bordenmeisje


Wat een verschil, tussen nu en 25 jaar geleden

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 28-12-2013

Als je tegenwoordig naar een groot schaaktoernooi surf op internet, of laatst de tweekamp om het wereldkampioenschap tussen Anand en Carlsen in Chennai (India) dan weet je haast niet wat je meemaak. De matadoren lopen naar de plaats achter hun bord en wachten op het sein van de wedstrijdleider, met het indrukken van de klok. Vervolgens komen de openingszetten op het bord en bijna gelijktijdig op het 'live' diagram aldaar in een zaal, op je iPad op het werk of thuis op je breedbeeldscherm van je PC. Fotograven, de meesten achter een plastic geluidsdichte muur, schieten nog een laatste plaatje, tot ze allen door duidelijk herkenbare beveiligers worden verzocht 'op te bonjouren'. Er wordt vrijwel direct door enkele vlot babbelende commentatoren, schaakmeesters of grootmeesters 'deskundig' verslag gedaan achter een desk met de sponsors en andere belanghebbenden ruim in beeld. Ook zijn er interviews met gasten. Bovendien zie je op je scherm een schaakcomputer die de wedstrijd meespeelt en 'zijn' zetten geeft die de grootmeesters dan 'eventueel zouden kunnen spelen'. We hoeven dus thuis zelfs niet meer na te denken. Soms wordt er iemand, aan de andere kant van de wereld geraadpleegd via de telefoon, waarbij hij of zij met een inzetje ook nog in beeld verschijnt. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Er is volop vermaak.

Anand vs. Carlsen

Anand tegen Carlsen.

Welnu, we hebben tegenwoordig te maken met een technisch op en top geavanceerd mediacircus bij schaakevenementen, waarbij je thuis als volger op de eerste rang zit. Fantastisch. Kijk, ik zou er graag naar toe willen, maar Chennai ligt nu niet bepaald vlak bij de deur. Ook het TaTa Steel Schaaktoernooi heeft zo'n perfecte all-round (media)verslaggeving. Op het moment dat ik dit schrijf, tweede Kerstdag 2013, mogen we daar over pakweg 3 weken weer van gaan genieten. Alle partijen uiteraard live te volgen, waarbij je heel simpel van partij naar partij kan gaan.
Maar wij, mijn (schaak)vrienden Olaf en Koos, gaan het toernooi, nu al sinds 4 jaar, wederom een bezoekje brengen. Een leuk dagje uit, waarbij je de wereldtop echt live aan het werk ziet. We hoeven nu zelfs niet helemaal naar Wijk aan Zee. Het toernooi gaat extern. Op 15 januari wordt er een ronde gespeeld in het Rijksmuseum (!) en op 23 januari is er een ronde op de High Tech Campus in Eindhoven. En daar gaan we naar toe.

Heel slim bekeken van de toernooiorganisatie om het land in te gaan. Zij moeten, net als bij vele andere sportactiviteiten, besparen in deze tijden van laagconjunctuur. Daarnaast komt het toernooi voor onze Limburgse schaakvrienden met 'Eindhoven' plots heel dichtbij! Ook (mede)sponsoren zullen deze "meesterzet" zeer aanspreken, juist betreffende hun commerciële uitingen gedurende het toernooi, nu op meerdere locaties. Oftewel, als het een beetje meezit zullen meer sponsors mee gaan doen om dit nummer 1 toernooi in de wereld tot in lengte van dagen te laten voortduren.

tata op bezoek bij het rijksmuseum

TaTa op bezoek bij onder andere het "Rijks".

Ik haal bij mijn 'Bordenmeisjerubriek' veel uit - oude -schaakblaadjes (Schakend Nederland bijv.), en de aanleiding van bovenstaand intro is het volgende bericht wat ik las in een SN van september 1988. Nog maar (...) 25 jaar geleden dus. Het staat onderaan de berichtgeving over het 12e Interpolis schaaktoernooi te Tilburg, met een superieure Anatoly Karpov als winnaar.

Wereldwijd

De komst van de nieuwe, teletekst-achtige media heeft er voor gezorgd dat de partijen van Interpolis een ruime verspreiding kregen. Alle partijen werden tijdens de ronde op de Nederlandse teletekst vertoond. Daarnaast was er verbinding met het Franse Minitel, een commerciële variant met twee miljoen aansluitingen. In tegenstelling tot Teletekst werkt Minitel met een geheugen, zodat partijen ook de volgende dag of later nog kunnen worden opgevraagd. De Nederlandse en Franse cijfers verbleken echter bij die van Leisure Link, een Commerciële Amerikaanse teletekst-organisatie. Dat stelde liefst 40 miljoen mensen in staat de partijen uit Tilburg te volgen.

Tja, dat waren toentertijd de ontwikkelingen. Het werkt bij mij toch enigszins op de lachspieren, bij u ook? En die teletekst was toch vreselijk, elke keer rolde het door (bij 3 of 4 pagina's voor 1 partij bijvoorbeeld) en dan moest je steeds weer wachten bij het naspelen op juiste pagina om een volgende zet te kunnen doen. Maar ja, je wist niet beter… en we hadden uiteraard geen flauw idee wat er 25 jaar later allemaal tot stand zou komen!