Nieuws

Schaakclub weer van start

Door Piet Leenhouts, toegevoegd op 9-9-2017

Op vrijdagavond 22 september beginnen we weer met schaken. De postduivenvereniging heeft laten weten, dat we dan weer terecht kunnen in hun clublokaal.
De jeugd begint te schaken van kwart voor 7 tot kwart voor 8. Daarna komen om 8 uur de senioren aan de beurt. Iedereen die eens wil kennismaken met de schaakclub, is van harte welkom.

Jeugd sluit seizoen af met bingo

Door Piet Leenhouts, toegevoegd op 5-4-2017

Vrijdagavond 24 maart was de laatste keer dat we in het lokaal van de duivenvereniging terecht konden. Zoals we het al jaren doen, sloten we het seizoen af met bingo. Ook werden de bekers uitgereikt voor de eerste 3 in de interne competitie. Kampioen werd Tristan Dees, voor Matthijs Verplanke en Pien Schilders.

Verder hadden we nog wat kinderen die hun stappendiploma behaalden. Matthijs Verplanke slaagde voor stap 2, en Guusje Dees, Joop Maenhaut, en Pien Schilders voor stap 1.

geslaagd

Timon Flikweert, die samen met broer Henry, hielp bij de jeugd, stopt ermee. In ieder geval bedankt Timon voor je hulp en succes volgend jaar bij je eindexamen!
In de loop van het nieuwe seizoen bieden we, bij voldoende deelname, nog een keer een arrangement aan voor jonge kinderen, die willen leren schaken.

Krimp

Zoals zoveel verenigingen en niet te vergeten, scholen, hebben wij ook last van de krimp. Ter illustratie deze groepsfoto, die zowat 18 jaar geleden moet zijn genomen. Toen hadden we jaren, waar we rond de 40 jeugdleden hadden; dat is nu nog een stuk of 10...

Jeugd van vroeger

SVWZV op het Bolwerk Festijn

Door Henry Flikweert, toegevoegd op 29-6-2016

Binnenkort is er een evenement in IJzendijke, het 'Bolwerk Festijn'!
Dit vanwege het tienjarig jubileum van Museum Het Bolwerk, informatiecentrum van de Staats-Spaanse Linies. Het 'Bolwerk Festijn' zal plaatsvinden op zondag 17 juli a.s. op de Markt in IJzendijke. Het wordt een middag vol verrassingen met muziek, dans, historische verhalen, demonstraties, (kinder-)spelen, een optocht en nog veel meer! Het evenement begint om 13 uur en eindigt rond 17 uur. In de bijlage vinden jullie de flyer en advertentie zoals die ook in de Eenhoorkrant te vinden is en op onze Facebookpagina staat.

Onze vereniging, Schaakvereniging West-Zeeuws Vlaanderen (SVWZV), zal ook aanwezig zijn op deze dag! Wij hebben een kraam naast de Damvereniging. We gaan verschillende activiteiten organiseren en informatie over onze vereniging verschaffen aan alle geïnteresseerden! Tips voor deze dag zijn erg welkom!

Bij deze nodigen wij, Museum het Bolwerk en SVWZV, jullie allen uit om die dag langs te komen en te genieten van alle activiteiten en gezelligheid!
Zien wij jullie terug op zondag 17 juli???

Bekijk voor meer informatie de flyer of het artikel uit de Eenhoornkrant.

SVWZV tweede op het Schaakvoetbaltoernooi!

Door Henry Flikweert, toegevoegd op 2-6-2016

We deden voor het eerst mee aan dit leuke toernooi. Dit toernooi werd voor de 25e keer georganiseerd door SV Middelburg en bestaat uit zowel schaken als zaalvoetballen. Het schaken was aan een tempo van 10 minuten per persoon per partij. Het voetballen was twee helften van 8 minuten en een pauze van 5 minuten ertussen.

Dit jaar deden er 4 teams mee aan het toernooi. SVWZV, SKS Souburg, SV Middelburg en een Combiteam (bestaande uit SVWZV en SV Middelburg). Bij het Combiteam speelden twee spelers van ons mee, deze wisselden per ronde om. Echter, spelers konden niet in dezelfde ronde schaken als voetballen. Henry was scheidsrechter bij de (jeugd)voetbalwedstrijden in de gymzaal van sporthal de Sprong. De schaakwedstrijden waren in de kantine onder toezicht van SV Middelburg.

schaken

De eerste ronde was voor ons schaken tegen het Combiteam. We kwamen al snel op een 2-0 voorsprong en we dachten dat de winst binnen was. Maar daar verkeken we ons op, het Combiteam kwam nog knap terug tot 2-2. Na deze schaakwedstrijd werd er gevoetbald tegen het Combiteam. Dat ging wat beter af dan schaken. Matthijs maakt het verschil in ons voordeel door maar liefst drie keer te scoren. Maar ook onze keeper Tristan stopt een paar belangrijke ballen. Simon en Bavli controleren de boel op het middenveld zodat het Combiteam weinig te vertellen had, een 3-0 overwinning.

teamfoto

Dan weer schaken tegen de favoriet SKS Souburg. Dit werd een nipte nederlaag, 1½-2½. In de zaal werd het een 3-0 overwinning voor ons, mede dankzij doelpunten van Simon, Matthijs en Timon. De laatste wedstrijd tegen SV Middelburg bleek spannend voor de eindoverwinning. Op de borden hadden we veel geluk, een nipte overwinning 2½-1½. Tristan maakte het beslissende halfje. In de zaal bleek het krachtsverschil veel te groot. Het werd een doelpuntenfeest voor ons: 9-0 overwinning. Iedereen scoorde wel eens, Sem, Simon en vooral Matthijs weer. Maar wat wel gezegd moet worden, SV Middelburg bleef er voor gaan! Zelfs bij een grote achterstand wouden ze niet van opgeven weten!

SKS Souburg won het toernooi op één punt van ons. Op de borden waren zij het sterkst en dat bleek doorslaggevend. Maar toch kunnen we trots zijn! Een tweede plaats is een knappe prestatie, zeker voor onze eerste deelname! SV Middelburg werd derde voor het Combiteam. Topscorer bij ons was Matthijs met maar liefst 8 doelpunten, bij het schaken ging het wat minder. Daar was Timon met een 100% score van 3 uit 3 de beste bij ons.
Dit was voor iedereen een geslaagd toernooi met een paar spannende partijen. Iedereen had het naar z'n zin en de combinatie schaken en zaalvoetballen was voor iedereen leuk.

teamfoto

Op onze Facebookpagina zijn meer foto's van het toernooi te vinden.

Arrangement schaakles voor kinderen

Door Piet Leenhouts, toegevoegd op 22-12-2015

De Oostburgse schaakclub SVWZV biedt vanaf 22 januari 2016 weer een arrangement aan voor kinderen die nog niet kunnen schaken. Voor het luttele bedrag van € 10,00 (inclusief lesboek) kun je leren schaken vanaf 22 januari tot begin april.
De lessen zijn speciaal bedoeld voor kinderen van groep 3 t/m groep 6. Vind je het leuk, dan kun je na de periode van het arrangement lid worden.

Schaken is niet alleen leuk, maar je ontwikkelt er ook een aantal vaardigheden door, die later ongetwijfeld van pas komen, zoals:
concentratievermogen
visualiseren
denkvermogen
.
Bovendien is het geschikt voor kinderen die houden van spelletjes of die een extra uitdaging nodig hebben.

De schaakles voor dit beginnersgroepje is op vrijdagavond van 18.30 tot 19.15 in het clublokaal aan de Baljuw Veltersweg 3 in Oostburg. Voor nadere informatie en aanmelden:
P.Leenhouts, tel.0117454092 mobiel 06 36145325, of email.: pleenhouts@zeelandnet.nl

We beginnen weer met schaken!

Door Piet Leenhouts, toegevoegd op 13-9-2015

Vrijdag 18 september a.s. zijn onze jeugdschakers weer aan zet. Op de gewone tijd van kwart voor zeven tot kwart voor acht. Een week later is het ook weer schaken voor de senioren. En zaterdag 26 september begint Scheldeschaak (combinatieteam van WZV en Terneuzen) aan zijn eerste optreden met een uitwedstrijd naar Middelburg. Zie voor het volledige wedstrijdprogramma de Kalender op deze site.
De vrijdagen 16 en 30 oktober is het geen schaakclub i.v.m. de onbeschikbaarheid van het lokaal.

Arrangement Leren schaken voor kinderen

De 2 vorige jaren hadden we een arrangement waar kinderen voor €7,50 een periode konden leren schaken op de schaakclub. Daarna konden ze beslissen of ze lid wilden worden of stoppen. Dat doen we dit schaakseizoen ook weer, alleen kiezen we voor een ander tijdvak. We beginnen ermee in januari en stoppen dan eind maart. Te zijner tijd zullen we hier nog wat publiciteit aangeven en de scholen aanschrijven.

SVWZV en Schaakclub Terneuzen samen in ZSB-hoofdklas!

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 27-05-2015

Met het idee liep ik al langer rond, en wat later bleek, bij meerdere leden van de vereniging. We moesten nog wel even de key-wedstrijd tegen Goes 2 winnen en minimaal gelijkspelen tegen D.Z.D. 2 om kampioen in de promotieklas te worden. Het werd zelfs 0-4 tegen de Kruiningers in de slotronde. Waar gaat het over? Een samenwerkingsverband met een andere Zeeuws Vlaamse club die in het zelfde schuitje zit.

Te weinig 'sterkere schakers' op de club hebben om redelijk te kunnen meedraaien in de ZSB-hoofdklas. Enkele clubs kampen daarmee. Het is te vergelijken met Schaakvereniging Zierikzee en Denk en Zet uit Scherpenisse. En voor het 'samen' meedoen in de hoofdklas heten ze al weer een tijdje Z.S.C. (Zie Scherpe Combinatie).

Het lag voor de hand om Schaakclub Terneuzen te benaderen. Welnu, na een vlotte meeting in het bolwerk van de club, met overeenkomstige gedachten en meningen, wordt de samenwerking snel beklonken.

Scheldeschaak is de nieuwe naam voor de combiclub. Er werd al snel gebrainstormd over een nieuwe en vooral pakkende naam. Liefst geen afkorting, alwaar je weer moet gaan uitleggen waar die voor staat.

scheldeschaak plaatje

Bovendien past het logo van Schaakvereniging West Zeeuws Vlaanderen perfect bij de (nieuwe) naam. En ‘Scheldeschaak’ behoeft eigenlijk geen uitleg. Ik geef toe, ik drukte het er vlot door, want ik vind de naam mooi, herkenbaar en onderscheidend. En dat dachten gelukkig velen met mij. Als je ‘m 1 keer gehoord heb, vergeet je het niet meer! Terneuzen was al weer een tijdje niet meer vertegenwoordigd in één der hoogste klassen, dus mooi voor de Scheldestadbewoners dat ze er weer bij zijn. Het plan is dat we uitkomen met een fifty-fifty bezetting, maar daar kan gemakkelijk van afgeweken worden. De thuiswedstrijden zullen om en om in Terneuzen en Oostburg gespeeld worden. Het ZSB-bestuur heeft unaniem goedkeuring gegeven voor dit samenwerkingsverband.

kees freeke

Kees Freeke, volgend seizoen in Scheldeschaak!

Welnu, we zien 'Scheldeschaak' volgend seizoen acterend in de ZSB-hoofdklas. Primair uitgangspunt is om daar te blijven en/of eventueel zo hoog mogelijk te eindigen!

Nieuw soort jeugdtoernooi in Axel.

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 19-05-2015

Schaak Vereniging Landau in Axel hield zaterdag 16 mei een Debutantentoernooi. Dergelijke toernooien werden ook al gehouden in België. Ze zijn bedoeld voor kinderen die nog maar pas kunnen schaken. Ze worden ook niet ingedeeld naar leeftijd, maar naar stap 1 of stap 2.

het debutantentoernooi

26 kinderen waren aanwezig in de Marijkeschool. Eerst waren er 4 rondes per stap. Daarna werden de kinderen opnieuw ingedeeld volgens speelsterkte, zodat iedereen ook een keer de kans kreeg om te winnen.

het debutantentoernooi

Van onze club deden Tim, Ben, Eva, Matthijs en Nienke mee.
Na afloop kreeg iedereen een medaille en ook de onzen gingen allen trots naar huis. Een opzet en initiatief wat navolging verdient!

het debutantentoernooi

Zeeuws Kampioenschap E-teams

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 22-3-2015

Woensdagmiddag 18 maart werd in Terneuzen geschaakt om het kampioenschap voor E-teams. Het was al heel lang geleden, dat wij daar nog eens aan hadden deelgenomen, misschien wel 15 jaar. Het was even zoeken in Terneuzen naar de ingang van de schaakclub, want alles is daar een beetje gereorganiseerd.

Het E-team

Het E-team in actie!

Er waren 6 deelnemende teams. Ons team bestond uit Tristan Dees, Lars van Damme, Bavli Henin en Eva Dees. Wij konden alleen tegen Terneuzen 2 een gelijkspel scoren, de andere wedstrijden gingen allemaal verloren. Werkpunt is vooral rustiger spelen. Schaakclub Terneuzen had overigens voor een uitstekende organisatie gezorgd. Kampioen werd Terneuzen, en zij mogen deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap in Zuid-Scharwoude.

 
De eindstand:  WP  BP
1. Terneuzen 1 8   17½
2. Landau    8   14
3. S.K.S.    7   13
4. Goes     5   10
5. W.Z.V.    1   3
6. Terneuzen 2 1   2½

Goed debuut St.Bavoschool in schoolschaakkampioenschap

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 14-2-2015

Het moet al een hele tijd geleden zijn, dat de St.Bavoschool nog een schoolschaakteam had. Ik denk misschien wel een jaar of tien. Omdat er nu een aantal kinderen van St.Bavo op de schaakclub zitten, kon er weer een ploegje meedoen. Het lukt echter niet meer om een schoolschaakkampioenschap in West-Zeeuws-Vlaanderen te organiseren, omdat er praktisch nergens meer schaakles gegeven wordt.

Na overleg konden we meedoen aan het schoolschaakkampioenschap dat schaakvereniging Landau in Axel organiseerde. Het team bestond uit Tristan Dees, Raf van Waterschoot, Nienke Beijersbergen, Ymke en Ines de Lobel. Aan het toernooi deden 10 schoolteams deel. Behalve St.Bavo en 2 teams van de Wereldboom uit Hulst, kwamen de overige teams uit Axel.

Het St.Bavo team

Het schoolschaakteam van de St.Bavoschool. Van links naar rechts: Raf, Ymke, Nienke, Ines en Tristan.

De eerste wedstrijd was tegen de Warande 3. Die werd vlot met 3-1 gewonnen. Een leuke start! Toen moest St.Bavo tegen Marijkeschool 2, en toen ging het wat moeizamer. Bij een 2-1 stand in het voordeel van St.Bavo, was de partij op het eerste bord van Tristan Dees nog bezig. Tristan verkreeg groot voordeel omdat zijn tegenstander zijn dame weggaf. Maar Tristan kon de weg naar de winst moeilijk vinden, en de klok tikte verder.....

Tristan haalt het beslissende halfje binnen

Lukt het Tristan om zijn tegenstander binnen de tijd schaakmat te zetten?

Uiteindelijk ging Tristan door de vlag, maar zijn tegenstander had alleen nog de koning. Zodoende werd het remise en een 2.5-1.5 overwinning. De volgende 2 rondes waren St.Antonius 1 en Warande 1 onze tegenstanders; zij waren een stuk ervarener en beide keren was het een 4-0 nederlaag. De laatste wedstrijd, er werden 5 rondes gespeeld, was tegen de Wereldboom 2. Dat werd een 3-1 overwinning.

Uiteindelijk bleek St.Bavo met wedstrijdpunten gedeeld 3e, maar op bordpunten werden we 5e.
Schaak Vereniging Landau zorgde voor een voortreffelijke organisatie.

Het St.Bavo team in actie

De St.Bavoschool won twee wedstrijden en speelde er één gelijk. Resultaat? Een knappe gedeelde derde plaats.

Presentatie jeugdschaken en diploma-uitreiking

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 17-1-2015

Omdat we de laatste 2 jaar veel nieuwe jeugdleden erbij kregen, besloten we een presentatie over jeugdschaken te houden en tevens in aanwezigheid van de ouders de stappendiploma's uit te reiken. In de presentatie kwamen onder andere aan de orde het schaken in teamverband; zo zullen we op woensdag 11 maart meedoen met een team aan het Zeeuws kampioenschap voor E-teams in Terneuzen. In het nieuwe schaakseizoen mogelijk ook met een D-team in de jeugdcompetitie. Verder kan ook de St.Bavoschool stappen zetten in het schoolschaken, omdat er wel 6 kinderen van St.Bavo op de schaakclub zitten. Verder werd nog gesproken over de contributie, over hoe we het seizoen nog wat kunnen verlengen en over het kennismakingsarrangement voor kinderen uit groep 3 t/m groep 5, dat we ook in september weer aanbieden.

Een afgeladen clublokaal tijdens de presentatie.

Na de presentatie werden de stappendiploma's uitgereikt: voor stap 1 slaagden Bavli Henin, Lars van Damme, Falco Roelans, Raf van Waterschoot, Nienke Beijersbergen, Ymke en Ines de Lobel en Tristan Dees. Voor stap 5 slaagde Timon Flikweert.

Geslaagd!

We kunnen terugzien op een geslaagde avond, mede door de grote aanwezigheid en inbreng van de ouders.

Landau jeugdtoernooi

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 11-1-2015

Zaterdag 10 januari was de Prinses Marijkeschool de locatie waar het schaaktoernooi plaats vond. Jaren geleden was de Halle de het episch centrum van het Landau-toernooi, daarna verhuisde Landau naar het wat morsige Gregoriuscentrum. Een schaakclub wordt soms van de ene locatie naar de andere verjaagd. De Prinses Marijkeschool is een ideale locatie voor een schaakclub; een schoolplein en de mogelijkheid om zelf de catering ter hand te nemen. Wat wil je nog meer?

Rond de 120 jeugdschakertjes waren op het toernooi afgekomen. Wij waren er met een kleine delegatie van 4 schakertjes. Voor Matthijs Verplanke en Lars van Damme was het bovendien hun eerste toernooi. Raf van Waterschoot en Tristan Dees hadden ook al aan het Pepernotentoernooi meegedaan.


Lars van Damme deed het aardig voor zijn eerste toernooi, 4.5 punt is beslist verdienstelijk. Tristan Dees had wat ruzie met pat. Drie keer na elkaar een ruime voorsprong, en dan toch pat zetten...
Raf en Matthijs hadden beiden in de D-groep 2 punten, maar ook zij lieten wat mogelijkheden liggen. Op de website van Landau zijn de eindstanden nog eens te bekijken.


Pepernotentoernooi

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 7-12-2014

Het was weer al enkele jaren geleden dat we naar het Pepernotentoernooi waren geweest. De golf van nieuwe jeugdleden zorgde weer voor nieuw enthousiasme. Met 5 jeugdschakers trokken we naar Vlissingen. Henry Flikweert is al een ervaren schaker, maar Ymke de Lobel, Nienke Beijersbergen, Raf van Waterschoot en Tristan Dees kunnen nog maar pas een partijtje spelen. Voor hen was deelnemen belangrijker dan winnen. Raf van Waterschoot deed het heel verdienstelijk, hij haalde 4.5 punt uit 9 partijen. Tristan Dees kwam op 3.5, Henry Flikweert op 3 en Ymke de Lobel en Nienke Beijersbergen hadden 2.5 punt. Maar het belangrijkste was, dat ze het allemaal heel leuk hebben gevonden. Op de site van Schaakclub Souburg zijn alle eindstanden te vinden.

De voltallige delegatie van SVWZV. Jawel, ook schakers moeten eten.

In het ruime atrium van zorgcentrum Ter Reede waren in totaal 104 jeugdschakertjes actief.
Het volgende toernooi wat op de kalender staat is het Landau-toernooi in Axel op zaterdag 10 januari.

Jeugdschakers weer van start!

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 8-10-2014

Vrijdagavond 26 september konden we weer terecht in het lokaal van de duivenvereniging. Het arrangement om voor een luttel bedrag te leren schaken leverde 6 jonge schakertjes op. Wat de opvang en de kwaliteit van het lesgeven betreft zitten we nu aan onze limiet. Tot januari kunnen we in ieder geval geen nieuwe kinderen opnemen.

Begin december is er voor de schakertjes die vorig jaar begonnen zijn, gelegenheid om examen te doen voor stap 1. Het zou ook leuk zijn, als we weer eens met een aantal kinderen aan het Pepernotentoernooi (6 december Vlissingen) en het Landautoernooi (10 januari) in Axel konden deelnemen.

clubavond jeugd

Ouder Nieuws