Nieuws Seizoen 2009-2010

Laatste toernooitje schoolschaken

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 29-4-2010

Woensdagmiddag 28 april hielden we in de Berenburcht in Oostburg nog een laatste schoolschaaktoernooitje. Met 17 schakertjes was de opkomst maar matig, mede door het warme weer waarschijnlijk. De kinderen waren verdeeld in 2 groepen. In groep 1 was Joël du Fossé uit Sluis de sterkste. Met 6 uit 7 bleef hij Glen Paridaen (Op Dreef) en Timon Flikweert (Berenburcht) voor. In groep 2 was Simon Dekker (St.Bavo) oppermachtig. Hij won al zijn partijen. Yannick v/d Guchte (Berenburcht) en Jeroen Aerssens (Op Dreef) legden beslag op de tweede en derde plaats. Hieronder de eindstanden van de twee groepen:

De eindstand in groep 1: 
 
1. Joël du Fossé 6 uit 7 
2. Glen Paridaen 5.5 
3. Timon Flikweert 5.5 
4. Jannick Smijs 4 
5. Branco Martijn 3 
6. Aryan Eliasi 3 
7. Elise de Lijzer 1 
8. Julian van Doorn 1 

Groep 2 Eindstand 

1. Simon Dekker 6 
2. Yannick v/d Guchte 4 
3. Jeroen Aerssens 3.5 
4. Tuur van Alphen 3.5 
5. Alexei Fedoruk 3 
6. Evie Mussche 2.5 
7. Max de Feijter 2 
8. Jesper Nelisse 2 
9. Bjorn Nelisse 1.5 

Ook schaakseizoen voor de jeugd afgesloten.

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 24-4-2010

Vrijdagavond 23 april was het de laatste keer schaken voor de jeugd. De ervaring van vorige seizoenen leert dat het zinloos is om langer door te gaan. Het wordt mooier weer, de meivakantie en Pinksteren komen eraan etc. Er werd begonnen met de traditionele bingo. De taart was deze keer voor Max de Feijter. Het schaaktoernooitje werd gewonnen door Timon Flikweert, al kwam hij enkele keren goed weg. Op de tweede plaats eindigde Sluizenaar Joël du Fossé, gevold door Aryan Eliasin die netjes derde werd. Zoals het er nu voorlopig naar uitziet, start het nieuwe schaakseizoen op vrijdag 1 oktober.

Max Brand clubkampioen!

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 19-4-2010

Zoals verwacht is Max Brand op de eerste plaats geëindigd, hij kon zich zelfs permitteren op de slotavond afwezig te zijn. Chris van Waes kwam door een overwinning op de tweede plaats, en Jan Damen werd derde. Klik hier voor de eindstand. Max speelde uiteindelijk toch de meeste rondes, namelijk 19 (van de 22). Verder mochten we dit seizoen twee nieuwkomers verwelkomen, namelijk Stan Sturm en Ben v/d Boom. De stukken gaan nu voorlopig in de doos tot ergens in oktober wanneer de 4 Emmers weer open is.

Max Brand niet meer in te halen.....

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 11-4-2010

De interne competitie loopt op het eind. Vrijdag 16 april a.s. spelen we de laatste ronde en gaan de stukken tot oktober weer de doos in. De 'echte' schaakliefhebbers kunnen hun hart weer ophalen bij het Hogeschool Zeeland toernooi deze zomer, waarvan de inschrijving inmiddels weeral op volle toeren draait. Zie de website www.hztoernooi.nl

In de voorlaatste ronde van de interne competitie moest koploper Max Brand echter zijn meerdere erkennen in Jan Damen, die nu tweede staat. Chris van Waes rukte op naar de derde plaats na een vlotte overwinning tegen Jan v/d Linde. Klik hier voor de stand en uitslagen.

Open Zeeuws Snelschaakkampioenschap

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 5-4-2010

Dit toernooi, dat traditiegetrouw gehouden wordt op de zaterdag voor Pasen, wordt sinds enkele jaren gehouden in Souburg. Sindsdien zit het deelnemers aantal weer in de lift. Nu deden er 35 schakers mee. Dit jaar namen ook enkele WZV-ers deel. Simon Provoost legde verdienstelijk beslag op de 5e plaats, terwijl Jan Damen als 12e eindigde. Het toernooi werd trouwens gewonnen door Koen Leenhouts. Voor de volledige eindstand, klik hier.

Geslaagd!

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 3-4-2010

Voor de jeugd van de schaakclub bestond de gelegenheid om examen te doen voor een stappendiploma. Voor stap 1 slaagden: Alexei Fedoruk, Simon Dekker en Timon Flikweert. Timon slaagde ook gelijk voor stap 2. Zijn broer Henry slaagde voor stap 5!

Koploper verliest in interne competitie.

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 20-2-2010

In ronde 16 moest Max Brand het met wit opnemen tegen runner-up Jan Damen. Jan kon de partij vrij eenvoudig in zijn voordeel beslissen. Daardoor stoomt Jan, mede door de afwezigheid van Ariaan Oosters, op naar de tweede plaats. Ook Chris van Waes voegt zich na zijn overwinning op Henry Flikweert, in het kopgroepje. Nieuwkomer Stan Sturm is inmiddels al goed aangepast. In de langste partij van de avond ging het heel lang gelijk op tegen Sean Leydekkers, totdat uiteindelijk Sean een vrijpion kon verzilveren. De andere nieuwkomer, Ben v/d Boom, kwam in zijn partij tegen Carlijn Braem zelfs een stuk voor, maar liet uiteindelijk zijn dame insluiten en verloor. Klik hier voor de uitslagen en de stand.

Schaakinstuif in Sluis

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 31-1-2010

Woensdagmiddag is er een schaakinstuif in Sluis, in de Keure, waaraan 30 kinderen meedoen. Die komen van de basisscholen uit Oostburg (Berenburcht en St.Bavo) , Sluis (van Dale school) en Aardenburg (Op Dreef). We beginnen om half twee en stoppen om half vier. Het is de bedoeling om ook nog eens zoiets te organiseren in Aardenburg en Oostburg.

In Aardenburg maken we er het kampioeschap van West-Zeeuws-Vlaanderen van. Een verslag met foto's kunt U na woensdag op deze website verwachten.

Snelschaakkampioenschap op vrijdagavond 22 januari om 19.45 u.

toegevoegd op 10-1-2010

Omdat Kerst en Nieuwjaar op vrijdag vielen, konden we niet in de kerstvakantie snelschaken. We doen het nu op vrijdagavond 22 januari. We spelen in twee groepen, zoals gewoonlijk. Olaf van der Sloot en Gerard de Winter zijn ook weer van de partij, evenals Simon Provoost en Ab van Hoeve. Dat betekent dat groep 1 weer zeer sterk bezet zal zijn. Oud-leden en niet-leden zijn eveneens van harte welkom.

Interne Competitie Ronde 10

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 20-12-2009

De koplopers hadden het zwaar te verduren in ronde 10. Max Brand, aanvoerder van de ranglijst, mocht het opnemen tegen Simon Provoost. Max werd op zeer subtiele wijze van het bord gezet door Simon. Maar de echte verrassing werd genoteerd in het treffen van Ariaan Oosters tegen Henry Flikweert. Henry, nota bene spelend met zwart, slaagde er niet alleen in om overeind te blijven, maar kon uiteindelijk zelfs winnen! Zo rukt Henry op naar de 4e plaats. Ook Chris van Waes, slecht gestart, rukt op naar voren door een overwinning op Sean Leijdekkkers. De volgende competitieronde is pas op op vrijdagavond 8 januari. Klik hier voor de uitslagen en de stand.

Interne Competitie

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 28-11-2009

Na 7 rondes is Max Brand voorlopig de trotse koploper, voor "good old" Ariaan Oosters. Als verrassende derde volgt Jan v/d Linde. Max kwam vorige week in een lang gevecht met Mickey Steijaert goed weg. In een eindspel, waarin Max een dame en een toren had, plus nog een paar pionnen, had Mickey nog een toren en 4 pionnen meer. Helaas voor Mickey kon hij het niet afmaken en moest berusten in remise. Ook in de ronde van 27 november kon Max weer niet winnen, ditmaal hield Jan v/d Linde Max vrij eenvoudig op remise. Jan Damen zakt even wat terug, hij verloor kansloos van Ariaan Oosters. Klik hier om de stand te bekijken.

ZSB 50+ kampioenschap

Door S. Provoost, toegevoegd op 12-11-2009

Afgelopen zaterdag werd in Zuiddorpe het ZSB 50+ kampioenschap gespeeld. Evenals in 2007 werd het toernooi gewonnen door Eric Van de Wynkele, lid van de organiserende schaakvereniging HWP. Namens onze club deed Johan de Meester mee, die na een honderd procent score in de externe competitie ook hier bewees in vorm te zijn. Als negende geplaatst was hij als enige in staat de toernooiwinnaar te verslaan, wat hem met 5,5 uit 7 een gedeelde eerste plaats en op weerstandspunten tweede plaats opleverde. Hieronder de einduitslag:

No. Naam          Rating Vereniging      Score WP  SB

1. Eric Van de Wynkele   2038  HWP         5,5  27.5 19.75

2. Johan de Meester    1712  SVWZV        5,5  22.5 16.50

3. Cor Provoost      1661  HWP         4,5  29.0 15.25

4. Henk de Ridder     1811  HWP         4,5  21.5 12.75

5. Michael Wise      1753  Middelburg      4   27.5 13.50

6. Etienne Van Leeuwen   2057  HWP         4   24.5 9.75

7. Peter Neve       1734  Persoonlijk KNSB-lid 4   21.0 7.25

8. Alex Jonkheer      1735  Middelburg      3   25.5 6.75

9. Martin de Bock     1605  Souburg       2½  24.5 6.75

10. Adrie de Hamer     1883  HWP         2½  23.5 4.75

11. Dick Wolters      1754  Middelburg      2 `  22.5 2.75  

Kasparov - Chris Lanckriet

Bron: www.schaakfabriek.be, toegevoegd op 14-10-2009

Gisteren was Gary Kasparov voor de derde keer op rij in België om het op te nemen tegen een schare CEO’s, politici (deze keer met topnamen Kris Peeters en Bart De Wever en geselecteerde jeugdspelers). Uiteraard won Kasparov al zijn partijen, al had hij het serieus lastig tegen Chris Lanckriet, die hem in het middenspel enkele moeilijke momenten bezorgde!


HWP-Toernooi

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 16-9-2009

Van Schaak Vereniging West Zeeuws Vlaanderen namen 3 schakers deel aan het 4e HWP-jeugdtoernooi. Dit toernooi is een wat kleiner evenement, maar met bijna 40 deelnemers mochten de organisatoren beslist niet mopperen. Chris van Waes moest in de eerste ronde al snel de vlag strijken tegen de latere winnaar Thomas Desmyter van KGSRL uit Gent. Ook Renzo Ducarmon moest hij voor laten gaan. In de C-groep legde Henry Flikweert beslag op de 3e plaats. Zijn jongere broertje Timon deed voor de eerste keer mee aan een toernooi, en moest ervaren, dat snel spelen niet loont..... In de eerste 2 partijen stond hij zoveel materiaal voor, maar verloor toch..... Uiteindelijk wist hij 4 partijen te winnen en werd 8e van de 12 deelnemers.


Nieuwe Schaakseizoen

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 13-9-2009

Het wordt langzamerhand weer tijd voor de schaakclub. De oudere jeugd/senioren beginnen het seizoen op vrijdagavond 9 oktober om 19.45 u. We zullen dan ook weer de (geld) prijzen uitdelen van het afgelopen seizoen. De jongste jeugd begint op vrijdagavond 2 oktober (met Max en Sean!).


HZ-toernooi

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 6-9-2009

Johan de Meester, Simon Provoost en Chris van Waes namen in augustus deel aan het HZ-toernooi. Simon verraste met een overwinning op grootmeester Ikonnikov en met een remise tegen de Indiër Adhipan. Hij finishte uiteindelijk met 5.5 punt. Chris van Waes speelde een goed toernooi en haalde 4.5 punt, hij won enkele keren van hoger gerate tegenstanders. Johan de Meester scoorde 3.5 punt. Klik hier om naar de website van het toernooi te gaan.

Terug naar het archief