Nieuws Seizoen 2011-2012

Programma voor de volgende competitiewedstrijden

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 27-3-2012

SVWZV speelt donderdag 6 april a.s de uitwedstrijd tegen Souburg 5, waarna nog twee thuiswedstrijden overblijven: op 27 april tegen Middelburg 3 en op 25 mei tegen de Zwarte Dame 4. Klik hier voor de actuele stand! Op de volgende clubavond, vrijdag 7 april, zullen we bekijken tot wanneer we doorgaan met schaken.

De Berenburcht kampioen van West-Zeeuws-Vlaanderen

Door M. Colsen, toegevoegd op 9-3-2012

Op woensdag 7 maart 2012 organiseerde Schaakvereniging West-Zeeuws-Vlaanderen het West-Zeeuws-Vlaams Basisscholenkampioenschap Schaken. Dit werd gehouden in o.b.s. De Berenburcht, Grote Beer 3 te Oostburg. Er deden in totaal 5 schaakteams mee: 3 teams van o.b.s. De Berenburcht uit Oostburg en twee teams van r.-k.b.s. Op Dreef uit Aardenburg. Het was een succesvolle en sportieve schaakmiddag. Er werden 5 ronden gespeeld.

Voor de voorlaatste ronde gingen het team van De Berenburcht 1 en het team van Op Dreef 1 samen aan de leiding. De beslissing viel in de voorlaatste ronde. De schakers van De Berenburcht 1 hebben dit kampioenschap van West-Zeeuws-Vlaanderen gewonnen. Proficiat! Zij mogen op zaterdag 24 maart 2012 meedoen aan het Zeeuws Kampioenschap in Terneuzen. Veel succes gewenst! De schakers van Op Dreef 1 mogen misschien ook naar dit kampioenschap (momenteel reserve).

Hieronder volgt de eindstand van dit schaakkampioenschap.

Matchpunten Bordpunten
1. O.b.s. De Berenburcht 1 8 15
2. R.-k.b.s. Op Dreef 1 5 11
3. O.b.s. De Berenburcht 2 4 8
4. R.-k.b.s. Op Dreef 2 2 3
5. O.b.s. De Berenburcht 3 1 3

Henry Flikweert 3e op Landau-toernooi!

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 27-1-2012

Ongeveer 65 deelnemers waren er op het Landau-jeugdschaaktoernooi in Axel. Een noviteit was dat telkens twee partijen live te volgen waren via internet. Ook waren de uitslagen en standen steeds te volgen op de site van Landau. Een noviteit in Zeeland, en wil men de jeugd warm maken voor schaken zal er steeds meer een koppeling moeten zijn met de nieuwe media.

Terug naar het gebeuren op de borden: In de gecombineerde AB groep wist Henry Flikweert fraai beslag te leggen op de derde plaats.

Henry

Timon Flikweert en Simon Dekker speelden in de D-groep. Simon eindigde met 6.5 punt op de 10e plaats. Timon had een slechte start, maar wist zich daarna wonderwel te herstellen, en door steeds te winnen stond hij 2 rondes op het einde zelfs derde. Een nederlaag tegen Bas van Doren zorgde er evenwel voor dat hij 4e werd.

Timon Simon

Toch een mooie prestatie. Voor standen en meer foto's klik hier.

SVWZV te sterk voor Souburg 5

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 17-1-2012

De wedstrijd begon opvallend: iedereen was nog maar net begonnen, of bij de Souburg speler aan bord twee rinkelde de telefoon... Voor ons geen probleem, wij komen om te schaken. Toch was Ariaan Oosters in deze partij het eerste klaar. Hij won een stuk en de klus was snel geklaard. De volgende die een overwinning kon laten bijschrijven was Sean Leijdekkers. Hij kwam een pionnetje voor, en in het eindspel bleek dat beslissend. Ook Jan Damen drukte tegenstander J. van Klooster langzaam maar zeker weg, 3-0 dus.

Aan bord 4 ontspon zich een mooi schouwspel. Henry Flikweert kwam tegen J.Naerebout al vrij snel een kwaliteit achter, en moest later ook nog een toren inleveren. Zijn tegenstander wilde toch remise aanbieden, om zodoende op tijd naar huis te kunnen. Hij moest echter van zijn teamleider doorspelen want "je staat toch een toren voor"! Inmiddels was Henry er ook al op gewezen dat hij gerust mocht opgeven, maar daar wilde hij niets van weten. En, naar later bleek terecht...

Toen dhr. Naerebout het enige pionnetje wat hij moest verdedigen, in de steek liet, was de klus snel geklaard. Henry offerde de kwaliteit, en kon de winnende mataanval uitvoeren.

Gedetailleerd:

SVWZV			-	Souburg 5    4-0
J.Damen			-	J.van Klooster	1-0
A.Oosters		-	I.Baaijens	1-0
S.Leijdekkers		-	W.Reichpietsch	1-0
H.Flikweert		-	J.Naerebout	1-0

Geen grote opkomst bij het snelschaken

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 9-1-2012

Waar er anders altijd in 2 groepen werd gespeeld, doordat er nog al wat mensen van andere clubs of oudleden kwamen, was de opkomst nu maar mager. Wellicht een gevolg van het feit dat er de andere dag een competitieronde op het programma stond. Simon Provoost moest maar een halfje afstaan en werd winnaar voor Jan Damen en Ariaan Oosters. Jeugdspeler Timon Flikweert deed het aardig met een 4e plaats als gevolg.

Kampioenschap Snelschaken

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 16-12-2011

Traditiegetrouw beginnen we vrijdagavond 6 januari het nieuwe jaar met ons snelschaakkampioenschap. We beginnen om kwart voor 8 in ons clublokaal de 4 Emmers. Net zoals altijd spelen we in 2 groepen. De sterkste snelschakers spelen in groep 1 met een speeltempo van 5 minuten per persoon. De "mindere goden" spelen in groep 2 en hebben 7 minuten per persoon. In beide groepen zijn er geldprijzen voor de eerste drie.

Iedereen kan meedoen, ook niet leden en oudleden. Het ziet er naar uit dat we in groep 1 weer een sterk deelnemersveld aan de start krijgen.

SVWZV wint vlot

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 4-12-2011

De Zierikzeeënaren waren al vroeg in het Oostburgse clublokaal aanwezig. Bij Oostburg was het even improviseren; door een ongeluk waren Jan Faber en Gerard de Winter niet om 8 uur aanwezig. Hun plaatsen werden ingenomen door Ariaan Oosters en Jan v/d Linde. Alleen aan bord 1 was er sprake van een enigszins gelijkwaardige partij, aan de overige borden was er sprake van een vrij groot krachtsverschil. Ariaan Oosters, Jan v/d Linde en Sean Leijdekkkers wonnen vlot, en Jan Damen voegde daar wat later ook nog een zege aan toe. Klik hier voor de stand (2e klas B).

 
De gedetailleerde uitslag: 
 
SVWZV              -      Zierikzee 4   4-0
 
J.Damen                    M.Vieveen    1-0
A.Oosters                   L.Greefhorst   1-0
S.Leijdekkers                 T.Brouwer    1-0
J.v/d Linde                  P.Verkaart    1-0

Interne competitie weer van start

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 15-10-2011

Nadat we vrijdag 7 oktober met een rapidtoernooitje (gewonnen door Chris van Waes voor Ariaan Oosters) begonnen waren, werd op vrijdag 14 oktober de eerste ronde van de interne competitie gespeeld. Van de kandidaten voor de bovenste plaats won Jan Damen vlot van Ariaan Oosters en Chris van Waes versloeg Sean Leijdekkers. Klik hier voor de stand en uitslagen.

Vrijdag 7 oktober beginnen we weer!

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 30-09-2011

Nu ze bij de 4 Emmers weer terug van vakantie zijn, gaat de schaakclub weer van start. Van 18.45 u. tot 19.45 u. voor de jongste jeugd, daarna voor de oudere jeugd en de senioren. We reiken tevens de prijzen uit van de afgelopen interne competitie. We beginnen met een rapidtoernooitje om er weer een beetje in te komen.

Aankondiging kersttoernooi SK Artevelde.

Als bijlage vindt u informatie over de 3 eindejaarstornooien van SK Artevelde:
- het Open VDK Kersttornooi (26-29 december 2011) - klik hier
- de VDK Blitz (30 december 2011) - klik hier
- het VDK Kersttornooi voor de jeugd (30 december 2011) - klik hier

Indeling competitie voor SVWZV bekend.

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 4-9-2011

Het eerste team van SVWZV is door de competitieleider geplaatst in de tweede klas B. Doordat er in die klas maar 5 teams spelen, komen wij in totaal 8 rondes achter het bord. De thuiswedstrijden worden gewoon op de clubavond gespeeld, de uitwedstrijden op de clubavond van de desbetreffende vereniging. De eerste ronde is een uitwedstrijd naar De Zwarte Dame 4, op maandagavond 19 september in Kruiningen. Klik hier voor het volledige programma.

Nieuw aanbod voor jonge schakertjes

Door P. Leenhouts, geplaatst op 16-8-2011

De KNSB gaat het jeugdlidmaatschap uitbreiden. Kinderen in de leeftijd tot 12 jaar, die zich voor 30 september a.s. opgeven als lid, ontvangen in hun eerste lidmaatschapsjaar het programma Chess Tutor stap 1. Hierin wordt veel aandacht besteed aan vaardigheidsoefeningen. Je kunt stellingen uitspelen en zelfs hele partijen. Elke les bestaat uit instructie, basisoefeningen, spelletjes, extra oefeningen, toetsen en een partij spelen. Bij elkaar zijn het ongeveer 1700 opgaven en 60 spelletjes.

Ben je ook het tweede jaar nog lid, dan krijg je een jaar lang een gratis abonnement op Playchess. Deze schaakserver biedt de mogelijkheid om te schaken tegen spelers van over de hele wereld, en zo je vaardigheid in het spelen van partijen te vergroten. De KNSB zal voor de nieuwe internetjeugdleden tevens starten met een serie online jeugdtoernooien met leuke prijzen.

Meld je dus snel aan bij Schaak Vereniging West Zeeuws Vlaanderen!

Terug naar het archief