Nieuws Seizoen 2014-2015

SVWZV en Schaakclub Terneuzen samen in ZSB-hoofdklas!

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 27-05-2015

Met het idee liep ik al langer rond, en wat later bleek, bij meerdere leden van de vereniging. We moesten nog wel even de key-wedstrijd tegen Goes 2 winnen en minimaal gelijkspelen tegen D.Z.D. 2 om kampioen in de promotieklas te worden. Het werd zelfs 0-4 tegen de Kruiningers in de slotronde. Waar gaat het over? Een samenwerkingsverband met een andere Zeeuws Vlaamse club die in het zelfde schuitje zit.

Te weinig 'sterkere schakers' op de club hebben om redelijk te kunnen meedraaien in de ZSB-hoofdklas. Enkele clubs kampen daarmee. Het is te vergelijken met Schaakvereniging Zierikzee en Denk en Zet uit Scherpenisse. En voor het 'samen' meedoen in de hoofdklas heten ze al weer een tijdje Z.S.C. (Zie Scherpe Combinatie).

Het lag voor de hand om Schaakclub Terneuzen te benaderen. Welnu, na een vlotte meeting in het bolwerk van de club, met overeenkomstige gedachten en meningen, wordt de samenwerking snel beklonken.

Scheldeschaak is de nieuwe naam voor de combiclub. Er werd al snel gebrainstormd over een nieuwe en vooral pakkende naam. Liefst geen afkorting, alwaar je weer moet gaan uitleggen waar die voor staat.

scheldeschaak plaatje

Bovendien past het logo van Schaakvereniging West Zeeuws Vlaanderen perfect bij de (nieuwe) naam. En ‘Scheldeschaak’ behoeft eigenlijk geen uitleg. Ik geef toe, ik drukte het er vlot door, want ik vind de naam mooi, herkenbaar en onderscheidend. En dat dachten gelukkig velen met mij. Als je ‘m 1 keer gehoord heb, vergeet je het niet meer! Terneuzen was al weer een tijdje niet meer vertegenwoordigd in één der hoogste klassen, dus mooi voor de Scheldestadbewoners dat ze er weer bij zijn. Het plan is dat we uitkomen met een fifty-fifty bezetting, maar daar kan gemakkelijk van afgeweken worden. De thuiswedstrijden zullen om en om in Terneuzen en Oostburg gespeeld worden. Het ZSB-bestuur heeft unaniem goedkeuring gegeven voor dit samenwerkingsverband.

kees freeke

Kees Freeke, volgend seizoen in Scheldeschaak!

Welnu, we zien 'Scheldeschaak' volgend seizoen acterend in de ZSB-hoofdklas. Primair uitgangspunt is om daar te blijven en/of eventueel zo hoog mogelijk te eindigen!

Nieuw soort jeugdtoernooi in Axel.

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 19-05-2015

Schaak Vereniging Landau in Axel hield zaterdag 16 mei een Debutantentoernooi. Dergelijke toernooien werden ook al gehouden in België. Ze zijn bedoeld voor kinderen die nog maar pas kunnen schaken. Ze worden ook niet ingedeeld naar leeftijd, maar naar stap 1 of stap 2.

het debutantentoernooi

26 kinderen waren aanwezig in de Marijkeschool. Eerst waren er 4 rondes per stap. Daarna werden de kinderen opnieuw ingedeeld volgens speelsterkte, zodat iedereen ook een keer de kans kreeg om te winnen.

het debutantentoernooi

Van onze club deden Tim, Ben, Eva, Matthijs en Nienke mee.
Na afloop kreeg iedereen een medaille en ook de onzen gingen allen trots naar huis. Een opzet en initiatief wat navolging verdient!

het debutantentoernooi

Zeeuws Kampioenschap E-teams

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 22-3-2015

Woensdagmiddag 18 maart werd in Terneuzen geschaakt om het kampioenschap voor E-teams. Het was al heel lang geleden, dat wij daar nog eens aan hadden deelgenomen, misschien wel 15 jaar. Het was even zoeken in Terneuzen naar de ingang van de schaakclub, want alles is daar een beetje gereorganiseerd.

Het E-team

Het E-team in actie!

Er waren 6 deelnemende teams. Ons team bestond uit Tristan Dees, Lars van Damme, Bavli Henin en Eva Dees. Wij konden alleen tegen Terneuzen 2 een gelijkspel scoren, de andere wedstrijden gingen allemaal verloren. Werkpunt is vooral rustiger spelen. Schaakclub Terneuzen had overigens voor een uitstekende organisatie gezorgd. Kampioen werd Terneuzen, en zij mogen deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap in Zuid-Scharwoude.

 
De eindstand:  WP  BP
1. Terneuzen 1 8   17½
2. Landau    8   14
3. S.K.S.    7   13
4. Goes     5   10
5. W.Z.V.    1   3
6. Terneuzen 2 1   2½

Goed debuut St.Bavoschool in schoolschaakkampioenschap

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 14-2-2015

Het moet al een hele tijd geleden zijn, dat de St.Bavoschool nog een schoolschaakteam had. Ik denk misschien wel een jaar of tien. Omdat er nu een aantal kinderen van St.Bavo op de schaakclub zitten, kon er weer een ploegje meedoen. Het lukt echter niet meer om een schoolschaakkampioenschap in West-Zeeuws-Vlaanderen te organiseren, omdat er praktisch nergens meer schaakles gegeven wordt.

Na overleg konden we meedoen aan het schoolschaakkampioenschap dat schaakvereniging Landau in Axel organiseerde. Het team bestond uit Tristan Dees, Raf van Waterschoot, Nienke Beijersbergen, Ymke en Ines de Lobel. Aan het toernooi deden 10 schoolteams deel. Behalve St.Bavo en 2 teams van de Wereldboom uit Hulst, kwamen de overige teams uit Axel.

Het St.Bavo team

Het schoolschaakteam van de St.Bavoschool. Van links naar rechts: Raf, Ymke, Nienke, Ines en Tristan.

De eerste wedstrijd was tegen de Warande 3. Die werd vlot met 3-1 gewonnen. Een leuke start! Toen moest St.Bavo tegen Marijkeschool 2, en toen ging het wat moeizamer. Bij een 2-1 stand in het voordeel van St.Bavo, was de partij op het eerste bord van Tristan Dees nog bezig. Tristan verkreeg groot voordeel omdat zijn tegenstander zijn dame weggaf. Maar Tristan kon de weg naar de winst moeilijk vinden, en de klok tikte verder.....

Tristan haalt het beslissende halfje binnen

Lukt het Tristan om zijn tegenstander binnen de tijd schaakmat te zetten?

Uiteindelijk ging Tristan door de vlag, maar zijn tegenstander had alleen nog de koning. Zodoende werd het remise en een 2.5-1.5 overwinning. De volgende 2 rondes waren St.Antonius 1 en Warande 1 onze tegenstanders; zij waren een stuk ervarener en beide keren was het een 4-0 nederlaag. De laatste wedstrijd, er werden 5 rondes gespeeld, was tegen de Wereldboom 2. Dat werd een 3-1 overwinning.

Uiteindelijk bleek St.Bavo met wedstrijdpunten gedeeld 3e, maar op bordpunten werden we 5e.
Schaak Vereniging Landau zorgde voor een voortreffelijke organisatie.

Het St.Bavo team in actie

De St.Bavoschool won twee wedstrijden en speelde er één gelijk. Resultaat? Een knappe gedeelde derde plaats.

Presentatie jeugdschaken en diploma-uitreiking

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 17-1-2015

Omdat we de laatste 2 jaar veel nieuwe jeugdleden erbij kregen, besloten we een presentatie over jeugdschaken te houden en tevens in aanwezigheid van de ouders de stappendiploma's uit te reiken. In de presentatie kwamen onder andere aan de orde het schaken in teamverband; zo zullen we op woensdag 11 maart meedoen met een team aan het Zeeuws kampioenschap voor E-teams in Terneuzen. In het nieuwe schaakseizoen mogelijk ook met een D-team in de jeugdcompetitie. Verder kan ook de St.Bavoschool stappen zetten in het schoolschaken, omdat er wel 6 kinderen van St.Bavo op de schaakclub zitten. Verder werd nog gesproken over de contributie, over hoe we het seizoen nog wat kunnen verlengen en over het kennismakingsarrangement voor kinderen uit groep 3 t/m groep 5, dat we ook in september weer aanbieden.

Een afgeladen clublokaal tijdens de presentatie.

Na de presentatie werden de stappendiploma's uitgereikt: voor stap 1 slaagden Bavli Henin, Lars van Damme, Falco Roelans, Raf van Waterschoot, Nienke Beijersbergen, Ymke en Ines de Lobel en Tristan Dees. Voor stap 5 slaagde Timon Flikweert.

Geslaagd!

We kunnen terugzien op een geslaagde avond, mede door de grote aanwezigheid en inbreng van de ouders.

Landau jeugdtoernooi

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 11-1-2015

Zaterdag 10 januari was de Prinses Marijkeschool de locatie waar het schaaktoernooi plaats vond. Jaren geleden was de Halle de het episch centrum van het Landau-toernooi, daarna verhuisde Landau naar het wat morsige Gregoriuscentrum. Een schaakclub wordt soms van de ene locatie naar de andere verjaagd. De Prinses Marijkeschool is een ideale locatie voor een schaakclub; een schoolplein en de mogelijkheid om zelf de catering ter hand te nemen. Wat wil je nog meer?

Rond de 120 jeugdschakertjes waren op het toernooi afgekomen. Wij waren er met een kleine delegatie van 4 schakertjes. Voor Matthijs Verplanke en Lars van Damme was het bovendien hun eerste toernooi. Raf van Waterschoot en Tristan Dees hadden ook al aan het Pepernotentoernooi meegedaan.


Lars van Damme deed het aardig voor zijn eerste toernooi, 4.5 punt is beslist verdienstelijk. Tristan Dees had wat ruzie met pat. Drie keer na elkaar een ruime voorsprong, en dan toch pat zetten...
Raf en Matthijs hadden beiden in de D-groep 2 punten, maar ook zij lieten wat mogelijkheden liggen. Op de website van Landau zijn de eindstanden nog eens te bekijken.


Pepernotentoernooi

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 7-12-2014

Het was weer al enkele jaren geleden dat we naar het Pepernotentoernooi waren geweest. De golf van nieuwe jeugdleden zorgde weer voor nieuw enthousiasme. Met 5 jeugdschakers trokken we naar Vlissingen. Henry Flikweert is al een ervaren schaker, maar Ymke de Lobel, Nienke Beijersbergen, Raf van Waterschoot en Tristan Dees kunnen nog maar pas een partijtje spelen. Voor hen was deelnemen belangrijker dan winnen. Raf van Waterschoot deed het heel verdienstelijk, hij haalde 4.5 punt uit 9 partijen. Tristan Dees kwam op 3.5, Henry Flikweert op 3 en Ymke de Lobel en Nienke Beijersbergen hadden 2.5 punt. Maar het belangrijkste was, dat ze het allemaal heel leuk hebben gevonden. Op de site van Schaakclub Souburg zijn alle eindstanden te vinden.

De voltallige delegatie van SVWZV. Jawel, ook schakers moeten eten.

In het ruime atrium van zorgcentrum Ter Reede waren in totaal 104 jeugdschakertjes actief.
Het volgende toernooi wat op de kalender staat is het Landau-toernooi in Axel op zaterdag 10 januari.

Jeugdschakers weer van start!

Door P. Leenhouts, toegevoegd op 8-10-2014

Vrijdagavond 26 september konden we weer terecht in het lokaal van de duivenvereniging. Het arrangement om voor een luttel bedrag te leren schaken leverde 6 jonge schakertjes op. Wat de opvang en de kwaliteit van het lesgeven betreft zitten we nu aan onze limiet. Tot januari kunnen we in ieder geval geen nieuwe kinderen opnemen.

Begin december is er voor de schakertjes die vorig jaar begonnen zijn, gelegenheid om examen te doen voor stap 1. Het zou ook leuk zijn, als we weer eens met een aantal kinderen aan het Pepernotentoernooi (6 december Vlissingen) en het Landautoernooi (10 januari) in Axel konden deelnemen.

clubavond jeugd

Terug naar het archief