Belevenissen op het HZ toernooi 2015

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 6-9-2015

Het HZ toernooi, gespeeld van 1 tot en met 8 augustus, was dit jaar sterk bezet. En dan bedoel ik niet zozeer aan de top, maar meer over alle deelnemers in die ene grote groep. Die groep van dit jaar 244 schakers. Er werd in de wandelgangen gesproken om het veld van spelers in de toekomst te verdelen over 2 of zelfs 3 groepen. Zoals bij veel andere toernooien. Maar dat zal niet doorgaan.

Het gehele organisatiecomite, met toernooibaas Hans Groffen voorop, vindt dat het 1 groep moet blijven. Eigenwijs? Ach, het 'heurt' bij Vlissingen zullen we maar zeggen. Net als Michiel de Ruyter en het frisse windje wat daar vrijwel altijd waait.

musketiers

De 4 musketiers

Uit het westen van Zeeuws Vlaanderen reizen al sinds jaar en dag 4 spelers met uiteenlopende sterkte richting HZ gebouw om daar slag te leveren. En meestentijds zijn we in opperbeste stemming om een resultaat neer te zetten, ieder natuurlijk op zijn eigen niveau. Het zijn Manuel Colsen uit Groede, Koen Leenhouts uit IJzendijke, Simon Provoost uit Nieuwvliet en de schrijver van dit artikel 'uut Denoek'. Doch Simon woont nu al een tijdje in Amsterdam en ik al heel lang in Hoek. Maar in ons hart voelen we ons nog steeds West Zeeuws Vlamingen. En eeuwig verbonden met ons kluppie: S.V.W.Z.V. (Schaakvereniging West Zeeuws Vlaanderen) 'uut Wostburg'.

Koen Leenhouts

IM Koen Leenhouts: toernooitje in het 'buutenland' vlak erna moet kunnen!

Voorspellingen

In de auto op de heen- en terugweg wordt er over van alles gepraat, maar het meest natuurlijk over schaken. En op de heenweg de gebruikelijke voorspelling; wat gaat het voor ons allen worden vandaag? 3 uit 4 of zelfs 4 uit 4? 0 uit 4 werd het nooit, maar wel een keer ½ uit 4. Dan is het heel stil in de auto. Pas in de Westerscheldetunnel komen we weer een beetje bij zinnen. De voorlaatste ronde was de beste: 3½ uit 4! In opperbeste stemming gingen we toen de laatste ronde in...

Roes

Zo'n schaaktoernooi is in veel opzichten een soort 'roes', met een aantal afwijkingen in het gebruikelijke levensritme. Juist ook thuis, met o.a. het vroege eten in de middag, staat alles in het teken van het toernooi. En als het evenement ineens voorbij is, is dat een vreemde gewaarwording. Afkicken geblazen. Even een tijdje helemaal geen schaken meer. Gold dat voor ons alle vier?

Beste Zeeuw

Koen scoorde 6½ punten uit 9 partijen. Zoals bijna elk jaar. En werd beste Zeeuw. Hij verloor geen elopunten, maar won er ook geen. Hij plakte na dit toernooi met één rust/reisdag er in Letland (!) nog eentje aan vast. Zo vlak achter elkaar. De roes wordt zodoende wat 'opgerokken'.

Riga

Hoofdstad Riga in Letland

Het Riga Technical University International Chess Festival. Buitengewoon sterk bezet met deelname van veel titelhouders. In het fraaie Riga werd 5 uit 9 zijn deel. Niet goed, maar zeker niet slecht.
"Maar nu snel weer terug naar dat andere toernooi, het HZ-toernooi in Vlissingen. Voor een zelf gekozen partijanalyse gaat de microfoon open voor Internationaal Meester Koen Leenhouts... Yèh...":

Wit: Johan Goormachtigh
Zwart: Koen Leenhouts

Leenhouts vs. Provoost

Links Simon Provoost en rechts Koen Leenhouts. Hier tijdens een toernooi in Souburg.

Dan komen we bij Simon Provoost. Een tijdje uit beeld in de Zeeuwse competitie, maar plots zagen we hem ineens in de promotieklas ZSB-competitie op bord 1 bij 'Oostburg', zoals zoveel Zeeuwen ons kluppie S.V.W.Z.V. nog steeds noemen.

Southampton?

Een eenmalig optreden daar in Goes? Met zijn hoge rating moeten we daar helaas echt vanuit gaan. Southampton zou hem graag willen hebben?! Niet de voetbalcub van trainer Ronald Koeman, maar de ambitieuze chessclub. Hmm... geintje meneer Sonneberg...

krasenkova

WIM Ilena Krasenkova

In de viewer zijn laatste ronde partij tegen de Russische WIM (Womans International Master) Ilena Krasenkova. De vrouw van de Poolse GM Michail Krasenkow. Vandaar het 'kova' op het eind van haar naam. Simon komt met deze schitterende overwinning op een eindscore van 6 uit 9. Echter, omdat hij tegen zwakkere broeders te matig heeft gescoord verliest hij zelfs 27 elo punten. Een vervelend minpuntje in een voor hem redelijk goed gespeeld toernooi. Afijn, ik laat hem nu even aan het woord: "Eind goed al goed!?"

Wit: Simon Provoost
Zwart: Ilena Krasenkova

Ondanks zijn 2½ uit 9 verzamelde Manuel nog zo'n 11 elopuntjes. Toch zal hij niet helemaal tevreden geweest zijn met zijn spel en eindscore. Het liep allemaal nogal stroef. De goede zetten kwamen er wel, maar het was toch niet al te doortastend. Ook onderin de 'grote' groep was het niveau helemaal niet verkeerd. Hieronder zijn bijdrage:

Manuel Colsen: "Kenmerkend voor dit toernooi was het feit dat ik drie remises scoorde tegen sterkere tegenstanders, waarbij ik steeds 1 of 2 pionnen voorsprong had. Iedere keer slaagde ik er niet in om dit in winst om te zetten. Conclusie: Me verdiepen in eindspeltechnieken met o.a. pionnen. Het gaat om de partij in ronde 4 tegen de Duitser Jan Kragge, (1772). Ik speelde met zwart."

Wit: Jan Kragge
Zwart: Manuel Colsen

Manuel Colsen

Manuel Colsen gaat zich verdiepen in eindspeltechnieken.

Uw 'razende' reporter -GdW- begon met 0 uit 2 matig. Maar dat overkomt me wel meer, effe er inkomen. Daarna volgden 2 remises tegen spelers met een mindere rating en had ik bij één partij zelfs moeten verliezen. Kijk, dat baarde me, na vier ronden, enigszins zorgen. Daarna ging het gelukkig beter met 3 remises tegen opponenten met beduidend hogere rating. Met als klap op de vuurpijl een winst in de 8e ronde in een potje waar ik sterk terugvecht.

Pissig

Ik heb het niet zo laten merken, maar ik was pissig en kwaad op mezelf over de onnodige nederlaag in de slotronde. Nou ja, nederlagen zijn altijd onnodig... en ik moet zeggen dat mijn tegenstander uit het verre noorden het eindspel slim speelde, het initiatief greep en verdiend won. Maar 3½ uit 9 had gemakkelijk 4½ uit 9 kunnen zijn met heel wat extra FIDE-ratingpunten in de eindrangschikking.

In ronde 7 had ik te maken met een opening in de categorie "dat gaat 'm niet worden vandaag". Vandaar, vergeleken bij de andere musketiers, nog een 2e potje van mij in de viewer.

Wit: Gerard de Winter
Zwart: René Punt

Gerard de Winter

Gerard de Winter: "We zijn d'r bijna, maar nog niet helemaal..."

Een wild-westpartij speelde ik tegen de Zuid-Hollander Harry Boerkamp. Een jaarlijks terugkerende gast in Vlissingen. "Ik verlies hier altijd veel elo-punten, vergeleken bij andere toernooien. Maar het is wel het leukste toernooi in Nederland" zei hij. Kijk, dat willen we graag horen. Ook de derde helft, de analyse in de HZ-bar, werd een buitengewoon onderhoudend, maar zeker een plezant, gebeuren. Onder het toeziend oog van Rens Minnema, waar ik de ronde ervoor remise tegen speelde, kwamen er nog scherpere ideeën, fout of goed, op het bord. Dit alles begeleid met wijn en bier om de feestvreugde nog wat te verhogen! De opening, een soort doorschuif Caro-Kann, dreig ik overrompeld te worden. Maar plots ging de zon weer schijnen, en leek ik op winst af te stevenen. Leek?!

Wit: Harry Boerkamp
Zwart: Gerard de Winter

Op de valreep komt ex-SVWZV lid en 'sitemedewerker' Olaf van der Sloot nog met een aardig en ook wel eigenaardig potje uit de 5e ronde op de proppen. Zijn Duitse opponent Marco Dehn rommelt zich door opening en middenspel heen met af en toe onverwachte zetten. Dat hij een rating bezit van 2165 zou je zo op het eerste gezicht niet zeggen. Maar... het is blijkbaar 'zijn' stijl en hij probeert daarmee Olaf steeds weer op het verkeerde been te zetten. De man uit Bergen op Zoom grijpt op de 31e zet het initiatief en maakt vervolgens korte metten met zijn tegenstander. Als 5e musketier zullen we maar zeggen!

Olaf behaalde 3½ punten en was daar zichtbaar niet blij mee. Tegen clubgenoot Arend Bandsma moest er in de slotronde gewonnen worden om nog op een acceptabele 50% te komen, maar dat ging niet gebeuren. Integendeel, hij verloor zelfs. Toch weet ik zeker dat hij de volgende zomer in augustus weer van de partij zal zijn. Hij heeft dan wat recht te zetten... Het commentaar bij de partij is van de winnaar.

Wit: Marco Dehn
Zwart: Olaf van der Sloot

HZ logo

Volgend jaar de 20e aflevering van het Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi. Een lustrum. Gaan er 'kanonnen' uitgenodigd worden (?), of een andere verrassing, we zullen het zien. Van 6 tot en met 13 augustus 2016 wordt het in ieder geval weer één groot internationaal schaakfeest! "Komt dat zien, komt dat zien..." of geef je op en doe mee! Vanaf maart/april 2016 is inschrijven mogelijk op de site: www.hztoernooi.nl. Bovendien kan je op de site alles vinden over het toernooi.

HZ logo