Snelschaaktoernooi in Leutasch, Tirol (Oostenrijk)

Door Henry Flikweert, toegevoegd op 11-6-2017

In het Pinksterweekend vindt er een snelschaaktoernooi plaats in Leutasch, wat gelegen is in het prachtige Oostenrijk. Ik ging met mijn Duitse schaakclub, SC Jäklechemie Talente e.v., ernaartoe. Ze gaan er jaarlijks naar toe en dit jaar hadden zij mij uitgenodigd.

Leutasch is niet zo ver weg van Nürnberg, dus we gingen er met de auto naar toe. Aangezien het een teamtoernooi is, gingen we met twee viertallen. Ik speelde in het tweede team met een aantal sterke medespelers (onze aanvoerder was zelfs 2000+). Ze plaatsten mij op het tweede bord, wat achteraf gezien niet erg slim was. De tegenstanders waren veel beter. Er deden zelfs Bundesligaspelers mee...

Na de aankomst op vrijdagavond, checkten we in bij een gezellig hostel. Op zaterdag startten we met een luxueus ontbijtbuffet. Twee leden van de vereniging kwamen uit de streek en nodigden ons uit voor een prachtige drie uur durende bergwandeling.

Berglandschap

Het prachtige Oostenrijk met haar mooie bergen

Maar goed, er moest ook geschaakt worden. Daar kwamen we tenminste voor! Het toernooi was zo ingedeeld dat er eerst voorrondes gespeeld moesten worden om te bepalen in welke groep je kwam. Groep A was het sterkst en dat liep terug tot Groep D. Twaalf partijen snelschaken betekent vijf uur schaken. Helaas waren mijn tegenstanders stuk voor stuk een maatje te groot voor mij. Met 'slechts' drie remises scoorde ik niet goed. Ons team ging naar de D-Groep. Het eerste team kwalificeerde zich voor de C-finale.

Uitslagformulier

Mijn tegenstanders waren helaas veel sterker op dag 1

Na het schaken gingen we nog uitgebreid dineren, sprätzle mit Bergkäse und Röstzwiebeln. Prima hoor. Zondag was de finale al in de vroege ochtend. Met een beter gevoel begonnen we eraan. Helaas was ik niet in de winning mood, maar in de losing mood... Weer slechts drie remises uit tien partijen. Dit betekende een totaal van 3 punten uit 22 partijen... Aan de andere kant, we werden wel knap vierde in de D-groep terwijl het eerste team vijfde was geworden.

Uitslagformulier

Leutasch, gezellig maar niet veel punten...

Kortom, het snelschaaktoernooi in Leutasch was erg leuk maar nog te hoog gegrepen voor mij. Opmerkelijk ook dat ik de enige Nederlander was van de ruim 250 schakers...

Groepsfoto

Groepsfoto