Belgisch jeugdkampioenschap 2016

Verslag van Nina en Sven de Putter, toegevoegd op 25-04-2016

Wij hebben van zondag 2 april tot en met zaterdag 9 april meegedaan met het Belgisch kampioenschap in Blankenberge. De locatie was het Floreal Hotel in Blankenberge. Als Nederlander kan je daar wel aan meedoen, maar mocht je winnaar worden krijg je niet de titel Belgisch kampioen. Ook kan je je niet voor België plaatsen om naar het WK of EK te gaan.

Floreal Hotel

De locatie: Het Floreal Hotel in Blankenberge

Er deden ongeveer 375 kinderen mee waaronder ook een tiental van de Belgische club 'De Drie Torens', waar wij ook lid van zijn. Dus je begrijpt het wel; buiten het schaken om was het een gezellige boel! Per dag schaakten we 1 partij, behalve op maandag en woensdag. Dan waren er 2 rondes voorzien.

openingsceremonie

Het toernooi werd geopend met een openingsceremonie.

Nina's toernooi:

Toen ik de eerste dag aankwam vond ik het een heel groot en mooi hotel. We waren al een dag eerder gearriveerd om ons alvast aan te melden en zodat we op de eerste schaakdag lekker konden uitslapen.

De eerste ronde won ik! Ik was blij dat ik had gewonnen na 2 uur, een goede start van het toernooi. De tweede ronde moest ik gelijk tegen een goede tegenstandster die een plek onder mij was geplaatst en vorig jaar 1e was geworden van de meisjes -10.
De partij liep gelijk maar ik won een pion en ik stond beter. Daarna won ik een kwaliteit en even later gaf ze haar dame weg! Ze gaf gelijk op.

Wit: Louise Vanderstappen 
Zwart: Nina de Putter

De derde ronde speelde ik live op internet. Het was een spannende partij met de Franse verdediging. Ook een moeilijke partij, maar ik kwam er toch langs. Gelijk 3 op 3; een goed begin. Ronde vier moest ik tegen de uiteindelijke winnaar, Marie Dgebuadze. Het werd na 23 zetten remise (ook een live partij).

Wit: Nina de Putter 
Zwart: Marie Dgebuadze


Nina tegen Marie Dgebuadze

Nina de Putter (helemaal rechts) tegen Marie Dgebuadze op het livebord

Ronde vijf was ook live en moest ik tegen de nummer 1 geplaatste Juliette Sleurs. Het was een lange partij van ruim 3 uur. Ik verloor een pion tegen een dubbelpion, later een trippelpion, en na 43 zetten werd het remise! Hier de partij:

Wit: Nina de Putter 
Zwart: Juliette Sleurs

Ronde zes stond ik iets beter maar ik kon er niet door, ook niet met een kwaliteitsoffer. Dus weer remise. De 4e op een rij. De zevende ronde stond ik een pion voor in een toreneindspel. Maar ik dacht dat ik er niet meer langs kwam, maar het kon wel. Dat bleek later in de analyse, jammer dus: remise.

Diagram na wits Th6.

diagram

Wit: Nina de Putter - Zwart: Ines Dellaert

Ik heb nu 5 op 7. Ronde 8 won ik gelukkig weer. Net als ronde 9 trouwens, die ik in 14 zetten won.
Ik was gedeeld eerste maar tweede op weerstandspunten met 7 op 9. Een goede score en bovendien ongeslagen! Een hele mooie beker heb ik gekregen en een bon van €57,- inwisselbaar voor schaakboeken.

prijswinnaars

De 4 prijswinnaars van onze club 'De Drie Torens': Quinten, Annelies, Lydia en Ik.

Sven's verslag:

Zelf zaten we in een appartement op 15 minuten lopen van de speelzaal, ik lag met Xander Pauwels (vorig jaar nog 1e op het ONJK -16) op de kamer.

Ronde 1 was redelijk met een remise. De 2e ronde moest ik tegen iemand die niet sterk was, ik had snel gewonnen! De 3e ronde had ik verloren, hij was op 't eind van het toernooi zelfs 2e geworden. De 4e ronde heb ik gewonnen! Tegen een Franse jongen. De 5e ronde heb ik ook gewonnen! Met heel veel geluk. De 6de ronde heb ik remise gespeeld tegen een oude clubgenoot van De Drie Torens (zie foto).

Sven

Sven vult zijn notatieformulier in.

Meester Adri kwam vandaag even kijken hoe we het deden, helaas kon hij weinig zien van de partijen want er mocht niemand bij de borden komen.
De 7e ronde heb ik verloren tegen een hele goede speler, die 4e is geworden. En de 8e ronde had ik weer remise. De laatste ronde heb ik gewonnen; totaal dus 5 op 9.

Wit: Nathan Fossy 
Zwart: Sven de Putter


Sven

Sven aan het analyseren met trainer Nick.

Ik ben dus 16e geworden. Helaas net buiten de prijzen gevallen want de eerste 15 van mijn groep kregen een prijs. Het was de eerste keer dat ik zoveel tijd had om te schaken, 90 min. + 30 sec. per persoon, dat was wel even wennen.

Het was een superleuke week waar ik veel geleerd heb. Omdat we meestal maar 1 partij per dag moesten, heb ik veel gespeeld, gevoetbald op het strand en nieuwe vrienden gemaakt. Volgend jaar wil ik weer.

Andere Zeeuwen die nog meededen waren Lydia Dubbeldam, de dochter van onze trainer Nick Dubbeldam. Zij is eerste geworden bij de -18M. Super knap!! En ook erbij waren de zusjes Luna en Mare Morote. Luna viel in de prijzen, ze was vierde en Mare negende bij de -10M.

Sven

Alle uitslagen zijn terug te vinden op www.cbj2016.be.