bordenmeisje


Het Bordenmeisje...

...met schitterende partijen van Hollandse meesters! Aflevering 8

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 11-3-2014

Martin Martens (10 maart 1970) is een van oorsprong Zeeuws Vlaamse schaker. Geboren in Hulst en in zijn jeugd lid van de SV Terneuzen. Hij is een internationaal meester.
Van 6 t/m 13 augustus 2005 speelde Martens mee in het Hogeschool Zeeland schaaktoernooi te Vlissingen en eindigde daar met 6.5 punt uit negen ronden.
In de schaakdatabank Simbase staan 234 partijen (peildatum augustus 2004) die door Martin gespeeld zijn. Hij heeft een voorkeur voor het Siciliaans. Hij won 78 partijen, verloor 55 partijen en speelde 101 keer remise. Zijn winstpercentage is 54. Hieronder een partij die ikzelf (GdW) uitkoos, wel een nederlaag voor Martin, met goed en sterk spel van de Deen Curt Hansen. De aantekeningen zijn van Tom Bottema.

Martin Martens

Martin Martens, een Internationaal meester van Zeeuwse origine

Wit: Martin Martens 
Zwart: Curt Hansen 
Wit: Martin Martens 
Zwart: Ber den Boer 

Cor van Wijgerden (23 mei 1950) heeft een rating van 2430 (2004). Hij is sinds 1978 een internationaal meester. Samen met Rob Brunia heeft hij de "Stappenmethode" ontwikkeld, een didactische methode om volwassenen en kinderen het schaken bij te brengen. De methode is concentrisch en bestaat uit zes stappen die telkens in moeilijkheidsgraad toenemen. Bij iedere stap hoort een handleiding en een werkboek. Veel scholen en verenigingen in Nederland en België gebruiken deze methode voor hun schaaklessen.

Cor van Wijgerden

Cor van Wijgerden, samen met Rob Brunia de bedenkers van de stappenmethode.

Cor heeft weinig tijd gehad om aan schaaktoernooien deel te nemen. Toch heeft hij vijf keer meegespeeld om het Nederlands kampioenschap schaken en ook een aantal malen in het IBM schaaktoernooi in Amsterdam. Hij geeft ook regelmatig commentaar en heeft daarnaast vele schaaktalenten intensief schaaktraining gegeven.
In december 2012 kreeg Van Wijgerden de Max Euwering, de onderscheiding die eens in de vijf jaar wordt uitgereikt "aan een Nederlander met grote verdiensten voor de schaaksport".

Wit: Jan Timman 
Zwart: Cor van Wijgerden 

Peter Scheeren (30 juli 1955) is internationaal meester. Peter speelde mee in de 26e Schaakolympiade in Tessaloniki in 1984 en behaalde daar 4.5 punt, gelijk met Hans Ree en één punt meer dan Paul van der Sterren. In de schaakdatabank Simbase staan 277 partijen (peildatum augustus 2004) die door Peter Scheeren gespeeld zijn: hij won 105 partijen, hij verloor 86 partijen en 86 partijen eindigden in een remise. Zijn winstpercentage is 54.

Peter Scheeren

Peter Scheeren, hier in de tijd van zijn deelname aan de 26e schaakolympiade

In 1986 mocht de SV Eindhoven meedoen aan de Europacup voor clubs. Niet omdat ze kampioen waren geworden, maar omdat Volmac Rotterdam zich had teruggetrokken. Na in de 1e ronde van de Roemeense kampioen IT Boekarest te hebben gewonnen werd in de tweede ronde de degens gekruist met de Spaanse vereniging Vulca uit Barcelona. Het werd een enorm spannend duel. Met de 6-6 eindstand trokken de Eindhovenaren toch aan het langste eind omdat ze aan de hoogste borden net iets meer gewonnen hadden. De laatste partij die nog aan de gang was, is die van Peter Scheeren tegen de voor Vulca uitkomende Peruaan Rodriguez. In een fraai gespeeld eindspel wist Scheeren het beslissende punt te scoren.

Wit: Peter Scheeren 
Zwart: Olivier Rodriguez 

Zo maar eens een partijtje uit de hoofklas KNSB in 1980. Uit de Rotterdamse derby Charlois/Europoort vs. Volmac zien we de Europese jeugdkampioen John van der Wiel (Volmac), met wit en de sterke hoofdklasser Max Viergever. Hij is een gevierde speler bij Charlois, die ook simultaans geeft.

Wit: John van der Wiel 
Zwart: Max Viergever 

Tussen 20 en 30 december wordt er al sinds jaar en dag geschaakt in Groningen. Zo ook in 1990. Jeroen Piket won de gesloten groep samen met de Brit Adams, de Rus Khalifman en de Australier Rogers. Ze scoorden 5½ punten. Op de vijde plek zien we Wahls en Sjirov met 4½ punten. Joris Brenninkmeijer haalde 3½ punten. De open grootmeestergroep werd een prooi voor de Duitser Eckhard Schmittdiel. Hij speelde een opmerkelijk partijtje tegen de Deen Curt Hansen. Die partij staat bij Bordenmeisje A2 internationaal.

poster groningen chess festival

Een opmerkelijk incident deed zich voor gedurende de 7e ronde. Tijdens zijn partij met de Duitser Luther werd de Russische grootmeester Ilya Smirin voortdurend waargenomen bij het boekenstalletje. Het viel de beheerder van de boeken op dat Smirin steeds naar hetzelfde boek greep: Plaskett's, 'Trends in the Sicilian Richter Rauzer'. De boelverkoper waarschuwde de wedstrijdleider die constateerde dat dezelfde Richter Rauzervariant op het bord stond. Een poging van de wedstrijdleider om de Rus op heterdaad te betrappen lukte niet; blijkbaar had Smirin lont geroken. Wel kreeg de Rus op basis van de geconstateerde feiten een officiële waarschuwing. Hij mocht zich tijdens de rest van het toernooi niet meer bij het boekenstalletje ophouden.

Wit: Jeroen Piket 
Zwart: Joris Brenninkmeijer 

Joris Brenninkmeijer

Joris Brenninkmeijer, rond de jaren '90 nog stevig aan de weg timmerend.

Leon Pliester (Grave, 20 augustus 1954 - Rotterdam, 23 oktober 2012) was een internationaal meester en schreef een boek over het Rubinsteincomplex in de Nimzo-Indische opening. Hij overleed aan een leverziekte die complicaties aan de nieren had veroorzaakt. In 1990 eindigde hij bij het Nederlands Kampioenschap met een score van 4 uit 11 op de gedeelde tiende plaats. In 1997 speelde hij mee in de Apeldoornse Schaakvierdaagse met als slot een groot rapidschaaktoernooi dat door hem gewonnen werd. In 2005 haalde hij met 5 uit 12 een goed resultaat in de Grootmeester C-groep van het Corustoernooi.
Hij kwam in de KNSB-competitie onder meer uit voor het Bussums Schaak Genootschap en Elsevier/VAS uit Amsterdam.

Leon Pliester

Leon Pliester, psycholoog, schaakmeester en schaakexplicateur

Leon studeerde psychologie en ontdekte daarbij het post-titelsyndroom. Dit syndroom is een rem op de denkcapaciteit van degene die een titel behaald heeft: het verlangen om die in de wacht te slepen is zo groot dat de kandidaat na afloop in een gat valt als de spanning verdwijnt, soms gepaard aan faalangst. Onder een partij van Leon uit een hoofdklasse duel. Van faalangst is in deze pot geen sprake, Pliester offert er op los en wint op schitterende wijze.

Wit: Leon Pliester 
Zwart: Christofoor Baljon 

Hieronder de partij Albert Blees - Leon Pliester gespeeld te Dieren, tijdens het Open Nederlands kampioenschap in 1988. Opmerkenswaardig is het feit dat er slechts 1 keer een pion geruild wordt en 1 pion gewonnen door zwart. Kortom, een bord vol stukken maar het is na 26...Qf5 helemaal uit!

Wit: Albert Blees 
Zwart: Leon Pliester 

schaakbond

Een partij uit de competitiewedstrijd tussen Volmac Rotterdam en Desisco Watergraafsmeer (Amsterdam) uit 1986 (5-5). De FM Rob Witt laat zien hoe je een Ben-Oni moet spelen. Daarna de partij Tussen Hans Böhm en Mark Kremer en als derde een blitz overwinning van Gert Ligterink tegen Gert-Jan de Boer. De twee partijen ook uit die wedstrijd van Volmac tegen Desisco.

Wit: Rob Witt 
Zwart: Marcel Piket 

Hans Bohm in ook dat nog

Hans Böhm, 20 jaar geleden in het komisch consumentenprogramma "Ook dat nog".

Wit: Hans Böhm 
Zwart: Mark Kremer 

schaakbord

Wit: Gert-Jan de Boer 
Zwart: Gert Ligterink 

Een mooie partij van Kick Langeweg tijdens het AVRO-Philipstoernooi van 1989 om het kampioenschap van Nederland. In zijn befaamde fluwelen stijl verslaat hij hier John van der Wiel. Langeweg maakte zelf de aantekeningen. In ronde 2 vochten Langeweg met Albert Blees een mooie scherpe strijd uit. Ook hier trok de witspeler aan het langste eind.

Wit: Kick Langeweg 
Zwart: John van der Wiel 

Kick Langeweg

Kick Langeweg, hier bij één van de IBM-toernooien.

Wit: Albert Blees 
Zwart: Kick Langeweg 

Kick Langeweg

A.M.J. (Ad) van den Berg, een sterke hoofdklasser die in 1972 aan het NK meedeed.

Wit: Ad van den Berg 
Zwart: Frans Kuijpers 

Rob Hartoch

Rob Hartoch, in de zeventiger jaren toen roken achter het bord nog héél gewoon was.

In hetzelfde NK in 1972 als in bovenstaande partij, Van den Berg-Kuijpers, de partij Rob Hartoch-Jan Timman. Het werd de enige nederlaag van Jan Timman in dit kampioenschap, die hij overigens net niet won. Coen Zuidema werd kampioen na een spectakelpot in de laatste rondetegen Jan's broer, Ton Timman. Voor Hartoch werd de partij zijn enige overwinning. Daarnaast speelde hij 10 partijen remise, waarvan 5 potjes binnen 23 zetten, waarvan weer 4 potjes binnen 19 zetten. In ronde 4 vond hij 9 zetten meer dan genoeg. En toch was hij beslist geen matige speler, integendeel. Ik denk dat hij leed aan de afschuw en wellicht ook de bangheid om een partij te verliezen. Ik weet dat meer mensen daar aan lijden. In de partij tegen Jan Timman (hieronder met de annotatie van Timman zelf), die veel te veel risico neemt, wordt Hartoch gedwongen om scherp te reageren. Echter, beide hier nog in hun jonge jaren, zie je duidelijk het opportunistische, scherpe en 'het voor te vertellen hebbende' schaken van Jan Timman versus de voorzichtige Rob Hartoch, die, in dit geval aan het langste eind trekt.

Robert Gijsbertus (Rob) Hartoch (Amsterdam, 24 maart 1947 - Amsterdam, 28 mei 2009) was een Nederlandse internationaal meester. In 1965 werd hij tweede op het Wereld-jeugdkampioenschap te Barcelona.

Rob Hartoch

In expliciteren was Hartoch een absoluut grootmeester!

Hartoch heeft altijd de kost verdiend met schaken: hij was arbiter, docent, trainer, vechten met de beer (een komische wijze van spelenderwijze schaken met o.a. de jeugd), speller en journalist. Bovendien verloor hij niet veel partijen. Zijn bijnaam is "De Remisekoning". In de jaren 80 schreef hij op zaterdag een wekelijkse schaakrubriek in Het Parool.

Wit: Rob Hartoch 
Zwart: Jan Timman 

Als laatste in deze aflevering nog een fraaie winstpartij van Jan Timman, die ook de aantekeningen geeft, uit dit Nederlands kampioenschap. De bij Volmac Rotterdam spelende Arend van Dop is het slachtoffer.

Wit: Jan Timman 
Zwart: Arend van Dop 

schaakkunst