bordenmeisje


Het Bordenmeisje...

...nieuwe rubriek op de 'SV'-site met machtig mooie partijen!

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 21-10-2013

In de Kleinmeesterkoerier, ons papieren clubblad wat ik samen met een kleine redactie van april 1990 tot november 2009 maakte, verzorgde ik al regelmatig een partijenrubriek en onlangs dacht ik, dat kan ook op de 'SVWZV'-site. Zeker omdat je nu de partijen zonder stukken op het bord te zetten kunt naspelen. Ik begin met een viertal partijen uit mijn jonge jaren ('80-'90) met spelers die toen ongeveer dezelfde leeftijd hadden als ikzelf. Geboren begin of midden 50er jaren dus.

Nu staat er onder de titel 'door Gerard de Winter'... echter het is de bedoeling dat clubgenoten van de 'SV' en bezoekers van de site hun machtig mooie winstpartijen of minder machtig mooie verliespartijen bij mij inleveren. Ook spannende remises zijn van harte welkom. Eventueel met een verhaaltje erbij. Mijn mailadres: wintertime@zeelandnet.nl Het bordenmeisje beslist mede of het potje op de site komt. Ik ga dat natuurlijk niet helemaal alleen doen. Oké, dat is dan dat en dan nu de partijen.

We beginnen met een partij uit de verfijnde keuken van de Zweed Ulf Andersson. Andersson is een generatiegenoot van Jan Timman, maar ook van Ljubomir Ljubojevic en ex-wereldkampioen Anatoli Karpov. Hij was rond de jaren '80 een wereldtopper, en een die met kleine positionele stapjes zijn stelling optimaliseerde en daarmee vele opponenten verschalkte. Een goed voorbeeld daarvan is zijn potje tegen Alphonso Zapata. De Colombiaan knokt zich echter uit mindere positie knap terug en zorgt nog voor een spannend slot.

Wit: Ulf Andersson 
Zwart: Alphonso Zapata 

Andersson

Ulf Andersson

Er zijn in mijn jonge jaren - van pakweg 1970 tot 1990 - heel veel partijen gepubliceerd van de toentertijd beste Nederlandse GM Jan Timman. Hij is van 1951, ik van 1954. Zijn hele opgang, zijn grote toernooiwinsten, zijn best of the west, zijn tweekampen in de strijd om het WK heb ik van nabij gevolgd. Uiteindelijk lukte het hem om uitdager te worden. Maar ja, er was toen gelazer met 2 bonden. FIDE vs GMA (Grandmaster Association). Kasparov en Short streden via de GMA voor hun titel. Voor veel meer geld vanzelfsprekend. Een waardeloze situatie natuurlijk. Grote ergernis hierover in de schaakwereld. In 1990 verloor Timman in Kuala Lumpur (Maleisië) de FIDE-WK finale kansloos met 2½-6½ van Anatoli Karpov.

Timmand en Karpov

Jan Timman en Anatoli Karpov bij het Interpolistoernooi in 1977

In het beroemde en sterk bezette toernooi van Bugojno (toen nog Joegoslavië, nu Bosnië en Herzegovina) boekte Timman zijn allereerste winstpartij tegen de Rus. Een zeer fraaie partij met een absoluut hoogtepunt: 23. Txh6! De Timmanfans weten waar ik het over heb. Hier komt 'ie:

Wit: Jan Timman Zwart: Anatoly Karpov

Een fel spelende Ljubojevic, zoals we dat altijd van hem gewend zijn, krijgt de kous op de kop in een partij met een russische opening. Dit, van de sterk counterende Tsjechische grootmeester Vlastimil Hort. Allebei toppers uit die tijd van toen en vaste gasten op veel Nederlandse toernooien.

Wit: Ljubomir Ljubojevic
Zwart: Vlastimil Hort 

Ljubojevic

Ljubojevic in zijn jonge jaren omstreeks 1980

Tot slot van deze eerste aflevering de uitsmijter. Een partij uit het legendarische Interpolistoernooi uit 1980 tussen de Russen Mikhail Tal en Boris Spasski. Tot de 16e zet reeds in honderden toernooipartijen voorgekomen, en vanaf de 32e zet (Nxh5!) barst het geweld los. Een karakteristieke Tal-partij.

Tal

Mikhail Tal, 'geniaal' schaakgrootmeester, Riga 1936 - Moskou 1992

Wit: Mikhail Tal
Zwart: Boris Spassky