bordenmeisje


Het Bordenmeisje...

...met schitterende partijen van Hollandse meesters! Aflevering 3

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 23-12-2013

Rudy Douven (Heerlen, 5 mei 1961) is een Nederlandse schaker. In 1978 werd hij derde in het jeugdwereldkampioen te Skien in Noorwegen. In 1980 was hij samen met Schuermans winnaar van het grote toernooi Gent open in België. In 1988 werd hij schaakkampioen van Nederland en in 1985 werd hij internationaal meester. Hij schaakt momenteel bij HSG Hilversum en is lid van The Internet Chessclub met 30.000 leden onder de nickname EasyWin.

In de volgende partij verliest Douven van Welling in negen zetten: wit: Welling, zwart: Douven; opening Koningsgambiet: 1.f4 e5 2.e4 c6 3.Pf3 d5 4.exd5 e4 5.Pe5 Pf6 6.dxc6 Pxc6 7.Lc4 Pe5 8.fxe5 Lg4 9.exf6

In de schaakdatabank Simbase staan 531 partijen (peildatum maart 2004) die door Rudy in de loop van de tijd gespeeld zijn: hij wint 216 partijen, hij verliest 149 partijen en er zijn 166 remise partijen. Zijn winstpercentage bedraagt 56. Rudy Douven speelt in de opening meestal de zet 1.d4 waarna de partij vaak in de Indische verdediging voortgezet wordt. Met zwart gaat zijn voorkeur uit naar de schaakopening Caro Kann of naar een Indische verdediging.

Rudey Douven

Rudy Douven, in 1988 werd hij enigszins verrassend kampioen van Nederland.

Wit: Rudy Douven 
Zwart: Lubomir Ftacnik 

In 1980 was in Amsterdam het laatste IBM-toernooi. 20 jaar lang een reeks van fameuze schaakgebeurtenissen. In deze laatste editie is er een Kroongroep, met als winnaar Karpov, een meestergroep waar de Rus Tsjernin met overmacht de titel grijpt en in de grootmeestergroep is het verrassend Hans Ree die samen met de Duitser Unzicker op de 1/2e plaats eindigen. Ree wordt als winnaar uitgeroepen vanwege iets meer weerstandspunten. Een mooi tactisch gevecht levert hij af tegen landgenoot Hans Böhm.

Wit: Hans Ree 
Zwart: Hans Böhm 

Naast de Hollandse grootmeesters en -meesters zijn er ook de Hollandse meesteressen. Fenny Heemskerk bijvoorbeeld, een zeer sterk schaakster, net voor de oorlog en lang daarna.
Ze werd Nederlands kampioene op haar zeventiende, heerste twintig jaar lang en bereikte ook de wereldtop. Fenny Heemskerk was de Nederlandse schaakkoningin. Maar daar koop je geen brood voor, daarom stond ze op de markt stoffen te verkopen. Fenny Heemskerk (geboren 3 december 1919) raakte enthousiast voor het schaakspel in 1935, door de match Euwe-Aljechin. Reeds in 1937 onttroonde ze Catharina Roodzandt als kampioene van Nederland. Die titel raakte ze een jaar later weer kwijt, maar van 1939 tot en met 1958 behaalde ze acht zeges op rij. Het kampioenschap werd niet ieder jaar gespeeld, feitelijk heerste ze dus twintig jaar.

Uiteraard was Heemskerk Neerlands afgevaardigde naar de toernooien om het wereldkampioenschap. In 1949 werd er een WK-toernooi gespeeld, omdat kampioene Vera Menchik in de oorlog was omgekomen. In 1952 en 1955 werd er een kandidatentoernooi gespeeld, waarvan de winnares een match tegen de wereldkampioene mocht spelen. Alledrie de toernooien werden in Moskou gespeeld. Heemskerk werd achtste in 1949, tweede in 1952 en negende in 1955. Opvallend daarbij was dat ze steeds een gelijke of positieve score behaalde tegen de eerste vier, maar punten liet liggen tegen zwakkere deelneemsters.

Fenny Heemskerk

Fenny Heemskerk, marktkoopvrouw en topschaakster.

In 1949 was Heemskerk zonder secondant naar Rusland gegaan. Vanwege haar succes werd direct na het toernooi een 'Fenny Heemskerk Trainingsfonds' gesticht, waarin verenigingen geld konden storten. Er kwam zo'n 1500 gulden binnen, waardoor ze in 1952 Lodewijk Prins als secondant kon meenemen. Dat kandidatentoernooi werd, met de genoemde tweede plaats achter Elizaveta Bykova, het grootste succes uit haar leven. Ze won van de nummers één, drie en vier, alledrie Russinnen. Die partijen werden alledrie afgebroken en op één dag uitgespeeld. Later zei ze dat dat haar zoveel energie kostte, dat ze direct daarna een paar partijen verloor. Fenny Heemskerk trouwde jong met Wim Koomen, een schaker uit de Nederlandse subtop. Na vier jaar strandde het huwelijk en bleef ze achter met haar dochtertje Fenny junior (later ook een Nederlandse topschaakster).
Ze werd marktkoopvrouw, eerst in naaigerei, later in woningstoffering. Dagelijks ging ze op pad, naar markten in Haarlem, Hilversum, Utrecht en haar woonplaats Amersfoort. Psychische klachten maakten haar leven zwaar. Eind jaren vijftig werd de diagnose 'manisch-depressief' gesteld en werd ze een paar keer opgenomen.

In 1960 raakte Heemskerk haar nationale titel kwijt aan de negen jaar jongere Corry Vreeken. Ze won een jaar later de revanchematch, daarna werd ze tot 1974 meestal vierde of vijfde. Internationaal speelde ze geen grote rol meer, maar ze bleef nog wel lang schaken, in de damesgroep van het Hoogovenstoernooi en in het Danlon-toernooi voor vrouwen. Ook kreeg ze nog uitnodigingen uit Oost-Europa.

Op latere leeftijd kreeg Fenny Heemskerk vooral uitnodigingen als eregast. Daar genoot ze van. Ze werd ook benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Maar andersom kon ze ook snel geïrriteerd raken als ze de passende egards niet kreeg. Haar gezondheid ging achteruit en ze moest worden opgenomen in een verpleeghuis. Daar overleed ze op 8 juni 2007.
Hier een partij van een piepjonge Fenny, gespeeld in het beroemde toernooi van Hastings in 1939.

Wit: Fenny Heemskerk 
Zwart: Minnie Musgrave 

Paul van der Sterren (Venlo, 17 maart 1956) werd meester in 1979 en grootmeester in 1989. Hij deed 25 maal mee aan het Nederlands kampioenschap en wist dat tweemaal, in 1985 en 1993, te winnen.

In 1993 eindigde hij bij het Interzone-toernooi van Biel als gedeeld tweede en plaatste zich daarmee voor de kandidatenmatches. Hij verloor de kwartfinale van Gata Kamsky. Van 1982 tot 2000 speelde hij acht maal mee het het Nederlandse Olympiadeteam, waarbij hij altijd minstens 50% scoorde.

In 2001 stopte hij met wedstrijdschaken. Rond 2005 publiceerde hij het driedelige De wereld van de schaakopening. In 2010 maakte hij zijn comeback in de KNSB-competitie voor schaakvereniging Caissa in Amsterdam. Eind 2011 verscheen zijn sportieve autobiografie Zwart op wit. Verslag van een schakersleven.

Zwart op Wit

Zwart op wit, een oprecht boek met hoogte- en dieptepunten van Paul van der Sterren

Wit: Paul van der Sterren 
Zwart: Edmar Mednis 

Edmar Mednis

Edmar John Mednis (1937-2002) was een Amerikaanse grootmeester, geboren in Riga. Hij was ook een populaire en gerespecteerde schaakschrijver.

Albert Blees (1962) is internationaal meester. Op de KNSB lijst heeft hij een rating van 2387 en op de april-2005 ratinglijst van de FIDE: 2392.
In 1987 eindigde hij in een schaaktoernooi te Tel Aviv op de eerste plaats. In 1996 werd hij eerste in het Frigem toernooi te Leeuwarden en in hetzelfde jaar won hij het toernooi "Gent open" in België. In 1997 behaalde hij een grootmeester norm in het Capablanca toernooi met 9 1/2 uit 13.
Albert speelt ook in The Internet Chessclub met 30.000 leden

Albert Blees

Albert Blees, een beetje onbekende maar sterke IM.

Wit: Danilo Polajzer 
Zwart: Albert Blees 

Christiaan Gerrit (Kick) Langeweg, (7 maart 1937) is een schaker die psychologie studeerde. Hij speelt bij BSG te Bussum. Op een schaaktoernooi in Zevenaar behaalde hij de titel van internationaal meester.
In 1960 en 1961 won Langeweg het Daniël Noteboom-toernooi in Leiden. In 1969 was hij tweede bij het Nederlandse kampioenschap schaken. Kick schreef onder meer een boek over de schaakopening Siciliaans.

Kick Langeweg

Kick Langeweg, ook hij schreef een aantal boeken.

Wit: Zlatko Klaric 
Zwart: Kick Langeweg