bordenmeisjeHet Bordenmeisje...

...rubriek op de 'SV'-site met machtig mooie partijen! Deel 2: Paul Keres

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 27-10-2013

Paul Keres was een Estische schaker. In zijn jeugd was hij niet in de gelegenheid met sterke schakers te spelen en daarom speelde hij talloze correspondentie-partijen. In 1935 trok hij voor het eerst de internationale aandacht met zijn spel op de Olympiade van Warschau. Eigenlijk de start van een 40-jarige carrière van een zeer sterke grootmeester die vaak door zijn scherpe spel menig tegenstander de stuipen op het lijf joeg.

Keres in 1916

Paul Keres (Narva, 7 januari 1916 – Helsinki, 5 juni 1975)

De jaren daarna boekte hij uitstekende resultaten in een aantal toernooien, culminerend in het, samen met Reuben Fine, winnen van het AVRO-toernooi in 1938. In 1939 versloeg hij Max Euwe in een match.
In 1940 werd Estland door de Sovjet-Unie geannexeerd. Daardoor werd Keres Sovjetburger en kon hij dat jaar meedoen aan het kampioenschap van Sovjet-Unie, waarin hij als vierde eindigde.

De schaakautoriteiten waren niet erg blij met de winnaars van dit toernooi, Bondarevski en Lilienthal, en in plaats van een beslissingsmatch organiseerden ze het 'Absolute Kampioenschap' van de Sovjet-Unie, waar behalve deze twee ook Botvinnik, Smyslov, Boleslavski en Keres deelnamen. Dit toernooi werd in het voorjaar van 1941 gespeeld. Keres eindigde nu als tweede, na Botvinnik.

Later dat jaar bezette Duitsland Estland en in daarop volgende jaren speelde Keres een paar toernooien in Duitsland en de door Duitsland bezette gebieden. In 1944 heroverde de Sovjet-Unie Estland. Hoewel Keres naar Sovjet-maatstaven ernstig met de nazi's had gecollaboreerd, werd hij niet gestraft. In 1947 deed hij weer mee met het kampioenschap van de Sovjet-Unie, dat hij won. In 1948 deed hij mee met het toernooi om het wereldkampioenschap dat een opvolger voor Aljechin moest aanwijzen. Keres eindigde gedeeld derde.

In 1950 stelde de FIDE de titel van internationaal grootmeester in. Keres verkreeg deze titel ook. In jaren vijftig en zestig bleef hij één van de sterkste schakers, maar bereikte nooit een match om het wereldkampioenschap. Hij deed vijf maal mee aan een kandidatentoernooi, eindigde altijd hoog (1950:4e 1953:2e/4e 1956:2e 1959:2e 1962:2e/3e ) maar won er geen.

Hij is wel twee keer kampioen van de USSR geweest, in 1950 en 1951. In 1975 stierf hij onverwacht aan een hartaanval. Keres heeft veel aan de openingentheorie gedaan en een dertigtal openingsvarianten nagelaten, waaronder de naar hem vernoemde Keresaanval in het Siciliaans: 1.e4 c5 2.Pf3 d6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 Pf6 5.Pc3 e6 6.g4.

Wit: Paul Keres
Zwart: William Winter 

Wit: Paul Keres
Zwart: Alexander Aljechin 

Wit: Paul Keres
Zwart: Andrija Fuderer 

Keres en Fisher

Keres in de slag met een hele jonge Bobby Fischer bij de WK kandidatentoernooien in Bled, Zagreb en Belgrado 1959

Wit: Paul Keres
Zwart: John L. Watson 

Het laatste toernooi waaraan Keres deelnam voordat hij overleed, was het open Canadese toernooi te Vancouver 1975. Hieronder volgt de laatste partij welke Keres in dat toenooi speelde, in feite zijn allerlaatste wedstrijdpartij.

Wit: Walter Browne
Zwart: Paul Keres