bordenmeisje


Het Bordenmeisje...

...met schitterende partijen van Hollandse Meesters! Aflevering 12

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 13-1-2016


Marcel Peek (3 februari 1961) is internationaal meester. Daarnaast is hij netcoördinator van NPO 1 bij de Publieke omroep.

In 2000 speelde hij mee in het Lost Boys toernooi dat in Amsterdam gespeeld werd. Hij eindigde op de elfde plaats, Mikhail Gurevich werd eerste. In 2002 speelde hij in Comacchio (Italië) en won daar van de Kroatische grootmeester Miso Cabelo. Op 25 en 26 juni 2005 werd in Echternach het open Rapidschaak toernooi gehouden dat door zeven schakers gewonnen werd. Peek was één van hen en eindigde met 7.5 punt uit 9 ronden op een gedeelde eerste plaats.

Marcel Peek

Marcel Peek, international meester, NPO netcoördinator en Sopswepser.

Peek is lid van het schaakgenootschap SOPSWEPS29, een vriendenclub die geen thuiswedstrijden speelt en geen clubhuis noch spelmateriaal heeft. De vrienden gaan negen keer per jaar op stap voor een partij schaak en een biertje. De letters betekenen dan ook: "Samen op pad spelen wij een potje schaak" en de cijfers staan voor de datum van oprichting. Tot zover Wikipedia. GdW: 'SOPSWEPS29', leuk hoor zo'n vriendenclubje. Bovendien, lekker makkelijk... geen zaalhuur, geen jeugdopleiding, geen stukken en klokken aanschaffen?! Al parasiterend het (schaak)landje rondreizen. Laat die andere clubs die opleidingsinspanningen doen en de 'onkosten' maar betalen. Beschamend (...) en het zit mijns inziens tegen het asociale aan! Stel, dat iedereen dat gaat doen? Waar gaan we dan spelen? Op een veerboot... 'heen en weer'...?

En het allerergste, de Sopswepsers, krijgen ook nog eens 'altijd' de eerste consumptie gratis, omdat ze altijd 'uit' en nooit 'thuis' spelen?! Als ze bij ons op bezoek komen, dat zal wel nooit gebeuren, maar 'stel', ben ik er niet bij. Ik zou als teamchef bij het openingspraatje 'hunnie' helemaal afbranden. Dus dat kan niet. Dan ga ik liever naar een thuiswedstrijd van HSV Hoek, de voetbalclub uit mijn dorp aanmoedigen, spelend in de top- of hoofdklasse zaterdagvoetbal.

Twee onderhoudende partijen uit het Lost Boys toernooi (2000) te Amsterdam. Uit België vertrokken, Zuiderpershuis, naar de Nieuwe Spiegelstraat in de hoofdstad van ons land. De locatie blijkt niet zo geschikt, zeker niet vanwege een bloedhete augustusmaand. Iedereen ziet af. Toch wordt er best goed geschaakt.

Marcel Peek

Wit: Marcel Peek 
Zwart: Ronald Schmaltz 

Jan Timman speelt een typische Timman partij. Met uitermate gepointeerd spel wint hij op briljante wijze van de Serviër Zdenko Krnic. Vooral op het einde van de partij krijgt Krnic een paar rake klappen om de oren.

Wit: Jan Timman 
Zwart: Zdenko Krnic 

Ivan Sokolov

Ivan Sokolov, hier bij het Tata Steel toernooi in 2013.

1996. Hoogovenstoernooi. De Bosnische Nederlander Ivan Sokolov en Loek van Wely maken er een korte en hevige onderhoudende partij.

Wit: Ivan Sokolov 
Zwart: Loek van Wely 

Erik van den Doel

Erik van den Doel

Wit: Jeroen Piket 
Zwart: Erik van den Doel 

Bordenmeisje

Wit: Bas van Gaalen 
Zwart: Friso Nijboer 
Wit: Marcel Piket 
Zwart: Hans Groffen 

Xander Wemmers

Xander Wemmers

Wit: Xander Wemmers 
Zwart: Dennis de Vreugt 

Een opmerkelijke partij nu tussen de sterke hoofdklassers Hoogendoorn en Hoelscher uit het Computerij toernooi 1996 te Zwolle. Het toernooi werd gewonnen door Michail Gurevich. Er werden trouwens heel veel toernooien in dat jaar georganiseerd. Na de pot tussen H & H een fraai potje uit het Stautontoernooi te Groningen tussen IM's Johan van Mil en Erik Hoeksema.

Wit: Joost Hoogendoorn 
Zwart: H. Hoelscher 

Johan van Mil

Johan van Mil

Wit: Johan van Mil 
Zwart: Erik Hoeksema 

Jop Delemarre, IM en begenadigd (jeugd)schaaktrainer

Op zesjarige leeftijd leerde ik schaken van mijn vader. Door mijn enthousiasme voor het spel brachten mijn ouders mij naar de plaatselijke club Op Eigen Wieken te Leiden. Daar kwam ik al gauw onder de hoede van clubtrainer Rob Brunia te staan. Het eerste grote succes bereikte ik in 1994 toen ik Nederlands Jeugdkampioen werd met de prachtige score van 8,5 uit 9!

Uitnodigingen voor sterke toernooien volgden snel. Twee remises in een tweekamp tegen Jan Timman en mijn eerste IM-norm, beide in Wijk aan Zee, behoorden in die tijd tot mijn beste prestaties. Mijn laatste meesternorm behaalde ik op mijn 19e verjaardag! Daarvoor had ik wel een marathonpartij van 7 uur nodig. In 2000 werd ik gedeeld 1e in het leuke kersttoernooi van Böblingen. Tijdens Pasen in 2006 behaalde ik mijn 2e open toernooiwinst in Deizisau!

Jop Delemarre

De eerste stappen als trainer
Al op zeer jeugdige leeftijd begonnen mijn eerste stappen als schaaktrainer en coach. Op het EK in Rimaskva Sobota was mijn ontgroening als 18-jarige coach van Jeroen Willemze. Hiermee doe ik ongetwijfeld een aardige gooi naar jongste coach aller tijden!

Elke dag ervaar ik ontzettend veel plezier aan het overbrengen van kennis en het gezamenlijk beleven van schaakpassie met het streven naar de droomdoelen van mijn pupillen. Schaakontwikkeling is grotendeels jouw schip op koers houden, zoals Van der Sterren het mooi en treffend omschrijft in zijn boek 'Zwart op Wit'.

"... Het is wel degelijk van groot belang voor een schaker om zichzelf als het ware te observeren tijdens een partij, en die vaardigheid heb ik blijkbaar niet van nature. Het is te vergelijken met een schip op open zee, waarvan voortdurend in de gaten moet worden gehouden of het nog op de juiste koers ligt.

Ook als schaker moet je ervoor zorgen dat je door de stormen van emoties, vermoeidheid en gedachten niet uit de koers geslagen wordt. Het gaat er niet om ze te vermijden (want als je de zee op wilt, lukt dat toch niet), maar om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Door hier een soort antenne voor te ontwikkelen raak je met je eigen binnenwereld vertrouwd en schrik je niet als er weer een storm opsteekt. Je reageert gewoon adequaat en maakt je verder niet druk. Het schip blijft op koers."

Trainers leren net als pupillen hun hele leven lang. Sterker nog, het zijn vaak de pupillen die trainers dwingen hun vak echt te verstaan. De uitdagingen die pupillen aan de trainer voorschotelen, zorgen ervoor dat je als trainer scherp en fris blijft. Via mijn lidmaatschap NLcoach, de organisatie voor, door en van coaches, volg ik regelmatig update-cursussen en laat ik mij inspireren door collega topcoaches en trainers. Vooral door een kijkje te nemen in andermans keuken, krijg je soms verfrissende inzichten en inspiratie om zelf ook weer verder te ontwikkelen en/of accenten te leggen in je trainersprogramma. Hard werken komt in een heel ander perspectief te staan als je naar zwemmers kijkt (die om 5 uur opstaan) of als je ziet hoeveel kilometers een wielrenner per dag wegtrapt.

Jop Delemarre

Wit: Jop Delemarre 
Zwart: Adnan Avdic 

1996. In de meesterklasse van de KNSB-competitie staat o.a. de match Panfox Breda - Utrecht (5½-4½) op de rol. Jop Delemarre speelt, met wit, voor de Bredaenaars op het 8e bord tegen Vincent Diepeveen.

Wit: Jop Delemarre 
Zwart: Vincent Diepeveen 

Willy Hendriks

IM Willy Hendriks

Wit: Willy Hendriks 
Zwart: Kees Nieuwelink 

Een mooi gevecht uit het Nederlands kampioenschap (1996!) gespeeld in Amsterdam tussen Dimitri Reinderman en John van der Wiel. Jan Timman won dit NK voor de laatste keer (tot nu toe) naar een extra beslissingstweekamp tegen Ivan Skolov.

Wit: Dimitri Reinderman 
Zwart: John van der Wiel 

Karel van der Weide

GM Karel van der Weide

Wit: Karel van der Weide 
Zwart: Friso Nijboer 

Hoogovenstoernooi 1997. Het had het toernooi van Jeroen Piket moeten worden. Zo'n beetje heel het toernooi op kop, en dan in de laatste ronde verliezen. Salov passeerde Piket via een winst in dezelfde slotronde en werd daarmee de ongedeelde eindoverwinnaar.

Wit: Pedrag Nikolic 
Zwart: Jeroen Piket 

New York

The New York Open, het sterkste open schaaktoernooi te wereld (..!..) daar zou ik wel eens een keertje aan mee willen doen. Eerst een weekje schaken en daarna de 'city that never sleeps' bezoeken. O.a. veel kunst gaan bekijken in het Metropolitan Museum of Art vlakbij het Central Park (Manhatten).

New York (officieel The City of New York) is de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika. Dankzij de leidinggevende en invloedrijke rol in handel, financiën, media, public relations, kunst, mode en educatie geldt zij als een van de belangrijkste wereldsteden. De stad wordt ook wel New York City of kortweg NYC genoemd om haar te onderscheiden van de staat New York, waarin zij ligt. New York City is niet de hoofdstad van die staat, dat is Albany.

De agglomeratie van New York vormt een van de grootste stedelijke gebieden op Aarde. De stad is tevens de dichtstbevolkte grote stad in de Verenigde Staten (VS) met meer dan 9,5 miljoen inwoners verspreid over een gebied van 789,43 km². De stad New York bestaat uit vijf boroughs of stadsdelen: The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island.

Veel monumenten en wijken van de stad zijn bekend over de hele wereld en staan vaak symbool voor de VS in het algemeen. Zo zijn er het Vrijheidsbeeld, Wall Street, verscheidene wolkenkrabbers als het Empire State Building, de in 2001 door terroristen vernietigde Twin Towers en hun opvolger, het in 2014 geopende One World Trade Center. Vanwege de drukte en levendigheid heeft de stad de bijnaam The City That Never Sleeps ("de stad die nooit slaapt") verworven. Een andere populaire bijnaam is the Big Apple, al is de precieze herkomst van deze bijnaam minder zeker.

Standbeeld in New York

Drie spelers uit ons land deden aan het New York Open mee in 1998. Waaronder Rob van der Plas, die een schitterende pot speelde tegen de Argentijn Diego Urbaneja.

Wit: Rob van der Plas 
Zwart: Diego Urbaneja 

het Arsenaal

De binnenstad van Vlissingen met rechts "Het Arsenaal".

Ook een heel mooi toernooi, wel wat bescheidener, is het Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi. Elk jaar komen er in de eerste week van augustus 250 deelnemers naar Vlissingen om te strijden voor voor de hoogste eer. Het grootste gedeelte komt zeker en vast ook naar Zeeland om er daarnaast een heerlijke vakantie te hebben. En als het weer dan ook nog een beetje meezit hebben die het er absoluut naar de zin omdat de partijen 's avonds worden gespeeld. In 2016 is de 20e editie van dit zomertoernooi, een lustrum derhalve. Zie ook: www.hztoernooi.nl. Hieronder een spektakelstuk uit Vlissingen, al weer een tijdje geleden, uit 1998 tussen Merijn van Delft en Machiel de Heer.

Wit: Merijn van Delft 
Zwart: Machiel de Heer 

Boulevard van Vlissingen

Het strand en de Boulevard te Vlissingen

Twee partijen uit de Meesterklassecompetitie seizoen 1997-1998. GM Friso Nijboer haalde flink uit tegen ex-teamgenoot Heico Kerkmeester. En na die partij in Utrecht-Panfox II Breda vechten Bas van Gaalen (Utrecht) en Joost Hoogendoorn in een Wolga gambiet op bord 2 keihard om de winst.

Wit: Heico Kerkmeester 
Zwart: Friso Nijboer 

De Wolgarivier

De Wolgarivier, Rusland. De rivier werd breder en breder en leek op sommige plaatsen wel een zee met Normandische kusten.

Wit: Bas van Gaalen 
Zwart: Joost Hoogendoorn 

Hier een Meesterklasseduel (Groningen-Magnus BSG, 1999) alwaar het in de opening al dreigt mis te gaan voor de witspeler. Maar hij weet zich in het vervolg bekwaam te herstellen en op 't eind lacht zelfs het geluk hem toe. We hebben het over Volkskrantjournalist en Internationaal Meester Gert Ligterink. Er vlak achter een scherp potje (Rotterdam-Panfox 1, 1998) tussen Schaaknieuwsmedewerker Rini Kuijf en de broer van Jeroen, Marcel Piket.

Rustam Kasimdzhanov

Rustam Kasimdzhanov wekte indruk!

Wit: Gert Ligterink 
Zwart: Rustam Kasmimdzhanov 
Wit: Rini Kuijf 
Zwart: Marcel Piket 
Wit: Ivan Sokolov 
Zwart: John van der Wiel 

Vroeger, zo'n 15 jaar geleden, had je om aan de top van het wereldkampioenschap te komen de route zonetoernooien en interzonale-toernooien. Daarna de tweekampen richting uitdager van de toen heersende wereldkampioen. De Nederlanders deden het daarin soms behoorlijk. In Andorra 1998 plaatsen zich twee Nederlanders die er een paar mooie potten speelden. Dimitri Reinderman en Friso Nijboer. Kijk hoe Nijboer met gepointeerd spel de Fransman Bacrot onderuithaalt. Loek van Wely werd in de barrage helaas uitgeschakeld. Zie na de partij van Nijboer nog 2 overwinningen van Reinderman en Van Wely.

Etienne Bacrot

De Franse grootmeester Etienne Bacrot

Wit: Etienne Bacrot 
Zwart: Friso Nijboer 

Een mooi voorbeeld van een gestroomlijnde overwinning. Zo eentje waar je nog dagen van nageniet.

Wit: Dimitri Reinderman 
Zwart: Igor Efimov 

Andorra

Andorra, gelegen in het ruige berglandschap van de Pyreneeën. Je zou bergwandelaar/schaker Adrie den Hamer er zomaar tegen kunnen komen.

Wit: Anatoly Vaisser 
Zwart: Loek van Wely 

Een fraaie partij uit de Hoofdklasse 1995, de Meesterklasse was er toen nog niet, betreft de wedstrijd Cap/Volmac Rotterdam vs. Panfox De Variant Breda, tussen Herman Grooten (Panfox) en Rini Kuyf.

Wit: Herman Grooten 
Zwart: Rini Kuyf 

Dimitri Reinderman

Dimitri Reinderman, deze keer met paars kapsel: "Ik heb dat goed gezien!"

De laatste partij in deze aflevering van Bordenmeisje is er één uit het Nederlands kampioenschap 1998 te Rotterdam. Dimitri Reinderman weet op aardige wijze Paul van der Sterren te verschalken. En dit nog wel in de specialiteit van 'from the stars', het klassiek damegambiet.

Wit: Dimitri Reinderman 
Zwart: Paul van der Sterren 

Schaakkunst

Schaakkunst