Een heel belangrijke winst tegen Goes 2

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 3-2-2020

Na drie nederlagen op rij van ons team komt er dan eindelijk een dikverdiende en welkome overwinning. De reserves van Goes worden in eigen huis met 2½ - 5½ verslagen. ScheldeSchaak komt op 4 wedstrijdpunten, de Goesenaren blijven op 0 punt. Ook gaan we De Zwarte Dame op de ranglijst voorbij, die staan op 3 punten. De Kruiningers moeten in de volgende ronde op 7 maart tegen Goes 2 en in de laatste ronde nog tegen Souburg 2. Met D.Z.D., Souburg 2 en Landau Axel 2 zal de felle strijd gaan wie er op het eind van de rit gaat degraderen. De kampioen is al zo'n beetje bekend. KiNG uit Tilburg wint tot nu toe alle wedstrijden met grote cijfers en zal dit blijven doen.

Goes 2 acht ik nu al kansloos, maar ze kunnen nog altijd punten sprokkelen. Het Goese team verscheen die zaterdag 1 februari 2020 voor het eerst dit seizoen in de sterkst mogelijke opstelling. Wudder bijna, alleen kopman Jan Damen zegde af. Henry Flikweert, net afgestudeerd, neemt de honneurs waar op bord 1 en doet dit voortreffelijk. Zie zijn partij verderop in dit verslag.

Vlot naar 0-2

De eerste beslissingen komen van de laatste borden. Albert Jan Breukelman doet weer eens mee en speelde een prima partij tegen de jeugdspeler Jari Groen. Die speelde aanvankelijk bepaald niet slecht maar ging op de 30e zet in de fout met stukverlies. (0-1). De aantekeningen zijn van Albert Jan.

Wit: Albert-Jan Breukelman (ScheldeSchaak)
Zwart: Jari Groen (Goes 2)

Barisch Valipoor neemt in de opening enorme risico's, verloor zelfs een pion, maar kon wonder boven wonder zijn ontwikkeling voltooien. Vooral zijn rokade was juist op tijd. Nestor Jo Tholenaar pakte het in het middenspel niet goed aan waardoor onze Syrische vriend nog de kans krijgt een verwoestende aanval kon opzetten. (0-2).

Uw reporter kreeg na een Caro-Kahn opening best goed spel maar had op de 12e zet wits loper niet met mijn paard moeten slaan. Ik kreeg hevige druk op de f-lijn en had, als zwart zijn paard op het bord had gehouden, wellicht aan het kortste eind getrokken. Hier kwamen we achter na de partij bij de analyse. Gelukkig kon ik nog tijdig enige dreiging ontwikkelen tegen wits koningsstelling. Maar de stelling bleef gelijk. Na de 37e zet, net na paardruil, werd tot remise besloten. Mark Paul bood het zelf aan, hij zag er, net als ikzelf, blijkbaar geen brood meer in. Dit had ik eigenlijk op dat moment niet verwacht gezien de stand in de match en de situatie voor ons op de overige borden. (½-2½). Deze stand blijft een tijdje op het scorebord staan totdat Henry Flikweert op het eerste bord toeslaat. (½-3½). Tegen de op rating veel sterkere Wim Stange wint hij in een instructieve partij. De slotzet van wit zal zwart niet hebben zien aankomen?

Henry Flikweert

Henry Flikweert

Wit: Henry Flikweert (ScheldeSchaak)
Zwart: Wim Stange (Goes 2)

Equalizer

Cees Freeke, "the equalizer", leek tegen David de Feijter in de problemen te komen. Maar dit was schijn. Toch maakte ik me enigszins zorgen vanwege zwarts ontwikkeling. Cees had alles goed bekeken en berekend. Dus mijn zorgen waren ongegrond. Toch heeft hij dit keer harder moeten werken om het halfje binnen te halen. (1-4). Toen moest er nog een half punt komen voor de eindoverwinning. Ik zag dit wel gaan gebeuren en ging glunderend nog een rood wijntje halen. Zowel Johan, Sara en Christine stonden goed en ik dacht bij 'De Meester' nog zelfs wel een winstpartij te bespeuren. Johan koos voor het halfje, het gevecht tegen Erwin Kloosterman eindigde met twee 'kale' koningen. Vervolgens werden de partijen bij de nog spelende vrouwen rap remise gegeven. De strijd was immers beslist. Welnu, een fraaie 2½ - 5½ overwinning. Christine had mij in een mail winst tegen Goes voorspeld, dit kwam dus uit. Ook geen verliespartij bij de onzen. Het geeft hoop voor de volgende 4 ronden.

Kinderfeestje vlakbij het schaakbord

We waren gewaarschuwd bij de openingsspeech van teamleider Hans Welten. Rond 16.00 uur stond er in een zaal naast de onze nog een kinderfeestje geprogrammeerd?! Hmm. We waren benieuwd. En de ruimtes die ons scheiden waren deuren die ze in een restaurant 'klapdeuren' noemen. Niet echt een afsluiter derhalve... Nou, een enorm kabaal kregen we een te lange tijd over ons heen. Maar ja denk je dan, we spelen in een commerciële tent (Bowling Goes) dan kan dit gebeuren?! Echter deze afspraak had natuurlijk nooit gemaakt mogen worden. Iedereen van de Goese schaakvereniging zal dit met me eens zijn. Ook de opponenten van Goes 1, het Rotterdamse Charlois Europoort 3, zullen met gefronste wenkbrauwen hebben opgekeken. "Dit is zeker normaal in het Zeeuwse..."? Nou, niet dus. Foei, SV Goes, dit mag natuurlijk nooit meer gebeuren.

In de volgende ronde op 7 maart a.s. krijgen we in Terneuzen het Haagse SHTV (Schaakcombinatie Haagse Toren Vogelwijk) op bezoek. We hopen dan toch zeker op ons allersterkst op te komen. Voor behoud in 4e klas F zullen we nog wat punten bijeen moeten schrapen.
De andere uitslagen en stand kunt u hier bekijken.

Goes 2                  ScheldeSchaak           2½

W. Stange            -  H. Flikweert                   0 – 1

N. de Feijter        -  S. Temmerman              ½ – ½

E. Kloosterman   -  J. de Meester                 ½ – ½

D. de Feijter        -  C. Freeke                       ½ – ½

H. Welten            -  C. Verreydt                    ½ – ½

M. Paul               -  G. de Winter                  ½ – ½

J. Groen              -  A.J. Breukelman            0 – 1

J. Tholenaar        -  B. Valipoor                     0 – 1