Na 2e zege dit seizoen tegen het Kruiningse D.Z.D.

ScheldeSchaak voorgoed los van laatste plek!

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 05-04-2017

Een zeer belangrijke match in het clublokaal van SV Terneuzen op die zaterdag de 1e april van het jaar 2017. Ik had vooraf een prima voorgevoel deze middag. Waarom? Dat kan ik niet verklaren, dat heb ik wel eens. Albert Jan Breukelman kon helaas niet meedoen betreft een gebeuren wat mij de laatste tijd ook nogal vaak treft. Doch ook met Nina de Putter, als vervanger voor A.J., bleef dat voorgevoel overeind. Toch wel vreemd, want De Zwarte Dame(s), nog altijd zonder vrouwelijk schoon in hun midden sinds jaren, moest het op gemiddelde rating 'dus op papier' toch wel van ons kunnen winnen (1660 om 1788), net als bij het eerste duel in Kruiningen. Ik bespeurde bij de overkanters toch al snel het gevoel van enige bangheid of misschien een gevoel van superioriteit... zo van 'het komt wel goed'. Dat kan ook natuurlijk. O ja, wat betreft de opstelling had ik het voor de zoveelste keer weer helemaal bij het juiste eind!

De partij op bord 4 tussen DZD's teambaas Van de Borgt en Johan de Meester werd eigenlijk veel te snel remise. Dit bevreemde mij, omdat desondanks de stelling gelijk was, er zeker nog wel doorgespeeld kon worden. Johan was tevreden met het halfje en ik kon daar wel inkomen. Peter zal het eerste duel met de Bressiaander in Oostburg nog wat in zijn hoofd gehad hebben. Dat ook Jan Kees Tolhoek in een volstrekt gelijke stelling remise aanbood tegen Nina de Putter kwam voor mij als een verrassing. Geen vechtlust derhalve bij de Kruininger, of gewoonweg berusting.

Cees Freeke

Cees Freeke: bord 1 is zwaar.

Toen ook de slim spelende Cees Freeke tegen Wouter Bliek op bord 1 in een opmerkelijke gambiet opening een half punt binnenhaalde begon ik minimaal in een gelijkspel te geloven.

De microfoon wordt 'terecht' nu even overgenomen door 1e bordspeler Cees Freeke (de aantekeningen zijn van hem en zijn vriendje Fritz):
"Bord 1 is een zware plek, zeker met 1655 elo. Echter verliezen is geen schande en voor het team een halfje binnenhalen is eervol. Van Bliek, met een elo van bijna 2000, heb ik twee keer eerder verloren. Ik heb hem op spectaculaire wijze zien winnen van GM John van der Wiel, lang geleden in het HZ toernooi. Met John heb ik ooit remise gespeeld, maar toen was hij nog maar 14 jaar. Ook eervol want hij won voor de rest alle partijen. Ik heb heel wat halfjes binnen gesleept als invaller in 'het eerste' van Terneuzen. Zelfs één keer een winstpartij met wit tegen Wubben van het Leidse LSG, elo rond de 2000. Gosse Kamminga had mij eerst op bord 8 gezet, maar omdat ik toch zou verliezen 'hoorbaar in de auto', werd ik tijdens de rit 'tactisch' op bord 5 gezet en Philip de Vroe op bord 8, die op het eind van de middag tegen mevrouw Van der Wiel verloor".

Wit: Wouter Bliek (DZD)
Zwart: Cees Freeke (ScheldeSchaak)
stadhuis terneuzen

Het stadhuis van de gemeente Terneuzen (architect Jaap Bakema).

Wat Rahul Hotwani bezielde om een vol stuk wat hij eerder won weer in te leveren met 24.Dxf7 bracht toch enige beroering bij enkele SchSch-kers. Een damezetje op de lange diagonaal was direct winnend. Hij gaf dat ook toe toen hij de partij bij mij inleverde. Daarna wikkelde hij het eindspel met 1 pion vóór perfect af en de eerste overwinning die middag was binnen. Onze vriend uit India doet het dit seizoen werkelijk fantastisch met een score van 5 uit 7. En bij Rahul geen remises; het is bij hem altijd buigen of barsten.

Wit: Rahul Hotwani (ScheldeSchaak)
Zwart: Rinus den Hollander (DZD)

Geniet van deze mooie pot van Jan Damen tegen Willy Meulblok. Bord 2. Met enkele (offer)mokerslagen wordt de stelling van Meulblok om zeep gebracht. Muzikaal verzon ik plots een begeleiding bij de partij: https://youtu.be/FxibkvfXWIo (Jan Lisiecki, Nocture Frederic Chopin in C Sharp Minor).

Wit: Jan Damen (ScheldeSchaak)
Zwart: Willy Meulblok (DZD)

Peter de Putter op bord 3: "het was niet mijn beste partij dit seizoen, al kom ik vaker terug vanuit een mindere stelling. Vanaf zet 25 kwam ik al in tijdnood en vanaf zet 30 moest ik telkens binnen de minuut een zet doen. Uiteindelijk kwam ik plots goed terug met zelfs de kansen op de overwinning. Zoals Peter van de Borgt schrijft in zijn verslag was dit inderdaad een mooi moment remise aan te bieden wat ons op 4-3 bracht. Er vanuit gaande dat Gerard minimaal een half punt zou binnen halen wat gelukkig ook gebeurde."
Van de Borgt: "Eric sloeg de Putters enige troef (een pion op c2) met de dame (i.p.v. de loper) en verloor die loper na 36...Dxb4+". Eric Clarisse heeft me (later per mail) er ook al op gewezen dat het na 36...Tc7 ook niet goed zou zijn afgelopen. “Inderdaad”, zie mijn analyse vanaf de 36e zet.

Wit: Eric Clarisse (DZD)
Zwart: Peter de Putter (ScheldeSchaak)

Hosein Valipoor werd langzaam maar zeker weggetikt door Bram Koeman. De overoptimistische Valipoor liep a.h.w. tegen de muur van Bram en kon dat met creatief origineel spel niet meer herstellen. Het zou de enige overwinning worden voor de mannen uit Kruiningen. En toen was als laatste uw reporter nog bezig tegen Cor Heijboer. Mijn sympathieke opponent produceerde op zet 7 een afzwaaier van jewelste. Ik zag het ook aan zijn gezicht in een split-second na het uitvoeren. Een veel betere stelling van wit, inclusief pionwinst, beheerste vanaf toen de pot. Ik wilde eigenlijk de partij niet in de viewer gooien... ik had er al genoeg voor plaatsing, maar de opmerkingen van Johan de Meester na de partij en ook 'n beetje van Peter van de Borgt op de DZD-site, kom 'ie toch nog:

Wit: Gerard de Winter (ScheldeSchaak)
Zwart: Cor Heijboer (DZD)
  ScheldeSchaak - De Zwarte Dame 1  4½ - 3½
1. C. Freeke   - W. Bliek      ½ - ½
2. J. Damen    - W. Meulblok     1 - 0
3. P. de Putter  - E. Clarisse     ½ - ½
4. J. de Meester - P. v/d Borgt    ½ - ½
5. H. Valipoor  - B. Koeman      0 - 1
6. R. Hotwani   - R. den Hollander  1 - 0
7. N. de Putter  - J.K. Tolhoek    ½ - ½
8. G. de Winter  - C. Heijboer     ½ - ½

Voor de stand na 9 ronden, klik hier. De laatste ronde (nr. 10) wordt een gezamenlijke ronde in Zierikzee. We spelen daar op zaterdag 6 mei aanstaande tegen Middelburg. De thuiswedstrijd tegen Middelburg in Oostburg werd een 4-4 gelijkspel.

boulevardterneuzen

De vele beelden op de Terneuzense boulevard in de zomertijd.