ScheldeSchaak verliest voor de vierde achtereenvolgende keer

H.W.P. 4 kampioen in hoofdklasse seizoen 2015/2016

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 06-04-2016

Ons team zag er toch redelijk sterk uit in De Speye in Sas van Gent op 2 april jl. Maar het 4e van H.W.P. wilde een ronde voor het einde reeds als eerste over de meet gaan. Dat werd me snel duidelijk bij een eerste blik op het uitslagenformulier. Het team was dit seizoen nog niet zo sterk opgekomen. Met een 'overkill' aan ratingpunten zouden de Sassenaren - met 4 Vlamingen - toch zeker met 6-2 gaan winnen.

Henry

Nou, die uitslag kwam ook op het scorebord. Hebben we nog kansen gehad? Niet echt. Nou, toch wel. Marnix van der Zalm zat, vlak na zijn openingsspeech, als een pas beginnende schaker in de opening enorm te schutteren. Henry Flikweert had zichzelf onsterfelijk kunnen maken door de voorzitter van HWP daadwerkelijk beentje te lichten. 'Die Stärke hat immer gluck' is een bekend Duits spreekwoord en dat kwam ook uit. Van der Zalm trok alle registers open om er toch nog wat van te maken. En helaas liet Henry zich helemaal inpakken. Leerzaam voor hem? Ja en nee, maar hij zal, net als ik 2 ronden geleden, enorm teleurgesteld zijn van deze vreselijke nederlaag.

Cees, Peter en Gosse

We kwamen al snel op achterstand via een nederlaag van Cees Freeke. Hij kwam met een hele uitleg na de partij bij mij, en het kwam erop neer dat hij in de opening al de mist was ingegaan. Dat kon hij niet meer rechtzetten. Peter de Putter liet in de opening veel te veel ruimte aan de tegenstander. Die wist daar wel raad mee. Volgens zijn opponent, de Belg Philip de Vroe, had Peter op een bepaald moment de stelling nog kunnen kantelen (..?..), na een dubieus stukoffer van de HWP-er. Het zal wel, ik heb nooit een offer kunnen waarnemen. Ik zat er naast op bord 7?! Deze keer voor Peter helaas een verliespartij. Gosse's favoriete b4 kwam dit keer niet helemaal tof uit de verf. Het werd een ietwat rommelige partij, waar de witspeler ook geen tijd meer had om te rokeren. Beide spelen op het scherpst van de snede... dat is wat ik zag. Het verslag van Henk de Ridder, hij was 'over' en hoefde niet te spelen en had dus een betere kijk op de potjes, is te lezen op de HWP-site: www.hwpsasvangent.nl.

Ariaan en Johan

Invaller Ariaan Oosters moest zijn meerdere erkennen vanwege het door en door solide spel van Rudy Pauwels. Ik zat naast hun en zag dat de Zuidzandenaar in het eindspel zijn boeltje niet meer fatsoenlijk bij elkaar kon houden. Bovendien verloor hij ook steeds meer materiaal. Johan de Meester trof voor de zoveelste keer John Gommers. De resultaten tegen de Sassenaar waren in het verleden niet bepaald in het voordeel van de Bressiaander. Maar deze keer ging het veel beter en had hij kansen. De pot zou meer dan honderd zetten gaan duren.

Jan, en weer Johan

De andere partijen heb ik eigenlijk niet meer zo intensief gevolgd na zo'n beetje de opgave van Ariaan. Te druk in de weer met de eigen partij. Jan Damen blijkt geen goede voortgang gezien te hebben tegen Adri den Hamer. Remise derhalve. Toen bleven Johan en uw reporter nog over, strijdend voor winst. Johan zat met een haast niet te winnen eindspel. Alles netjes tegenover elkaar: koning, toren en 2 pionnen voor hem en koning, toren en 1 pion voor de met zwart spelende Gommers. Ze gingen nog lang door maar uiteindelijk werd het toch remise.

Bart en Gerard

Ik kwam voortreffelijk uit de opening, en had de hele partij een dikke plus. En toch was er nog een onachtzaam moment vlak voor de tijdcontrole waardoor het toch weer remise had kunnen worden. Maar mijn tegenstander, Bart de Vogelaere, weer in opperste tijdnood, zag het niet en deed gelukkig een normaalzet. Bart is vroeger een hele tijd lid geweest van S.V.W.Z.V. Hij woonde toen nog in Maldegem, bezocht regelmatig de clubavonden en acteerde jarenlang in het 1e team. Ook toen hij naar Gent verhuisde bleef hij een tijdlang vaste basisspeler. Lang bestond ons team uit 4 Vlamingen en 4 Zeeuws Vlamingen. Met Chris Lanckriet, Jacob Buysse en korte tijd Mike Verkimpe waren we de schrik van de hoofdklas. Dit heb ik weleens gehoord, ergens aan de overkant. Vooral Lanckriet joeg menig sterke 1e bordspeler de stuipen op het lijf met zijn vlijmscherpe stijl. Ik zie Joey Grochal nog zitten op een bankje in een kleedruimte van het toenmalige 'Goese' Sportpunt. Urenlang zat hij daar, zichzelf vanalles verzoekend. Elke keer als je naar het toilet moest, zag je hem weer. Hij was binnen anderhalf uur van het bord getimmerd door de voormalige Bassevelder. Hij kon het maar niet bevatten!

Bart de Vogelaere

Bart de Vogelaere: zo'n 20 jaar geleden tijdens een SVWZV-snelschaaktoernooi in café "De Vier Emmers" te Oostburg.

Al die Vlaamse schakers zijn goede vrienden van me, en nog steeds speel ik met ze samen, met Chris en Jacob in Den Eik Assenede. Bart speelt dan weliswaar in een ander team, maar we komen elkaar dus altijd weer tegen. De avond voor deze wedstrijd nog, waar het Karel Ledeganckcircus (de Meetjeslandse externe teamcompetitie) was neergestreken in Sleidinge nabij Gent.

Ik had wel een voorgevoel dat er een grote kans bestond tegen hem te moeten aantreden. En dat kwam uit. Het werd een mooi gevecht - voor mij dan toch - en ik mocht voor de eerste keer winnen dit seizoen. Bart heeft dit seizoen al 5 keer gewonnen in de hoofdklas, was ook nog ongeslagen, dus zal hij dit verlies niet al te dramatisch vinden. Hij juichte nog tijdens onze partij op het moment dat de totaalwinst en het kampioenschap voor HWP 4 binnen was...

Wit: Gerard de Winter (ScheldeSchaak)
Zwart: Bart de Vogelaere (HWP 4)
  Het Witte Paard 4 - ScheldeSchaak  6 - 2

1. G. van Rij    - G. Kamminga   1 - 0
2. H. van de Wynkele - C. Freeke    1 - 0
3. M. van der Zalm  - H. Flikweert  1 - 0
4. A. den Hamer   - J. Damen	    ½ - ½
5. J. Gommers    - J. de Meester  ½ - ½
6. Ph. de Vroe    - P. de Putter  1 - 0
7. B. de Vogelaere  - G. de Winter  0 - 1
8. R. Pauwels    - A. Oosters   1 - 0

De andere uitslagen: Middelburg 1 - Z.S.C. 3½ - 4½ en De Zwarte Dame - Souburg 2 5½ - 2½. De stand in de hoofdklas kun je hier bekijken. H.W.P. 4 derhalve een ronde voor het einde kampioen. Proficiat Sassenaren en succes in de landelijke derde klas!

De laatste ronde, een gezamenlijke aangelegenheid, voor hoofdklas en promotieklas, is op 23 april a.s. in Axel. Dit vanwege het 70-jarig bestaan van SV Landau Axel. Locatie: Prinses Marijkeschool, Marijkestraat 1. Let op: de op indeling thuisspelende teams nemen borden, stukken en klokken mee. Voor de hoofdklas zijn dat Souburg 2, De Zwarte Dame 1 en ScheldeSchaak. De aanvang is 13.00 uur, maar de organisatie verzoekt iedereen om 12.30 aanwezig te zijn. Dit voornamelijk voor het instellen van de klokken en opzetten van de borden.

Sas van Gent

Sas van Gent. De Oostkade aan de vroegere loop van de Sassevaart.