ScheldeSchaak strandt in het zicht van de haven!

Door Henry Flikweert, toegevoegd op 6-11-2019

De tweede speelronde van de 4e klas KNSB vond plaats op zaterdag 2 november te Scherpenisse. Na thuiskomst belde Gerard mij op of ik het verslag wilde schrijven aangezien zijn computer was gecrasht. Uiteraard, geen probleem. De strijd der combiteams vond plaats in een zolderkamer in één van onze verre uitwedstrijden van het seizoen. Zonder sterkhouders als Johan en Christine, maar gelukkig wel met invallers Barish en Adri gaven we flinke tegenstand. Het leidde tot een nipte nederlaag (4½-3½ verlies), waar een gelijkspel op zijn plaats was geweest!

Op papier is ZSC de sterkste Zeeuwse ploeg. Ze hadden een ratingoverwicht op alle borden, behalve het eerste. Van dat ratingoverwicht was weinig te merken op sommige borden. Sterker nog, halverwege de wedstrijd stonden we er op de meeste borden beter voor! Eerst een keurige remise van Kees op bord 2, die direct zijn theorie uit zijn zelf geschreven boek kon toepassen (onder andere de Hollandse Verdediging, hier te bestellen). Daarna volgde een remise van Sara tegen oud SVWZV'er Olaf van der Sloot. Na een aantal remiseaanbiedingen, nam Sara het toch maar aan. De nederlaag van Adri op bord 8 was wel ingecalculeerd, hoewel Adri zijn huid tegen teamcaptain Martin Krijger duur heeft verkocht!

Jan breekt de 'Spiegels'

Na een 1-2 tussenstand bracht Jan de spanning terug. De opening van Jan is degelijk en hij benutte zijn ruimtevoordelen fraai. Met 33. g5 ontsnapt Jan, want na 33... Df5! is de aanval vrij uitgeblust, gelukkig mist zijn tegenstander deze zet. Het einde van Jan is erg fraai, met 38. Ld5! Zodoende bracht hij de stand weer gelijk naar 2-2. Hieronder kan je zijn partij naspelen.

Wit: Jan Damen (ScheldeSchaak)
Zwart: Sjaak Spiegels (ZSC)

Na deze overwinning, wist Peter zich staande te houden in een paardeneindspel met een pion meer. Vaak eindigt een eindspel met alleen een randpion in een remise en Peter bewees zijn theoriekennis. Een bord hoger won Barish op bord 5 knap van de getalenteerde Joost Eenennaam. De torens van Barish waren overduidelijk sterker dan de eenzame dame van Joost.

Gerard en Henry

Na deze partijen stond het 2½-3½ voor ons en al wat we nodig hadden was een remise. Normaal geen probleem voor onze remisekoning Gerard, maar hij misrekende een paardoffer in het eindspel. De zwarte loper kon het promotieveld dekken. De nederlaag van mezelf was zuur, aangezien ik het fraai volhield tegen de speler met de hoogste rating (2000-plusser)! Een slechte koningzet leidde tot een matnet.

ZSC 1

Scheldeschaak 1

Spiegels, S. (Sjaak)

1835

Damen, J. (Jan)

1892

z-w

0 - 1

Nieuwendijk van den, C.L. (Kees)

1765

Freeke, K. (Kees)

1597

w-z

½ - ½

Pluijm van der, R. (Rick)

2011

Flikweert, H. (Henry)

1707

z-w

1 - 0

Sloot van der, O. (Olaf)

1864

Temmerman, S. (Sara)

1761

w-z

½ - ½

Eenennaam van, J. (Joost)

1770

Valipoor, H. (Barish)

1561

z-w

0 - 1

Breevaart van de, R. (Rick)

1702

Putter de, P. (Peter)

1588

w-z

½ - ½

Graaf de, D. (Dig)

1847

Winter de, G. (Gerard)

1572

z-w

1 - 0

Krijger, M.M. (Martin)

1731

Paauwe, A. (Adri)

1379

w-z

1 - 0

Gemiddelde Rating:

1816

Gemiddelde Rating:

1632

4½-3½

Door deze nipte nederlaag staan we nu op de vijfde plaats. Andere resultaten:
Landau Axel II – Goes II 4½ - 3½
Middelburg I – SVO Oisterwijk I 2 - 6
De Zwarte Dame I – SHTV I 4 - 4
KiNG I – Souburg II 8 - 0

De volgende wedstrijd is op zaterdag 23 november tegen koploper KiNG 1 uit Tilburg. Zij komen op bezoek naar ons ‘duvenkot’ in Oostburg. Uitslagen en standen vind je hier.