Souburg krijgt gewraakte revanche

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 04-02-2018

Teamleider Carl Scoor draaide er geen doekjes om. Bij de uitnodiging liet hij mij weten dat de reserves van Souburg revanche wilden na de nederlaag in de heenwedstrijd. Het team zag er op die zaterdag de 3e februari ook tamelijk anders uit dan drie weken geleden. Bovendien waren ze nu wèl met 8 spelers!? Echter, ook 'wudder' kwamen met een goed team achter de borden. Het zou een felle en lange strijd worden. Voor dit duel had ik nog een kleine draai gegeven aangaande onze opstelling, met mijzelf op het 2e bord. Dat had ik beter niet kunnen doen.

Mijn opening was desastreus, ik weet niet wat me bezielde om zo naïef een opening te mishandelen. Ik deed alsof mijn neus bloedde en kon nog ietsjes terugknokken. Maar na een blunder trok ik de stekker er maar uit. Ook een snipverkouden Bart de Vogelaere had last van het blundervirus, hij verloor door een penning een stuk en gaf gelijk op. Onze Indiase vriend Rahul Hotwani zorgde na die snel opgelopen 2-0 achterstand voor de aansluitingstreffer. In een potje dat veruit het meeste bekijks krijgt weet hij bewonderingswaardig, met geluk, een nederlaag te voorkomen. Sterker, in het scherpe gevecht komt hij later als winnaar tevoorschijn. 'JP' van Gemert laat zich helemaal mat zetten.

Wit: Jean-Pierre van Gemert (Souburg 2)
Zwart: Rahul Hotwani (ScheldeSchaak)

Maar een tijdje na deze partij loopt Souburg 2 uit naar een beslissende voorsprong. Martin van Hecke komt na een redelijke opening steeds slechter te staan en probeert in de tijdnood van tegenstandster Laura Tiggelman het tij nog te keren. Dit loopt fout af voor de Terneuzenaar, hij verliest door een paardschaakje zijn dame en geeft op. Peter de Putter kampt met een ongeneeslijk zieke slechte loper en zijn opponent komt via de a-lijn binnen. Beetje bij beetje wordt hij weggeschoven en opgeven werd een kwestie van tijd. Cees Freeke leek tegen Ronald Steijn een betere stelling te hebben, maar moest zelf ook zijn verdediging in gaten houden: uiteindelijk besloten de beide heren tot remise.

Toen waren Johan de Meester en Jan Damen nog heel lang bezig. Johan moest lang vechten om zijn "theoretische remise" binnen te halen. Het was koning, toren en randpion voor opponent Roel Schroevers tegen koning en toren voor de Bressiaander. In lichte tijdnood voor de Souburger werd als besluit alles van het bord geslagen tot er twee koningen overbleven. Op bord 1 kon Paul van Rooijen simpelweg remise halen met zetherhaling. Maar in het verre eindspel, voor Souburg was toen de buit al lang binnen, offert hij een paard voor 2 pionnen en dacht hiermee te winnen. Maar het omgekeerde gebeurde: het was Jan die met zijn vrijpion won! Al met al een terechte en verdiende overwinning voor de club uit Oost-Souburg. De gewraakte revanche werd derhalve een feit: 5-3.

     Souburg 2 - ScheldeSchaak  5 - 3
1. P. van Rooijen - J. Damen	    0 - 1
2. M. Toetenel   - G. de Winter   1 - 0
3. R. Schroevers  - J. de Meester  ½ - ½
4. J.P. van Gemert - R. Hotwani    0 - 1
5. R. Steijn    - C. Freeke    ½ - ½
6. E. van Driel  - P. de Putter   1 - 0
7. C. Schoor    - B. de Vogelaere 1 - 0
8. L. Tiggelman  - M. van Hecke   1 - 0

Andere uitslagen: Goes 2 - De Zwarte Dame 5-3 & Landau Axel 2 - Middelburg 4-4. Voor de stand kun je hier klikken. In 8e ronde, op zaterdag 10 maart a.s., staat in Kruiningen het duel De Zwarte Dame - ScheldeSchaak op het programma.

boulevardterneuzen

Oost-Souburg, Kanaalstraat