Gelijkspel tegen een '½' te laat komend Middelburg

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 07-02-2017

Het was een buitengewoon rommelig begin van de wedstrijd ScheldeSchaak-Middelburg. Om 13.15 uur gingen de klokken aan. Slechts 4 spelers van Middelburg waren aanwezig, de anderen waren nog onderweg, maar daar was geen zekerheid over. De enige mogelijkheid om er achter te komen wat er aan de hand was is het telefoontje van Johan de Wolf naar Alex Jonkheer. Maar die nam niet op. Dan ga je je toch enigszins zorgen maken. Pas om 13.45 uur kwamen de overige heren van Middelburg ons lokaal binnenvallen. "Ja, Sjaak Steijn heeft zich verslapen" hoorde ik iemand zeggen. Verslapen, midden op de dag..., het kan natuurlijk als je "de nacht" op het werk gedraaid heb. Maar dat bleek geenszins het geval. Ik was hier niet blij mee en heb ze dat laten merken ook.

Normaal wordt een wedstrijd om 13.00 uur begonnen. Nou ja, iets later dan vanwege het welkomstpraatje. Maar dan wordt er geschaakt, met alleen nog wat koffiekopjesgeluiden. De concentratie is er en het is stil. Nu was het een geloop en geroezemoes, en ja hoor er werd geblunderd op één van de borden. Natuurlijk bij een speler van ons. Het werd daarna wel een spannende match. Middelburg kwam op een 2-0 voorsprong, winst van Lauer en Westerweele. Peter de Putter bracht ons eerste halfje op het scorebord. Tegen Johan de Wolf, de verrassende invaller, notabene. De hoofdstedelingen kampten met een aantal zieken, vandaar dat hij werd opgeroepen.

Wit: Peter de Putter (ScheldeSchaak)
Zwart: Johan de Wolf (Middelburg)

Onze puntenmachine Jan Damen op bord 1 kreeg te maken met een Blackmar-Diemergambiet van opponent Maarten Westerweele. Een goede beslissing - achteraf gezien - van de in Vlissingen wonende Middelburgspeler. Hoewel, als zwart op de 19e zet wat langer had nagedacht was er misschien een andere uitslag uitgerold. Maarten geeft zelf wat aantekeningen na de partij.

Wit: Maarten Westerweele (Middelburg)
Zwart: Jan Damen (ScheldeSchaak)

Commentaar Maarten Westerweele: "Ik speelde het Blackmar-Diemergambiet. Ik had ontdekt, dat Jan op de eerste zet d5 zou spelen, dus had me wat verdiept in de Blackmar-Diemer. Mijn geheugen liet me al snel in de steek. Ik speelde allerlei varianten door elkaar. Ik denk dat ik tot aan de 19e zet wat minder stond. Ik had wel met Th4 een matdreiging, maar dat kostte 2 zetten. Ik weet niet, of zwart nog uit de problemen kon komen. Misschien kan de computer uitsluitsel geven, maar daar speel ik nooit iets op na. Te frustrerend! Je denkt, dat je een aardige partij hebt gespeeld, maar de computer maakt er dan gehakt van."

Renovatie van de Watertoren

Renovatie schilderwerk van de Watertoren in Oostburg.

Rahul Hotwani was onze man die 'onvoorstelbaar' blunderde. Met het inleveren van een pion en de kwaliteit was tevens zijn stelling rond de koning naar z'n grootje. Hij vocht nog lang door maar het was tegen de bierkaai. Cees Freeke opende goed en kreeg ruimte. Hier zou toch minimaal een half punt uit moeten komen, of zelfs meer dacht ik nog. Maar plots werden de bordjes verhangen en verloor hij zelfs. Maar we kwamen terug in de wedstrijd door puike overwinningen van Bart de Vogelaere en Johan de Meester. Hier Bart's partij met eigen aantekeningen en eronder nog een opmerking.

Wit: Alex Jonkheer (Middelburg)
Zwart: Bart de Vogelaere (ScheldeSchaak)

Bart: "Met een 0 uit 3 was mijn terugkeer naar SVWZV/SchSch geen succes tot dusver. Met HWP had ik met wit weliswaar 2 keer vlot gewonnen tegen Alex, maar het verleden telt niet. Maar ja, dan telt die 0 uit 3 ook niet natuurlijk. Alex verzuimde om na mijn 6... b6 de damevleugel onder druk te zetten (ik vreesde dat het na 10.Lb5 weer mijn dagje niet zou worden) maar ik kon daarna een mooie stelling opbouwen. Met 18... Pf4 behaalde ik voordeel en na het oeps-moment 20... Dd5 was Alex van slag en wist ik de winst keurig binnen te halen. De ½½n uit 4 is nog steeds niets natuurlijk, maar voelt toch zoveel beter aan dan 0-0-0."

Johnny Beerends

Kunstenaar en bedenker Johnny Beerends van "zijn druppels" hier aan het werk met de renovatie vorig jaar.

Ook Nina's winst was knap na een prima gespeelde opening. Na in Axel tegen Landau 2 de deksel op haar neus te hebben gekregen - ze miste de winst op 1 zet - paste het puzzelstukje nu in perfectie. Ze hoefde het na de 25e zet niet eens meer te laten zien, hoewel de winstweg daarna niet moeilijk meer was. Nina zal de resterende 4 wedstrijden zeker gaan meedoen, als ze niet moet voetballen tenminste. Want je weet het nooit met die belangrijke cup-wedstrijden die er zo tussendoor komen. Henry, die stage loopt in Duitsland, is tot het eind van dit seizoen absent.

Wit: Nina de Putter (ScheldeSchaak)
Zwart: Ad van der Weel (Middelburg)

Tja, en toen was uw reporter nog bezig bij een 3½-3½ stand. Ik kon de dame op een gegeven moment net na de 40e zet ruilen, was dat ook van plan en dat had ik ook moeten doen met daarna lichte winstkansen. Ik offerde op de 17e zet een pion, ik wilde het zeer scherp aanpakken met optimaal stukkenspel. Die pion win ik wel terug was mijn optimistische gedachte. Uiteindelijk werd het remise, de 5e dit seizoen. Wel een goede partij van deze twee oldies!

Wit: Joost Kerssemakers (Middelburg)
Zwart: Gerard de Winter (ScheldeSchaak)

Volgende wedstrijd op zaterdag 18 februari ‘thuis’ in Terneuzen tegen Landau 2. Andere uitslagen: ZSC - DZD 3½-4½ en Landau Axel 2 - Souburg 2 3½-4½. Klik hier richting de standen in de ZSB hoofdklas.

  ScheldeSchaak  - Middelburg    4 - 4

1. J. Damen    - M. Westerweele  0 - 1
2. C. Freeke    - M. Nellen    0 - 1
3. J. de Meester  - S. Steijn	    1 - 0
4. P. de Putter  - J. de Wolf    ½ - ½
5. G. de Winter  - J. Kerssemakers ½ - ½
6. R. Hotwani   - R. Lauer     0 - 1
7. B. de Vogelaere - A. Jonkheer   1 - 0
8. N. de Putter  - A. van der Weel 1 - 0
Renovatie van de Watertoren

Zo, nog een klein stukje en de vernieuwde druppels zijn een feit!

De watertoren in Oostburg is al decennialang hét herkenningspunt van het Zeeuws-Vlaamse dorp Oostburg. Dat heeft alles te maken met het levensgrote kunstwerk dat de toren sinds 1995 siert. Kunstenaar Johnny Beerends uit Oostburg schilderde het grote werk uit zijn oeuvre onlangs opnieuw.

De kunstenaar en Duste Schilderwerken uit Oostburg maakten gebruik van Sigma Façade Elastocoat voor de renovatie van de watertoren en het kunstwerk 'Levensbron'. De verf is onderdeel van een serie gevelverven die inzetbaar zijn voor gevelonderhoud, nieuwbouw en renovatie. Bijzonder is dat deze gevelverf nu door de kunstschilder is gebruikt voor artistieke doeleinden.
Na een kleine twintig jaar was het kunstwerk toe aan een renovatie. Een kunstenaar stelt echter andere eisen aan een verf: 'De Sigma Façade Elastocoat is specifiek bedoeld voor onderhoud en nieuwbouw. Ik heb echter met deze verf een muurschildering met vloeiende verlopen van licht naar donker en van de ene naar de andere kleur geschilderd.' De belangrijkste redenen om deze verf toe te passen voor de onderhoudswerkzaamheden zijn de scheuroverbruggende elasticiteit van de verf, zijn weervastheid en de duurzame, glanzende toplaag van het product.