"Beste lezers, Johan de Meester, Cees Freeke en uw vaste reporter Gerard de Winter zijn vlak na de wedstrijd vertrokken naar Italië (Acqui Terme) om deel te nemen aan het WK voor senioren. De taak om toch over de wedstrijd ScheldeSchaak - DZD te berichten wordt voor deze ene keer overgenomen door teamgenoot Peter de Putter. Veel leesplezier."

Terneuzen, Zaterdag 4 November 2017, 3e ronde Zeeuwse hoofdklas.

Scheldeschaak - De Zwarte Dame 4,5-3,5

Door Peter de Putter, toegevoegd op 7-11-2017

Een leuke schaakmiddag (kan ik nu makkelijk zeggen) tegen een redelijk gelijkwaardig team uit Kruiningen.
Onze bord 1 speler van vandaag Cees Freeke kwam iets later dan 13:00 uur binnen druppelen, hij had vermoedelijk nog wat meer tijd nodig voor zijn voorbereiding en met resultaat! Na 10 zetten spelen had Cees een stuk voorsprong en dat heeft hij niet meer weggegeven, tegenstander vd Borgt heeft nog vanalles geprobeerd maar moest uiteindelijk het bijltje erbij neer leggen.
Gerard was ondertussen remise overeen gekomen met zijn tegenstander, hij zag weinig heil meer in zijn stelling en dat was misschien ook wel zo.
De 2e winstpartij kwam op naam van mijzelf. De opening was iets in mijn voordeel, maar door de stelling dicht te schuiven met de c-pion kwam ik toch wat vast te staan. Vervolgens was het allemaal net wat minder, maar Burger kon ook niet de zetten vinden om de stelling naar zijn hand te zetten. Zet voor zet kwam ik weer iets terug in de wedstrijd en toen Burger in de fout ging was het helemaal gedaan:

stelling

25. Lxg4, en ipv Dxg4 speelde zwart Pxf4, 26.Txf4 en zwart verliest een stuk.

Vlak daarna kwamen er nog eens 2 winstpunten bij dankzij Henry, die een degelijke partij speelde tegen Schoonakker, en Bart die voor de eerste keer dit seizoen weer aanwezig was mocht de volle winst pakken tegen Clarisse. Na een mooi schaakje van Bart verloor hij een kwaliteit en verzwakte zijn stelling zodanig dat hij opgaf.

De stand was dus 4,5-0,5!! En dan zou je bijna gaan denken dit wordt hier een dikke overwinning, maar niets was minder waar, want zoals we de laatste wedstrijd tegen Middelburg bij de laatste 3 partijen 3 punten pakten konden we nu in de laatste 3 partijen geen enkel punt meer noteren... gelukkig was de overwinning wel al een feit.

Nina stond lange tijd goed tegen Den Hollander maar had op zet 19 moeten rokeren. Nu kwam haar paard in een vervelende penning te staan en vervolgens was haar hele stelling en partij om zeep. Jammer!

stelling

19... Th7, 20. Da4...

Bij invaller van Hecke was ook ergens iets mis gegaan, wat precies is me ontgaan maar ik had toch ergens het idee dat hij beter stond. In ieder geval stonden in het eindspel de pionnen van de tegenstander net iets beter. Desalniettemin waren we blij dat je wilde invallen.

Wederom als langste bezig was onze topscoorder Jan Damen (zie foto) met een stuk tegen een pion minder was het een lastige klus om hier nog iets uit te halen, al was het voor tegenstander Bliek ook niet zo eenvoudig om zomaar de winst te pakken. Pas toen het buiten begon te schemeren moest Jan, die al 6 wedstrijden voor Scheldeschaak ongeslagen was, zijn meerdere erkennen.

Damen vs. Bliek

Peter vd Borgt krabt zich eens achter zijn oor denkende 'wat gaat hier toch steeds mis' en dan niet doelend op de partij van Bliek – Damen want die liep voor hun goed af, maar op het eindresultaat tegen Scheldeschaak die weer eens beslecht werd in het voordeel van de Zeeuws-Vlamingen.

Scheldeschaak

            1658

DZD 1

1671

4,5

        3,5

1

C. Freeke

1670

-

Van der Borgt

1870

1

0

2

J. Damen

1884

-

Bliek

1966

0

1

3

B. de Vogelaere

1730

-

Clarisse

1866

1

0

4

P. de Putter

1732

-

Burger

1663

1

0

5

M. van Hecke

1558

-

Koeman

1693

0

1

6

G. de Winter

1644

-

Baars

1226

0,5

0,5

7

N. de Putter

1601

-

Den Hollander

1657

0

1

8

H. Flikweert

1447

-

Schoonakker

1429

1

0

Klik hier voor de stand en overige uitslagen.