ScheldeSchaak met sanctie aan de broek toch nog voorlaatste!

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 11-05-2017

We kwamen toch enigszins met de schrik vrij. Het hing in de lucht en dat was zaterdag 6 mei jl. goed te merken tijdens de gezamenlijke laatste ronde in Zierikzee. En hoewel ik intensief had gecommuniceerd met de competitieleider van de Z.S.B. gedurende het seizoen werd ScheldeSchaak toch nog 'getrakteerd' op 3 wedstrijdpunten vermindering in de eindstand. Het zou eigenlijk conform de regels zelfs 6 punten moeten worden, notabene 2/3 van ons bij elkaar geknokte eindtotaal. Dat zal zelfs het bestuur van de bond te gortig hebben gevonden en met 1 bordpuntje blijven we net vóór op De Zwarte Dame. Met dus ons dikverdiende lijfsbehoud in de hoofdklasse.

Hoe heeft het toch zover kunnen komen? Gosse Kamminga had zich, vlak voor de competitie aanving, voor het hele seizoen afgemeld. Ik leefde in de veronderstelling dat als iemand niet meedoet tijdens het hele seizoen er van puntenaftrek of andere sanctie geen sprake kan zijn. Een naïeve gedachte achteraf.
Had ik dit aan de competitieleider - met wie ik regelmatig contact had - moeten meedelen, ja misschien wel? Maar het seizoen is lang, met 10 speelronden, en wellicht was Gosse nog van gedachten veranderd. Dat gebeurde trouwens nog bijna ook, toen ik in een bepaalde ronde alle mogelijkheden moest aanharken om überhaupt met 8 man/vrouw te kunnen aantreden. Echter, dan had hij vervolgens nog een keer mee moeten doen, conform het reglement. Dus om daar nu met 2 punten in mindering gestraft te moeten worden? Het puntverlies aangaande Albert Jan Breukelman (-1) is niet te geloven gezien wat er zich voorgevallen heeft. Voor mij pure overmacht. Dit door plotseling afmelden van Albert Jan, kort voor de wedstrijd vanwege een sterfgeval. Anders had hij exact 2 keer meegedaan.

Als je zoveel pech hebt als teamchef, dan beslis je als bestuur zeker in dit geval geen puntaftrek. Maar die (-6) punten aftrek zijn er gelukkig niet gekomen. Het bestuur was toch zo coulant, zoals ik het in het intro al noemde, om ons met 1 bordpuntje voorlaatste te laten eindigen. Het staat wel heel raar hoor die (-3) in de eindrangschikking, maar we blijven in ieder geval van het 'beslissingswedstrijdgedoe' gevrijwaard. Dit komt op het bordje van de rode lantaarndrager, De Zwarte Dame uit Kruiningen. Die zullen nu een beslissingswedstrijd moeten spelen tegen Goes 2 voor behoud in de ZSB-hoofdklas.

De wedstrijd

Er is natuurlijk ook nog geschaakt. Tegen Middelburg. Ik had Cees weer op bord 1 gezet. Een prima keus. Hij had wit dit keer, en de teambaas van Middelburg, Maarten Westerweele, moest alle zeilen bijzetten om niet overspeeld te worden. Het werd uiteindelijk een degelijke plusremise voor de Terneuzenaar. Van Adri's partij heb ik niets gezien. Hij kwam 2 pionnen achter tegen Paul Koster en vond het in verloren stelling wel genoeg. Johan won zijn partij, mede omdat tegenstander Joost Kerssemakers een stuk weggaf. De man uit Breskens wikkelde het daarna netjes af. Op bord 5 veroorzaakte Hosein Valipoor grote druk op de stelling van Lauer. Het ene trucje na het andere toverde hij uit zijn hoed. Zijn tegenstander moest veel materiaal inleveren met verlies als gevolg.

Uw reporter had nog één kans om een partij te winnen in dit seizoen. Op de 22e zet kreeg ik zowaar een grote kans om de kwaliteit te winnen, maar koos voor een andere veel mindere zet. Kent u dat, je heb net gezet en ziet daarna gelijk wat je jezelf weer heb aangedaan. Alex Jonkheer, die tegenover me zat, slaakte een zucht van verlichting. Ik zat weer eens vreselijk te balen, maar ja, de partij gaat wel verder. Ik zette alles op alles, nam veel risico maar wikkelde in tijdnood helemaal verkeerd af. Hoewel ik nog dacht goed bezig te zijn. Kun je nagaan. Ineens had ik niets meer, ging veel materiaal verliezen, dus gaf het voor dit ging gebeuren maar op. 8 remises en 2 nederlagen werd dit seizoen mijn deel; niet best. Ik hoopte vooraf toch wel op een paar overwinningen, waar ik overigens een paar keer wel dichtbij ben geweest.

Sven de Putter wordt een sterke speler, dat is nu al goed te zien. Een moeilijk eindspel wist hij keurig tot remise te brengen. Van Dick Wolters, zijn soms eningszins verbaasde opponent, hoefde de jonge Sven het niet eens tot het einde te bewijzen. Zijn vader Peter, die een geweldig seizoen heeft gedraaid met 6 uit 10, verloor helaas in deze laatste ronde. In tijdnood kwam hij er niet meer uit en ging door zijn vlag.

Topscorer

Om de lezer toch nog een partij te laten zien, moet die wel komen van onze topscorer Jan Damen. Hij werd dit 'overall' samen met de Zierikzeese Z.S.C.-er Sjaak Spiegels. Maar Jan had veel sterkere tegenstanders gehad. Met een tpr van 2007 tegenover 1929 van die van Sjaak. Beide overigens gefeliciteerd met dit fantastische resultaat.

Wit: Marcel Nellen (Middelburg)
Zwart: Jan Damen (ScheldeSchaak)

Ik wil iedereen bedanken voor de geweldige inzet, getoond over het hele seizoen. Volgend seizoen gaan we wellicht een nog beter resultaat halen, zeker nu Henry Flikweert, met een pak aan ervaringen en zelfs een kampioenschap behaald in Duitsland, ScheldeSchaak weer komt versterken. De jeugdige spelers worden sterker en sterker, zij zullen de 'oudjes' op een gegeven moment gaan vervangen. En zo hoort het ook. Voor de eindstand klik hier. Fijne vakantie gewenst en tot ergens in september.

   Middelburg    - ScheldeSchaak   4 - 4

1.  M. Westerweele  - C. Freeke     ½ - ½
2.  P. Koster    - A. Paauwe     1 - 0
3.  S. Steijn    - P. de Putter   1 - 0
4.  M. Nellen    - J. Damen     0 - 1
5.  R. Lauer     - H. Valipoor    0 - 1
6.  J. Kerssemakers - J. de Meester   0 - 1
7.  D. Wolters    - S. de Putter   ½ - ½
8.  A. Jonkheer   - G. de Winter   1 - 0

Museumhaven Zierikzee

Zierikzee, de Museumhaven in het centrum