Forse nederlaag ScheldeSchaak in Breda

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 11-10-2018

In het enorme gebouwencomplex "Serviceresidentie Vredenbergh" te Breda, een verzorgingshuis voor welgestelden, heeft Schaakvereniging De Baronie haar speelruimte in de bibliotheek. Een prima omgeving voor een schaakmatch. Er waren trouwens 2 wedstrijden, naast De Baronie 1 - ScheldeSchaak was er nog het duel: De Baronie 4 - De Raadsheer 2 (Zundert). De heenweg kozen we voor de W'scheldetunnel, maar vanwege een omleiding, 20 km voor Breda, met 25 km omrijden, hadden we dat beter niet kunnen doen. Via Antwerpen is sneller, dus die route werd de terugreis. Bij die terugreis was de sfeer enigszins bedompt, zo vlak na de afstraffing van 6½-1½ in Breda.

Wat moet ik nu gaan schrijven(?) vroeg ik aan de jongens. "Helemaal niets" stelde Johan voor. Ik was dat eigenlijk nog van plan ook, voornamelijk na de deceptie van m'n eigen pot. Mijn stelling was tot de 42e zet helemaal oké, ik had lichte winstkansen. Remise had ik sowieso. In een vlaag van schaakblindheid, ik noem het voor het gemak maar zo, de werkelijkheid was dat ik aan andere dingen ging denken, bovendien iets dacht wat er niet was. Ik dacht een mat te zien, sloeg op f6 een paard, maar had dit niet moeten doen. Ik gaf de zwarte loper van mijn opponent ineens ruim baan met uiteindelijk zelfs verlies als gevolg. Wat kan schaken toch een meedogenloze sport zijn.

Wit: Gerard de Winter (ScheldeSchaak)
Zwart: Arno Slagboom (De Baronie)

Bij Adri, Cees, Peter, Barisch en Johan werd er redelijk tot goed geschaakt, maar de Baronezen waren op 't eind gewoonweg slagvaardiger. De enige winstpartij kwam op naam van Henry die in de opening nog wat zat te slapen, maar met enorme felheid terugvocht. Hij kreeg wel wat hulp van zijn tegenstander, afijn, ik geef de micro even aan hem: "onderstaand mijn partij, weer voorzien van annotaties. Zorgpuntje blijft toch de opening, mijn eindspel is verbeterd in de loop der jaren en dat werpt toch eindelijk zijn vruchten af."

Wit: Sebastiaan Dijksman (De Baronie)
Zwart: Henry Flikweert (ScheldeSchaak)

Kasteel Bouvigne

Kasteel Bouvigne te Breda. Het was ook afgebeeld op een hele wand in de speelzaal.

Jan Damen speelde op bord 1 een goede en degelijke partij. Ik dacht zelf even dat hij misschien zou gaan winnen, met 2 pionnen voor. Maar helaas zat dat er net niet in. Speel maar na, en ziet de slotstelling.

Wit: Jan Damen (ScheldeSchaak)
Zwart: Rens Oomen (De Baronie)

    De Baronie - ScheldeSchaak 6½ - 1½
1. R. Oomen    - J. Damen    ½ - ½
2. R. van Berkel - J. de Meester 1 - 0
3. W. v/d Linden - B. Valipoor  1 - 0
4. C. Hemmers   - P. de Putter  1 - 0
5. M. Antoinissen - C. Freeke   1 - 0 
6. S. Dijksman  - H. Flikweert  0 - 1
7. A. Slagboom  - G. de Winter  1 - 0
8. K. Ooms    - A. Paauwe   1 - 0

De volgende wedstrijd is op zaterdag 3 november 2018 tegen De Pion 2 uit Roosendaal. De derde Brabantse club op rij. Ha, die mogen nu een heel eind reizen, want we spelen in Oostburg. Misschien komen ze ...(..).., nee, daar mag ik niet aan denken. Ze zijn de koploper na 2 ronden. Maar dat zegt nog niet zoveel. We zullen weer behoorlijk aan de bak moeten.
De tussenstand is hier te lezen.