Op weg naar de 4e klasse KNSB

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 9-4-2018

Op zaterdag 7 april 2018 was de 9e ronde van de ZSB hoofdklas. Met Goes 2 als opponent. Nog één gezamenlijke ronde in Middelburg voor de boeg en de ZSB hoofdklas is voltooid verleden tijd. We krijgen namelijk een 4e klasse KNSB en gaan iets verder het land in! We zullen dus volgend seizoen wellicht een keer naar Roosendaal moeten om tegen "De Pion" te spelen. Of tegen BSV uit Bergen op Zoom. En lange reis derhalve. Maar ach, als we in Scherpenisse moeten aantreden is dat haast net zover! In ieder geval is er een noviteit: met af en toe een Brabants team als tegenstander.

De match tegen de Goese reserves stond oorspronkelijk in Oostburg gepland, maar ons duvenkotlokaal was bezet. Dus naar Terneuzen dan maar. Er ontbrandde al snel een fel duel. De 1e ontmoeting in november vorig jaar in Goes was geëindigd in 4-4, nadat we met 2-4 hadden voorgestaan. Ook nu in de thuis- of terugwedstrijd stonden we op een gegeven moment met 3½-2½ voor, maar weer kwamen de Goesenaren uiteindelijk terug tot 4-4. Teamkapitein Hans Welten, die bijna nog door de vlag ging, scoorde de gelijkmaker ver in blessuretijd. Jan Damen kon zijn dadendrang niet keren, hoewel de Oostburger in het eindspel nog een stuk had kunnen winnen.

Putterday

Op voorsprong kwamen we door een 'bliksemzege' - hij gebruikte slechts 15 minuten bedenktijd - van Sven de Putter. Zie de partij met de fraaie slotzet. Het was sowieso toch een "Putterday", want ook zijn vader Peter ging winnen. Peter: "Hierbij onze partijen. Van Sven een beetje een rare, want op zet 5 had hij al kunnen toeslaan, maar hij dacht een tegenaanval te krijgen of zo!! Als hij zijn tijd had gebruikt had hij dit gewoon kunnen bekijken en dan zou blijken dat er niets aan de hand was.
Ikzelf had op zet 9 ook op +2 kunnen komen volgens de 'engine', ik heb hier naar zitten kijken maar het was te gecompliceerd om de winst hier door te rekenen. Vervolgens bleef het redelijk gelijk op gaan totdat ik op zet 12 gewillig een ongedekte pion liet slaan door zijn paard, met als gevolg dat ik schaak gaf met Da5 en hierbij het ongedekte paard won. De voorsprong was 1 stuk tegen 2 pionnen in een betere stelling, wat uiteindelijk de winst opleverde."

Wit: Sven de Putter (ScheldeSchaak)
Zwart: Jari Groen (Goes 2)

Wit: David de Feijter (Goes 2)
Zwart: Peter de Putter (ScheldeSchaak)

Na deze tussenstand van 2-0 had iedereen, zelfs onze tegenstanders, wel de gedachte dat 'SchSch' ging winnen. We stonden op de overige borden iets beter of gelijk. Cees Freeke stond gewonnen tegen Eliza de Jong en winst leek een kwestie van tijd. Maar niets is moeilijker dan een schijnbaar gewonnen staande schaakpartij ook daadwerkelijk te winnen, zei eens een grootmeester wiens naam ik even ben vergeten. Cees ging in de fout, verloor het initiatief en materiaal en dus de partij.

Tholenaar

Er kwam tussendoor nog een remise van uw verslaggever (...), ik kon na een matige zet in de opening niets meer bereiken tegen de sympathieke hoogbejaarde nestor Jo Tholenaar (89). En eerlijk is eerlijk, Jo speelde gewoonweg een prima pot. Onderkend bijna alle finesses. Hij is 'up to date' en leest o.a. 'New 'n Chess' (!) en bereidt zich betreft de opening nog optimaal voor. Zoals hij waarschijnlijk dat al heel zijn leven zo doet. Dat merkte ik wel bij de analyse na de partij. Doeltreffende opmerkingen bij de nabespreking. Jo Tholenaar, een trouwe en sterke clubspeler al heel zijn leven. Zijn score dit seizoen tot nu toe: 3 gewonnen, 3 remise en 3 verloren, verdient één uiting: fantastisch! Dat kan ik over mijn resultaten dit seizoen niet zeggen.

Johan de Meester speelde een prima partij tegen een sterke tegenstander. Die c4 opening heeft hem al heel wat punten opgeleverd. Zwarts 10. ... Td8 was niet echt sterk te noemen. Wit greep het initiatief en liet die niet meer los.

Wit: Johan de Meester (Scheldeschaak)
Zwart: Joey van de Braak (Goes 2)

Henry speelde op bord 4 tegen de andere De Feijter, Niels, en verloor al snel een stuk. Hij vocht nog heel lang door tot het bitterende einde. Helaas, het mocht niet baten. Bij Bart de Vogelaere werd er op een gegeven moment remise aangeboden. Ik was niet meer gerust op een positieve uitslag op bord 1 bij Jan Damen - met minimaal een remise - en verzocht Bart om door te spelen. Hij leek winstkansen te krijgen via een vrijpion, maar helaas stond zijn koning te ver van de schermutselingen. Toch remise, toen alle stukken van het bord waren geslagen!

   ScheldeSchaak   - Goes 2       4-4
1.  Jan Damen     - Hans Welten    0-1
2.  Johan de Meester  - Joey van de Braak 1-0
3.  Peter de Putter  - David de Feijter  1-0
4.  Henry Flikweert  - Niels de Feijter  0-1
5.  Bart de Vogelaere - Mark Paul     ½-½ 
6.  Cees Freeke    - Eliza de Jong   0-1
7.  Gerard de Winter  - Jo Tholenaar    ½-½ 
8.  Sven de Putter   - Jari Groen     1-0

Andere uitslagen ZSB hoofdklas: Souburg 2 - Middelburg 3½-4½ en Landau Axel 2 - De Zwarte Dame 4-4. Voor de stand en gedetailleerde uitslagen kun je hier klikken.
Zaterdag 21 april 2018 spelen we de uitwedstrijd tegen Landau Axel 2. Niet in Axel, maar bij de gezamenlijke slotronde in Middelburg. In wijkcentrum "Het Palet", Johan van Reigersbergstraat 2. Aanvang om 13.00 uur.

Het Palet

Wijkcentrum Het Palet