Fraai bevochten gelijkspel ScheldeSchaak in Oostburg

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 10-10-2017

Op die druilerige zaterdagmiddag de 7e oktober van het jaar 2017 moesten we wederom tegen Middelburg. Met onze ontmoeting in de laatste ronde van vorig seizoen en de 1e ronde van een maand geleden, nu in de tweede ronde, = driemaal achtereen. Iedereen was ruim op tijd in Oostburg gearriveerd zodat we klokslag 13.00 uur konden beginnen. Na zo'n 1½ uur spelen was het bij de meesten nog gelijk. Behalve dan bij uw reporter en helaas ook bij jeugdspeler Sven de Putter. Sven speelde nog lang door maar kon het tij niet meer keren.

Na 2 remises bij Cees Freeke en Johan de Meester, die allebei een goede instructieve partij speelden, kwamen we 1-3 achter door een keiharde nederlaag van uw verslaggever. Laatst vroeg iemand aan mij waarom er nooit verliespartijen van ons team in mijn stukjes staan. Ik keek hem in eerste instantie wat fronsend aan maar gaf hem helemaal gelijk. Welnu, hier komt er dan ééntje. Van mijzelf dan maar. Na een slap gespeelde opening werd ik min of meer opgebracht door een sterk en doortastend schakende Sjaak Steijn.

Wit: Sjaak Steijn (Middelburg)
Zwart: Gerard de Winter (ScheldeSchaak)

De partij tussen Marcel Nellen en Peter de Putter vond ik, op afstand, een beetje onnavolgbaar. Duidelijk was wel dat Marcel steeds ietsjes beter stond en dat Peter weer veel te veel tijd gebruikte. En dat kwam hem ook in deze partij duur te staan. Hij ging daar verandering in brengen, beloofde hij mij.
Tja, dan sta je 1-4 achter en er waren maar weinig van de aanwezigen die nog een eurocent gaven voor een goed resultaat van de ScheldeSchakers.

Maar zie, het wonder begon vorm te krijgen in het optreden van Martin van Hecke op bord 5 tegen Ronald Lauer. De Middelburger liet in tijdnood enkele lelijke steken vallen zodat Martin in zijn debuut een vol punt kon bijschrijven. 2-4. Weer een goede speler erbij die zoals hij zei 'af en toe wel wil invallen'. De mooie droom ging verder met een enigszins gelukkige zege van Henry Flikweert in een remisestelling tegen Dick Wolters. Dick schoot een enorme bok en opgeven was daarna de enige optie. 3-4. Hier de pot van Henry, met lichte aantekeningen van hemzelf.

Wit: Dick Wolters (Middelburg)
Zwart: Henry Flikweert (ScheldeSchaak)

Toen waren op bord 1 Middelburgs teamchef Maarten Westerweele (links op de foto) en Jan Damen nog een uurtje bezig. In het middenspel verloor Jan een pion, maar daarna ging hij steeds beter spelen. Het was beslist geen gemakkelijk eindspel, maar dat is hem blijkbaar wel toevertrouwd.

Westerweele vs. Damen

Foto: Peter de Putter

Wit: Maarten Westerweele (Middelburg)
Zwart: Jan Damen (ScheldeSchaak)

  ScheldeSchaak - Middelburg   4 - 4
1. J. Damen   - M. Westerweele 1 - 0
2. J. de Meester - P. Koster    ½ - ½
3. P. de Putter - M. Nellen    0 - 1
4. C. Freeke   - W. van Sluijs  ½ - ½
5. G. de Winter - S. Steijn    0 - 1
6. M. van Hecke - R. Lauer    1 - 0
7. H. Flikweert - D. Wolters   1 - 0
8. S. de Putter - A. Jonkheer   0 - 1

Andere uitslagen ZSB hoofdklas: Goes 2 - Landau Axel 3½-4½ en De Zwarte Dame - Souburg 2 2½-5½. Op de ZSBsite kun je de stand hier bekijken. De volgende match is op 4 november thuis - in Terneuzen - tegen De Zwarte Dame.