Veel te sterk HWP 4 richt slachting aan

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 8-11-2015

Op deze zeer zachte 7e novemberdag gaat het helemaal mis met het ScheldeSchaakteam. Teamleider Henk de Ridder mailde mij nog aan het begin van de week dat zijn team nog in de steigers gezet moest worden. Heeft hij mij hiermee in het ootje genomen? Dat denk ik niet, echter feit is wel dat hij HWP 4 gemetseld had in een soort HWP 2½, of tenminste HWP 3. We waren kansloos. Ariaan Oosters en uw reporter mochten gelijk spelen tegen respectievelijk De Ridder en De Weird maar daarmee was de kous af.

Ik ga de partijen niet eens individueel langs, praktisch overal stonden we na een paar uur spelen minder of compleet verloren. "Het zal beter moeten" zegt uw teamchef tot jullie allen! Eerst stukken ontwikkelen om daarna te gaan aanvallen leren we de jeugd! Feit is wel dat we qua rating veruit de zwakste zijn, dat mag ik niet uit het oog verliezen. Maar we kunnen beter en houden de moed erin. We ruimen de scherven op en gaan er in de volgende ronde op 28 november, de uitwedstrijd tegen Z.S.C. (Zie Scherpe Combinatie), weer keihard tegenaan!

Wit: Henk de Ridder (HWP 4)
Zwart: Ariaan Oosters (SVWZV)
    ScheldeSchaak - H.W.P. 4      1 - 7

1.   J. Damen    - M. van der Zalm   0 - 1
2.   K. Freeke   - H. van de Wynkele  0 - 1
3.   J. de Meester - A. den Hamer    0 - 1
4.   G. de Winter  - M. de Weird     ½ - ½ 
5.   A. Oosters   - H. de Ridder    ½ - ½
6.   P. de Putter  - J. Gommers     0 - 1
7.   H. Flikweert  - B. de Vogelaere   0 - 1
8.   N. de Putter  - R. Pauwels     0 - 1
Klik hier voor de andere uitslagen in de hoofdklas.
-

Eenhoorn

Symbool van Oostburg is de eenhoorn waarvan gezegd wordt dat die de kracht en de moed van de bevolking vertegenwoordigt. In werkelijkheid is het beeldje, vervaardigd door mevr. Messer-Heijbroek, geïnspireerd op de voormalige herberg De Eenhoorn die hier gestaan heeft. In het kader van de wederopbouw kwam het beeldje in 1952 op het naar het dier vernoemde Eenhoornplantsoen terecht, waar het een vijvertje met fontein sierde. Later is het plantsoen verdwenen en de originele eenhoorn, nu te midden van een heel wat kalere entourage, werd aangevuld met een vijftal identieke eenhoorns die vanaf hoge zuilen op het winkelende publiek van de Markt neerkijken. Maar het vijvertje is terug aangelegd, zie de foto. Op de achtergrond zie je Hotel-Restaurant 'De Eenhoorn'.

Eenhoorn

De eenhoorn is een fabeldier dat op een paard lijkt en een lange gedraaide hoorn midden op het voorhoofd heeft staan. Vaak is de eenhoorn spierwit van kleur en lijken het hoofd en de benen op dat van een paard. Een mythische figuur en symbool voor zuiverheid, getrouwheid, maagdelijkheid.
In de heraldiek is de eenhoorn een paard met een geitenbaard, gespleten hoeven, een leeuwenstaart en een lange rechte hoorn op het voorhoofd. Hij staat voor 'strijdlust en dapperheid' en komt onder andere voor op familiewapens, het wapen van Engeland en als zittende schilddrager in het wapen van Hoorn in West-Friesland.

De afbeelding van het dier ziet men ook vaak in de poëzie, op allerlei kunstwerken en op schilderijen. Wereldwijd bestaan er vele verhalen over de eenhoorn en zijn verschijningsvorm, die nogal eens verschilt. Volgens het bijgeloof kon de eenhoorn alleen maar worden gevangen door een reine maagd en daarom werd het dier als personificatie van Christus beschouwd. Aan de hoorn schreef men allerlei geheimzinnige krachten en eigenschappen toe: door zijn hoorn in het water te steken, of door met zijn hoorn denkbeeldig een kruisteken over het water te maken, beschikte het over de macht om vergiftigde bronnen te zuiveren.

Het sterrenbeeld Eenhoorn is een sterrenbeeld dat in de Oudheid nog niet bekend was.
Johannes Hevelius (1611-1687) nam dit sterrenbeeld als eerste op in zijn atlas die in 1690 verscheen. Het sterrenbeeld bevindt zich op de hemelevenaar, links van het sterrenbeeld Orion. Bovendien ligt het sterrenbeeld in de Melkweg.