Eindelijk winst.

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 8-12-2013

Terwijl op de voetbalvelden over de hele wereld er en eerbetoon was voor Nelson Mandela, hielden wij in ons clublokaal op die 7e december '13 een kort moment van stilte als overdenking. Niet voor Nelson maar voor de zo tragisch en triest overleden vrouw van Ariaan Oosters, eerder die week. Ik had er even helemaal geen zin meer in; de schaakmatch van gisteren. Maar ja, 'het leven gaat door' is de bekende nogal clichématige uitdrukking.

Door de drukte, ook bij mijn werk, in die week, was ik helemaal vergeten Marc van Hijfte te bellen, om te vragen dat hij mee moest doen. Ik had hem wel gemaild (!), maar hij had mij vorige week gemaild dat hij alleen, maar dan ook uitsluitend alleen op de zondagmiddag zijn mails bekijkt?! Dat hij daarmee sommige fervente mailusers, zoals ik, de gordijnen in jaagt... daar kan hij niet mee zitten. Afijn, Marc werd vlak voor de wedstrijd gebeld, en hij kwam eraan.

Maar wat gebeurde vlak daarvoor? Henk de Ridder, teamchef van het 4e der Witte Paarden, verteld me dat Miguel Van de Vaerd, een talentvolle jeugdspeler uit het Vlaanderenland een uur voor de match had afgeSMSt. Hm, dit manneke is dus niet zo talentvol op het sociale vlak. Hij was niet ziek, dus afzeggen en dan met name zo kort voor de wedstrijd, dat doe je niet. Ik ben hier nogal 'recht door zee' in, ook al zouden er wat mentale probleempjes zijn. Gevolg was wel dat Marc, onze man van de penningen, wederom op bord 1 wint, nu dus zonder ook maar een zet te hoeven doen.

Anayway, de match vangt zo tegen half twee aan en beide teams vliegen erin. Het lijkt, zo aan de openingen te zien een keihard (degradatie)gevecht te gaan worden, nou, dat ging het ook worden.
De 1-0 voorsprong is trouwens snel omgebogen naar een 1-2 achterstand. De brothers Flikweert kunnen het absoluut niet bolwerken tegen hun respectievelijke opponenten en verliezen snel en kansloos.
Echter niet lang daarna maken we weer gelijk. Piet Leenhouts blijkt een supersub te gaan worden, want hij speelt het eindspel aanmerkelijk beter dan zijn van oorsprong uit de Balkan afkomstige tegenstander.

Het duurt een tijdje voor we weer een uitslag binnen krijgen, De Ridder en De Meester spelen een instructief potje met De Ridder beter uit de opening en Johan ietsjes beter richting eindspel. De remisemarge wordt echter nooit overtreden. Bij Jan Damen is er en tijdje gedonder met de klok, dat wordt opgelost en het is Jan die zijn concentratie en betere stelling niet verliest. 3½-2½! Zouden we gaan winnen? Alleen Olaf en Gerard zijn nog bezig. Onze kopman uit Bergen op Zoom staat zeer overwegend ten Adri den Hamer, maar het lijkt nog een langdurige klus te gaan worden.

En wat te zeggen van uw verslaggever. Heel de partij - een morragambiet - de juiste zetten gedaan, pionnetje gewonnen, kwaliteitje gewonnen, maar dan lijkt het noodlot toe te slaan. Mijn dame wordt 'gevangen' in een verdedigende actie, maar ik krijg daar wel een toren en een loper in ruil voor terug. Het eindspel evalueert in dame en 2 pionnen meer voor wit tegen 2 torens voor zwart. Ik zag het somber in, maar mijn tegenstander aarzelde met onnodige dameschaakjes. Toen mijn torens echt actief gingen worden bood ik remise aan. Mijn zichtbaar vermoeide opponent nam het aanbood aan, want naast het feit dat hij geen winst meer zag, raakte ook zijn tijd op. Gelijk na de partij kwam John Gommers met veel aplomb ons wel even laten zien hoe Rudy moest winnen. Ik dacht toen dat het allemaal correct was wat er voorgesteld werd, maar ik liet het maar begaan. Ik was zelf ook zo kapot als wat. De partij had ons beiden heel veel energie gekost. Vanmorgen, the day after, heb ik het nog eens op het gemak bekeken. Nou, het was helemaal niet zo simple, en de torens van zwart zouden op wits 2e rij heel gevaarlijk gaan worden. De pionnen van wit komen maar langzaam in beweging en zwart kan, als wit zijn h-pion opschuift, en dat moet hij, eeuwig schaak geven met zijn torens als de nood aan de man zou komen. De eerste punten zijn binnen en de rode lantaarn geven we over aan onze tegenstander uit Sas van Gent. Op 4 januari de uitwedstrijd tegen ZSC, hopelijk kunnen we dan op volle sterkte aantreden, want het is dan nog Kerst & Nieuwjaarvakantie.

        SVWZV - HWP 4        4½-3½

1.  M. van Hijfte  - N.O.G.       1 - 0
2.  O. van der Sloot - A. den Hamer    ½ - ½
3.  J. de Meester  - H. de Ridder    ½ - ½
4.  J. Damen     - J. Gommers     1 - 0
5.  G. de Winter   - R. Pauwels     ½ - ½
6.  H. Flikweert   - N. Wegman      0 - 1
7.  P. Leenhouts   - T. Perisić     1 - 0
8.  T. Flikweert   - G. Ongena      0 - 1
Andere uitslagen: 
Souburg 2 - Goes 1 2½-5½ 
Landau 2 - Z.S.C. 4½-3½
Stand na 4 ronden: 
1. Goes 1   - 8 pnt 
2. Landau 2  - 7 pnt 
3. Souburg 2 - 4 pnt 
4. Z.S.C.   - 3 pnt         
5. S.V.W.Z.V. - 2 pnt
6. H.W.P. 4  - 0 pnt