ScheldeSchaak gehandicapt naar nederlaag

Door Henry Flikweert, Peter de Putter en Gerard de Winter, toegevoegd op 19-01-2016

Allereerst iedereen de beste wensen voor 2016!

Afgelopen zaterdag (9 januari jl.) was er de competitiewedstrijd van ScheldeSchaak op bezoek bij Schaakklub Souburg 2. Johan de Meester en Gerard de Winter waren afwezig vanwege deelname aan het Prague Open Chess Tournament. Ondanks veel strijd en hoop op meer werd het toch een nederlaag. Er werd met 5½-2½ verloren. Toch had er misschien meer ingezeten tegen de nummer twee van de ranglijst.

Op sommige borden was het erg spannend maar viel het net verkeerd voor ons. Vooral Ariaan baalde enorm, achteraf zei hij dat hij net zoals ik blunderde tegen Martin de Bock. Vorige keer verloor ik hier jammerlijk van. Mijn partij tegen teamchef Carl Schoor ging best goed en ik won voor het eerst in dit seizoen. Echter wel met een flinke dosis geluk...! In de opening had ik weer een foutje, maar ik wist me nog aardig te redden. Het eindspel was dit keer in mijn voordeel.

Middelburg anno 1652

Peter de Putter: "De grootste verrassing kwam van Henry Flikweert; hij won zijn eerste partij voor het Scheldeschaakteam. Toch een lekkere opsteker voor hem! Adri was als laatste klaar en met een loper minder in het eindspel lukte het niet hier nog iets uit te halen.
Zelf heb ik remise gespeeld. Niet geheel tevreden want er had meer in gezeten, maar met krap 4 minuten op de klok en bij zet 32 bood ik remise aan wat hij maar al te graag aannam. Ik had hier toch eigenlijk moeten winnen...”

Wit: Henry Flikweert (ScheldeSchaak)
Zwart: Carl Schoor (Souburg 2)


Middelburg anno 1652

Op de andere borden was het ook erg spannend. Dit hoorde ik van Ariaan Oosters en Kees Freeke, die snel klaar waren met hun partijen. Ariaan gaf een gewonnen stelling tegen Martin de Bock weg en baalde daar enorm van. Kees Freeke moest tegen Albert Vermue, maar kwam er niet door en het eindigde in remise.

De partij van Jan Damen heb ik niet gezien, ik was te druk met mijn eigen partij, maar hij speelde wel knap gelijk op het 1e bord. Op het 6e bord deed voor het eerst Sven de Putter mee, een andere getalenteerde schaker en de broer van Nina. Nina werd ziek vlak voor de wedstrijd en Sven viel voor haar in. Sven had helaas geen kans tegen J.P. van Gemert. Martijn Dobbelaar kwam ruim drie kwartier te laat en speelde tegen Max Toetenel. Helaas verloor hij ook. Ook Adri had het moeilijk en verloor als laatste.

Een 5½-2½ nederlaag en we staan helaas weer laatste. De strijd vanonder is ongekend spannend, liefst 4 ploegen staan binnen 1 matchpunt! Zie de stand en andere uitslagen in de ZSB-hoofdklas hier. De volgende wedstrijd tegen Middelburg (nummer voorlaatst) wordt dan ook een cruciale wedstrijd.

     Souburg 2 - ScheldeSchaak  5½ - 2½
1. J. Hiemstra   - J. Damen     ½ - ½
2. P. van Rooijen - A. Paauwe    1 - 0
3. M. Toetenel   - M. Dobbelaar   1 - 0
4. A. Vermue    - K. Freeke    ½ - ½
5. C. Schoor    - H. Flikweert   0 - 1
6. J.P. van Gemert - S. de Putter   1 - 0
7. S. Cuperus   - P. de Putter   ½ - ½
8. M. de Bock   - A. Oosters    1 - 0