Alweer een nipte winst tegen De Zwarte Dame

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 14-03-2018

De wedstrijd op zaterdag 10 maart was al een tijdje aan de gang toen teamleider Peter van der Borgt me naar het analysezaaltje wenkte. Door een soort van misverstand kon Cor Heijboer niet komen. Dan maar snel een speler van het 3e team opgetrommeld. Die wandelde nietsvermoedend in Goes, werd opgebeld en was gelukkig bereid om in te vallen. Ik vond het prima, want dan had Cees Freeke tenminste een tegenstander. Maar als het zo moet gaan dan heb je het wel heel zwaar als teamleider. Bovendien is er dan ook niet bepaald die broodnodige concentratie bij het begin van je eigen partij.

Ik had bij het bedenken van de opstelling het lumineuze idee dat ik Henry Flikweert wel op bord 2 kon zetten. Hij heeft zich sterk ontwikkeld het laatste jaar, wat vruchten afwerpt. Dus mijn gedachte dat dit wel eens goed zou kunnen aflopen klopte weer helemaal. Wat een ingeving, achteraf gezien. Henry:

"Hieronder mijn partij tegen Peter van der Borgt. Het was een Schotse partij waar ik een kwaliteit won. Ik dacht dat Peter die terug kon winnen met 22.De3, maar dat bleek niet zo te zijn. Ik stond de hele partij wel iets beter, dus ben ik tevreden over het verloop. Ik heb bij de partij wat annotaties gemaakt. Op een gegeven moment wou hij zijn dame afruilen tegen mijn dame of tegen mijn twee torens, maar dat leek me geen goed plan dus hield ik ze op het bord. Wit: Peter van der Borgt (1891) en zwart: Henry Flikweert (1492), uitslag ½-½."

Wit: Peter van de Borgt (DZD)
Zwart: Henry Flikweert (ScheldeSchaak)

Juist op tijd was invaller Freek Pruis gearriveerd ter vervanging van Cor Heijboer. Maar van een gelijkwaardig duel, inclusief veel tijdsachterstand kon eigenlijk geen sprake zijn. Pruis verslikte zich in de opening - waarschijnlijk door te snel willen zetten - met pionverlies als gevolg. Daarna was het Cees Freeke die de dienst uitmaakte. Het krachtsverschil was merkbaar. De Terneuzense 'politieker' maakte professioneel en geruisloos een einde aan de partij.

Wit: Freek Pruis (DZD)
Zwart: Kees Freeke (ScheldeSchaak)

Na dit gevalletje waterschade vielen er enkele remises. Het zouden er aan de eindstreep zelfs 5 worden. Eerst Peter de Putter: "Ik had zelf best een degelijke partij en stond de hele wedstrijd in de plus. Toch toen hij - Eric Clarisse - een remiseaanbod deed was de voorsprong nihil en met 30 minuten minder op de klok heb ik het maar geaccepteerd." Herman Verschuren, onze debutant, verblunderde een kwaliteit en stond toen verloren. Maar ook zijn tegenstander wist van fouten maken. De kwaliteit werd 'zomaar teruggegeven' waarna er gezien de totaal gelijke stelling remise is overeengekomen. Uw reporter speelde ook weer eens remise en kwam daar eigenlijk uiteindelijk goed mee weg. De opening was goed en hoopgevend maar daarna was er weer het irritante stompzinnige gepruts. Ik hield het droog, maar daar was ook alles mee gezegd.

Rahul

Tussendoor deze gelijke spelen was Rahul Hotwani, onze topspeler uit India, Rinus den Hollander haast geniepig aan het opknopen. Vergeef me deze woordspeling Rinus, je bent een toffe vent zoals alle DZD-ers, maar eerlijk is eerlijk, in het breiwerkje tegen onze Dow-ingenieur, liep je steeds achter de feiten aan. Na de slotzet 25.Ld5 was iedere opponent er mee gekapt. Materieel stond het nog gelijk, maar je wist dat dit snel ging veranderen.

Wit: Rahul Hotwani (Scheldeschaak)
Zwart: Rinus den Hollander (DZD)

Wouter

Twee partijen zijn er daarna nog bezig. Koeman-de Meester en Bliek-Damen. Op beide borden staan we een pion achter. Maar Johan taxeert de situatie uitstekend. Hoewel hij een moment heeft gehad waarbij het 'effekus' meezat. Het schijnt te horen bij ons team. De Bressiaander wikkelde daarna af naar remise. De volle buit was toen binnen. Daarna streden de mannen op bord 1 nog lang door - ik was pas om 19.00 uur thuis - en Wouter Bliek behandelde dit eindspel superieur en voor de 2e keer dit seizoen moest Jan tegen hem in het zand bijten. Dat deed zeer bij hem, maar een uur later moest de knop weer om vanwege een feestje in Goes. Resumerend, weer nipt gewonnen tegen de 'black ladies' ...maar een gelijkspel had de verhouding en dus einduitslag mijnsinziens beter weergegeven.

Draaibrug Souburg

Andere uitslagen ZSB hoofdklas: Middelburg - Goes 2 5-3 en Landau Axel 2 - Souburg 2 4-4. Voor de stand klik je hier. Volgende wedstrijd op 7 april: ScheldeSchaak - Goes 2 in Terneuzen.

  De Zwarte Dame  - ScheldeSchaak  3½ - 4½
1. W. Bliek     - J. Damen     1 - 0
2. P. van der Borgt - H. Flikweert   ½ - ½
3. E. Clarisse   - P. de Putter   ½ - ½
4. F. Pruis     - C. Freeke    0 - 1
5. R. den Hollander - R. Hotwani    0 - 1
6. B. Koeman    - J. de Meester  ½ - ½
7. T. van Vliet   - G. de Winter   ½ - ½
8. W. Krijnsen   - H. Verschuren  ½ - ½
Tot slot: inschrijfmogelijkheid voor het HZ-schaaktoernooi, van 4 t/m 11 augustus a.s. in Vlissingen, is gestart.
Ga naar www.hztoernooi.nl