Het tilt ons wèl naar de voorlaatste plaats wegens verlies DZD

Drie keer achter elkaar een gelijkspel

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 13-03-2017

Het lijkt bij ons te passen. Dat het meezit zo tegen het einde van een spannende strijd. Het geluk en het geschenk, na een blunder van de opponent. Een - á la Bruce Grobbelaar, 'wie kent hem nog...' - keepende Sven de Putter zou, met een vol stuk achter, de problemen ècht niet meer te boven komen. Maar, u voelt het al aankomen, bij Tom van Gemert ging even het licht uit en toen het weer aan ging was het winnende voordeel als sneeuw voor de zon verdwenen. "Je staat misschien wel gewonnen" opperde de Souburger nadat zijn remisebod was aangenomen. Jan Damen stond een pion achter, maar hij ging uiteraard dóór na het puntdelingvoorstel van Carl Schoor. De in Middelburg wonende Souburgspeler was gigantisch in de fout gegaan met ondekbaar mat tot gevolg.

Om een redelijk team op de been te brengen moest er diep gespit worden in het spelersarsenaal. Maar uiteindelijk gingen we op pad, naast de vaste krachten, met Miso Sostar, Sven de Putter en Hosein 'Barischt' Valipoor. Hosein woont nu 1 jaar in Terneuzen en komt uit Iran. Deze 'invallers' scoren bij elkaar 1½ punt en ik was daar als teamchef dik tevreden mee. Vooral het debuut van Hosein was uitstekend en hij zal zeker en vast meer mee gaan doen. Miso, met zwart, trof onze bondsvoorzitter Albert Vermue en die was toch een maatje te groot voor hem.

Bij Johan de Meester en Jean Pierre van Gemert werd er hard gevochten voor de winst, maar het evenwicht werd niet echt verbroken. Ikzelf stond na 18 zetten overwegend en had de keus tussen 19... Dg5 en 19... Tf7. Had ik de damezet gedaan dan had ik zwarts volgende zet kunnen voorkomen en zou er op de koningsvleugel een harde strijd zijn ontstaan met het initiatief bij zwart. Nu bleek alle fut uit de stelling te zijn en Martin de Bock had er geen probleem meer mee.

Wit: Martin de Bock (Souburg 2)
Zwart: Gerard de Winter (ScheldeSchaak)

Voor Cees Freeke had ik vooraf wel een half puntje gereserveerd op het uitslagenformulier. Maar onze 'politieker' had op een gegeven moment geen antwoord meer op de hevige winstdrang van opponent Max Toetenel. Na een ronde vrijaf het 2e achtereenvolgende verlies van Cees.
Welnu, dan hier de pot van onze 1e bordspeler maar nu op bord 5. Geniet en huiver, of huiver en geniet zoals u wil. Teambaas Carl Schoor droeg zijn akelige verlies schijnbaar het opgeheven hoofd "zoiets kan een keer gebeuren" zal zijn gedachtegang zijn geweest; al zal hij toch slecht geslapen hebben. Jan Damen over 'het moment': "Hieronder mijn partij. Alleen de laatste zet was eigenlijk het vermelden waard denk ik." Hmm, daar denken wij, als team, toch anders over... In ieder geval was het een heel belangrijk vol punt.

Wit: Jan Damen (ScheldeSchaak)
Zwart: Carl Schoor (Souburg 2)

Van 3½-1½ achter naar 3½-3½ gelijk. Alleen Peter de Putter en Paul van Rooijen, op bord 1, waren toen nog bezig. Het werd een heuse laveerpartij waarbij Van Rooijen een pion won. Maar de randpion zou hij op den duur zeker weer moeten inleveren. Mede door het verrassende terugkomen van team ScheldeSchaak koos de Vlissinger eieren voor z'n geld, en ik denk dat beide spelers geen enkel risico meer wilden nemen en het wel goed vonden in de remise en het uiteindelijke 4-4 gelijkspel.

Wit: Peter de Putter (ScheldeSchaak)
Zwart: Paul van Rooijen (Souburg 2)

Andere uitslagen: De Zwarte Dame-Middelburg 3-5 en Z.S.C. - Landau 2 2½-5½. Hierdoor komt het kampioenschap voor de Axelaars heel dichtbij. Voor de stand kun je hier klikken.
De volgende wedstrijd is voor ons en De Zwarte Dame uit Kruiningen een wel héél belangrijke. Op zaterdag 1 april (...) in Terneuzen de 'degradatiematch' ScheldeSchaak - De Zwarte Dame. Laat het voor ons geen 'zwarte zaterdag' worden!

    Souburg 2 - ScheldeSchaak  4 - 4

1. P. van Rooijen - P. de Putter   ½ - ½
2. M. Toetenel   - C. Freeke    1 - 0
3. J.P. van Gemert - J. de Meester  ½ - ½
4. A. Vermue    - M. Sostar    1 - 0 
5. C. Schoor    - J. Damen     0 - 1
6. M. de Bock   - G. de Winter   ½ - ½
7. L. Tiggelman  - H. Valipoor   0 - 1
8. T. van Gemert  - S. de Putter   ½ - ½
Draaibrug Souburg

De gelijkarmige draaibrug tussen West- en Oost Souburg over het Kanaal door Walcheren. Na verwoesting in 1944 werd de spoorwegdraaibrug uit Sluiskil, daterend uit 1907, hier geplaatst op de behouden gebleven onderbouw van metselwerk, die resteerde van de oorspronkelijke brug uit 1871. De herstelde brug werd in 1947 geopend. De draaibrug heeft twee doorvaartopeningen en steunt in het midden. De armen bestaan uit een geklonken stalen, licht gebogen constructie van vakwerkliggers met een stavenpatroon van stijgende diagonalen. De rijvloer (houten rijdek met asfalt) bevindt zich halverwege de boven- en onderrand. De oorspronkelijke aandrijving (handbediening) is gemoderniseerd (nu elektrisch). In het midden en op de koppen bevinden zich de gemetselde onderbouwen. Aan de oostzijde bevindt zich een ijzeren aanbrug met parallelliggers en vakwerk met verticale en gekruiste diagonalen. Waardering Brug, van cultuurhistorische waarde voor de typologische ontwikkeling, van waarde vanwege de vormgeving en vanwege zeldzaamheid.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.