Op weg naar het kampioenschap!

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 12-4-2015

SVWZV heeft de belangrijke match tegen Goes 2 met 1-3 gewonnen. Gaat het die 11e april in het "Omnium" van een leien dakje? Ja en nee. Uw teamchef mocht de score openen tegen een niet bepaald optimaal acterende Joris Verburg. Dat vond hij zelf ook. "Het ratingverschil tussen jou en mij is gewoonweg te groot" zei hij me na de partij. Ik bemerkte een teleurstelling bij hem toen de indeling bekend werd gemaakt, hij zal gerekend hebben op Henry Flikweert.

Na zijn, zeg maar blunder op de 22e zet was het snel gedaan. Mijn sympathieke opponent is kennelijk een liefhebber van setjes dubbelpionnen. Ik heb er wel eens 2 op het bord gehad, ook in mijn eigen stelling, maar 3 (?), nee... dat nog nooit. De witte stelling is na de 23e zet eigenlijk één rokende puinhoop. Kijk een tijdje naar de toren op a3... die lange tijd aldaar 'geparkeerd' staat. Volledig in de steek gelaten. Je begint medelijden te krijgen en zachtjes te wenen...

Inpakken

Maar... vlak na de opgave van Joris Verburg zag ik het bij Johan helemaal misgaan. Hij liet zich inpakken (het zijn de eigen woorden van de Bressiaander) tegen een optimaal bluffende David de Feijter. De partij had best anders kunnen aflopen, en ik vond dat Johan, die ver op tijd voor stond, het veel beter had kunnen doen. Hij had de cruciale stelling veel beter moeten taxeren en zijn gevoel voor gevaar moeten laten prevaleren.
Die David de Feijter heeft trouwens een fantastisch seizoen bij Goes 2, hij heeft nu 7½ punten uit 9 partijen. Dat zal hem heel wat ratingpuntjes opleveren. Jan Damen - 6 uit 9 - en uw reporter - 6 uit 8 – blijven hem achtervolgen, maar zullen, met nog 1 ronde te gaan, hem niet meer kunnen inhalen. Proficiat David, vanuit het Oostburgse, met je titel als topscorer in de promotieklas dit seizoen.

Supersub

Simon Provoost, onze supersub, ging eerst langzaam... maar na zijn g4 vlot en gedecideerd over Hans Welten heen. Het was een vooraf ingecalculeerd vol punt, en dat werd het ook.

Wit: Simon Provoost (SVWZV)
Zwart: Hans Welten (Goes 2)

Jan Damen had al snel het initiatief in handen, en hoewel zijn opponent, Niels de Feijter (broer van David) goed tegenspel bood, was het de Oostburger die na het 'geniale' 42...e4! de genadeklap uitdeelt.

Wit: Niels de Feijter (Goes 2)
Zwart: Jan Damen (SVWZV)

Welnu, een goede 1-3 winst op de reserves van Goes en... met DZD 2 - met alle respect voor de dapper strijdende Kruiningers - als tegenstander in de gezamenlijke slotronde ligt de titel uiteraard voor het grijpen. 2-2 is al voldoende. Andere uitslagen: Landau 3 - Middelburg 2 3½-½, DZD 2 - HWP 5, afgelast?! Wegens zware regenval waren de schaakvelden in Kruiningen onbespeelbaar geworden. Nee, grapje... de Sasse ploeg kon blijkbaar geen 4 man bij elkaar krijgen.

  Goes 2      - S.V.W.Z.V.    1 - 3
1. Hans Welten   - Simon Provoost  0 - 1
2. Niels de Feijter - Jan Damen    0 - 1
3. David de Feijter - Johan de Meeste 1 - 0
4. Joris Verburg  - Gerard de Winter 0 - 1

De gezamenlijke slotronde staat op zaterdag 25 april a.s. geprogrammeerd in het Woonzorgcomplex, Laban Deurloostraat te Scherpenisse, op het schiereiland Tholen helemaal aan de andere kant van Zeeland. Onze spelers uit Breskens en Oostburg zitten dan, heen en terug, zo'n 3 uur in de auto. Voor de teamchef uut Denoek een uurtje minder. Aanvang slotronde 13.00 uur.

Wit: Joris Verburg (Goes 2)
Zwart: Gerard de Winter (SVWZV)

Het Omnium

Het Omnium in Goes, voorheen Sportpunt Zeeland.