Degradatie (snik) voor ScheldeSchaak!

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 21-5-2019

Het doek is gevallen. We liggen eruit. Gedegradeerd. Geen redding met de kleine kans die er was.
Na een telefoontje op de terugweg naar teambaas Peter van de Borgt wisten we genoeg. Het was in Axel 4-4 geworden tegen de reserves van Landau. 3½-4½ winst voor de De Zwarte Dame uit Kruiningen zou behoud voor ons hebben betekend. Het mocht niet zo zijn. De inhaalrace, ingezet door de onzen vanaf ronde 4 met 2x winst en 2x gelijkspel werd bruut gestopt door het Zundertse De Raadsheer.

Die waren eerlijkheidshalve gewoon beter en nooit hadden we maar enig uitzicht op zelfs een gelijkspel. We verloren trouwens van alle Brabantse clubs, ook met het kleinste verschil in de eerste ronde van het mede gedegradeerde Bergen op Zoom 2. Tja, en wat nu. Uithuilen? Nee hoor. We hadden al veruit de minste bordpunten dus de kans dat we nog in de vierde klas bleven was al miniem. Opmerkelijk was het gegeven dat we dit seizoen niet dat beetje geluk hadden, wat we anders juist wel hebben.

Wat ik me nog goed herinner, en waar ik in de communicatie ook tekort schoot - je moet ook overal aan denken - was het klokkenprobleem in de wedstrijd tegen kampioen De Pion 2 in Oostburg. Dikke pech was dat, waardoor we een veel te grote nederlaag leden. Tegen Goes 2 leken we toch zeker te gaan winnen, maar weer gingen we gelijk over de eindstreep.

In het fraaie onderkomen van De Raadsheer, café-zaal "Het Wapen van Zundert" in de Katerstraat 12 (Hmm) werd dus achteraf kansloos verloren. Ik ga maar niet alle borden af, overal stonden we iets minder. 5 nederlagen werden geleden, waaronder bord 7. Daar zat ik. Ik heb ('als oldie') Henry gevraagd mijn pot met wat aantekeningen te voorzien.

Wit: Gerard de Winter (ScheldeSchaak)
Zwart: Erik Roks (Zundert)

Ik moet hier toch wel even 2 teamgenoten in het zonnetje zetten. Henry en Jan. Ten eerste kopman Jan Damen die een voortreffelijk seizoen draaide met 5½ uit 8. Zij staken ver boven de rest uit, uitgezonderd Bart en Christine. Maar onze Vlaamse leden speelden respectievelijk 3 en 2 partijen.

Henry topscorer

Dan Henry Flikweert, die een superscore neerzette van 6½ uit 7. Henry: "Ik volg sinds een aantal maanden les van IM Herman Grooten en hij geeft als advies dat je een stelling moet analyseren, sterke/zwakke punten beoordelen, opties genereren en dan uitvoeren." Ik denk dat we dat allemaal wel doen, maar soms niet in de juiste volgorde. En in tijdnood wordt het meestal 'reageren'. Dan is er al helemaal geen rationeel overleg met jezelf meer mogelijk. Maar Henry is goed bezig, dat is duidelijk.

Wit: Henry Flikweert (ScheldeSchaak)
Zwart: John van Dijk (Zundert)

Alle uitslagen, eindstanden, maar ook je persoonlijkescores kun je hier bekijken. Fijne (schaak)vakantie gewenst en tot volgend seizoen!

  De Raadsheer     - ScheldeSchaak   5½ - 2½
1. Niek Oostvogels   - Jan Damen      0 - 1
2. Daan van Dongen   - Cees Freeke     1 - 0
3. John van Dijk    - Henry Flikweert   0 - 1
4. Tycho van Dijk    - Johan de Meester  1 - 0
5. Jeroen van Ginniken - Peter de Putter   1 - 0
6. Mitchell Matthijssen - Bart de Vogelaere  ½ - ½
7. Erik Roks      - Gerard de Winter  1 - 0
8. Frans Smits     - Christine Verreydt 1 - 0
Gemeentehuis Zundert

Het schitterende gemeentehuis van Zundert