Een nogal welkome zege op De Zwarte Dame

Door Gerard de Winter, Adri Paauwe, Jan Damen, Peter van de Borgt en Peter de Putter, toegevoegd op 19-12-2015

Het heuglijke nieuws kreeg ik al snel van enkele ploeggenoten. Van Peter bijvoorbeeld, slechts de gescande uitslag met de mededeling "bekijk dit maar goed"... een 3-5 overwinning..., vlak voor ik naar het theater ging... voorwaar een heel mooi resultaat. Mijn alternatieve opstelling, ik had een bestemd voorgevoel dat dit nu ging werken, al weet je het nooit, kreeg vijf dagen voor de wedstrijd nog een deukje... wat uiteindelijk toch een fantastische uitwerking had. Ariaan was verhinderd, dus koos ik voor Nina, want ik was haar goede spel tegen Alex Jonkheer van Middelburg nog niet vergeten. Jonkheer, de sluwe vos, bood remise aan in verloren stelling...

Kruiningen

Kruiningen, te zien vanaf de A58

A.G.O.V.V.

Met de teamchef van De Zwarte Dame, Peter van de Borgt, heb ik, denk ik, wel een goede relatie. Naast dat we elkaar ontmoeten bij het schaken hebben we ook andere (gemeenschappelijke) interesses. We mailen over het mooiste voetbalstadion ter wereld, de "kuip", thuisbasis van die mooie club op Zuid en onlangs nog over de afkortingen van Clubs. We weten inmiddels wel wat S.V.W.Z.V. betekend, hoewel velen er nog over struikelen, maar weet u dat van A.G.O.V.V.? Hij vroeg dat op de DZD-site, www.svdezwartedame.nl en ik antwoordde met: 'Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder'!

Peter zou Peter niet zijn met nog een specifiekere uitleg:
Oorspronkelijk betekende AGOVV toch echt iets anders, want drankmisbruik en de gevolgen daarvan na sportwedstrijden op zondag brachten enkele leden van een Apeldoornse geheelonthouders-zangvereniging ertoe om een voetbalvereniging, eveneens voor geheelonthouders, op te richten. Zo ontstond op 25 februari 1913 de v.v. AGOSV: de Apeldoornse Geheelonthouders-voetbalvereniging "Steeds Voorwaarts". Na de eerste successen veroverde de vereniging een plaats in de Gelderse Voetbal Bond (GVB), waarin al een vereniging met de naam "Steeds Voorwaarts" speelde. Dit noopte de vereniging tot wijziging van de naam in AGOVV: Apeldoornse GeheelOnthouders VoetbalVereniging. Omdat de leden 'van de blauwe knoop' waren, speelde en speelt AGOVV in het blauw. In 1921 heeft men aan het acroniem (= afkorting die wordt uitgesproken als een woord) AGOVV een andere betekenis gegeven: 'Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder'.

Clubman pur sang

Leuk toch, heel onderhoudend en lezenswaardig. Peter is een DZD-clubman in hart en nieren, doet er heel veel voor... tja, dat weet eigenlijk iedereen wel, maar het mag weleens gezegd worden. Hij schreef in zijn stukje op de DZD-site teleurgesteld te zijn over het verlies van zijn club tegen ScheldeSchaak. Dat zou ik ook zijn met verlies. Echter, hij was duidelijk verrast met de, inderdaad door mij verzonnen, niet helemaal gebruikelijke opstelling van de combiclub.

wir-war opstelling

Tactische of alternatieve opstelling onsportief?

Jammer dat hij geen 'fan' is van een tactische opstelling?! Ik noem het een alternatieve opstelling, maar feitelijk komt het op het zelfde neer. Tussen haakjes, het is toegestaan in de regelgeving van de ZSB. Zwakkere spelers (op papier) offeren zich op bij de hogere borden, hopend op nog kans op resultaat, een halfje is vaak al meer dan genoeg. Het heeft meestal een psychologische (uit)werking, zo'n wir-war opstelling. Onzekerheid kan bij sommige spelers toeslaan. En dat is juist zo spannend, want het kan ook faliekant misgaan. En eigenlijk was er alleen op de eerste 2 borden een groot ratingverschil. Conclusie: ik had als ploegleider een gelukkige hand aan de roulettetafel betreft de opstelling! Misschien kunnen we in onze volgende ontmoeting op 19 maart '16 allebei een tactische opstelling toepassen?! Dat wordt lachen...

De partijen

Goed, laten we wat partijen bekijken. Als eerste was Peter de Putter klaar. Hij heeft een rating van net onder de 1500, maar daar zal in de toekomst - als hij blijft winnen - snel verandering in komen. Tegen Marko Burger lijkt hij de opening niet helemaal te doorgronden, en komt rap wat minder te staan. Rond de 20e zet wordt hij opgescheept met een ongeneeslijk zwakke f-lijn. Maar op de 23e zet doet zwart een positionele zet in de categorie 'van alle goede goden verlaten'... zullen we maar zeggen. De bordjes worden langzaam maar zeker verhangen en het slot is sterk van de pappa van Nina.

Wit: Peter de Putter (ScheldeSchaak)
Zwart: Marko Burger (DZD)

Dijk van een partij

Op bord 4, alwaar de Kruiningse groepschef uw reporter verwachtte, zien we een dijk van een partij van Nina de Putter. Vooral haar combinatie die op de 23e zet aanvangt, en 3 zetten later culmineert met 26... Dg5, doet de ogen twinkelen. Nina doet me een ietsie pietsie aan Anne Haast denken... ! Haar talent is evident!

Wit: Flip Meijaard (DZD)
Zwart: Nina de Putter (ScheldeSchaak)

Niet te merken

Henry, op bord 1, kweet zich van zijn taak, vocht als een Zeeuws Vlaamse leeuw, maar Willy Meulblok blijkt toch een maatje te groot voor hem. Het was vooraf een ingecalculeerd verlies. Net als de volgende partij. Op bord 2 het duel tussen Wout Bliek (1993) en Adri Paauwe (1386). Het enorme ratingverschil is in de partij niet te merken. Sterker, de Terneuzenaar had vlak voor de tijdcontrole simpel kunnen winnen.

Wit: Wout Bliek (DZD)
Zwart: Adri Paauwe (ScheldeSchaak)

Gosse Kamminga, die debuteerde in het ScheldeSchaakteam, kampte op een bepaald moment met de concentratie, en dat bleek funest. Plankenkoorts zal het geweest zijn. Op het derde bord wist Kees Freeke zijn pot in evenwicht te houden tegen teamleider Peter van de Borgt. Johan de Meester won van Rinus den Hollander, maar geen partij om in de viewer te laten zien mailde Johan mij. Wel weer een vol punt voor de Bressiaander.

Verder ben ik wel tevreden...

Jan Damen speelde een prima partij maar vlak na zijn 15e zet zal hij even gezweet hebben: "Op zet 12 dacht ik te zien dat ik 2 pionnen kon winnen, maar door iets verder te kijken zag ik dat dit niet klopte. Na zet 15 zag ik, nadat ik gezet had, dat ik een loper had kunnen verliezen, mijn tegenstander zag het gelukkig niet (...). Verder ben ik wel tevreden, vooral over de afwerking."

Wit: Bram Koeman (DZD)
Zwart: Jan Damen (ScheldeSchaak)

    De Zwarte Dame 1 - ScheldeSchaak   3 - 5
1.   W. Meulblok   - H. Flikweert	   1 - 0
2.   W. Bliek     - A. Paauwe     ½ - ½
3.   P. van de Borgt - K. Freeke     ½ - ½
4.   F. Meijaard   - N. de Putter   0 - 1
5.   E. Clarisse   - G. Kamminga    1 - 0
6.   R. den Hollander - J. de Meester   0 - 1
7.   M. Burger    - P. de Putter   0 - 1
8.   B. Koeman    - J. Damen     0 - 1

Andere uitslagen en de stand kunt u hier bekijken. Volgende wedstrijd op zaterdag 9 januari 2016 in Souburg: SKS 2 - ScheldeSchaak.De PZC meldt:

Geen vreugdevuur meer in Kruiningen

vreugdevuur

KRUININGEN - Op de Markt in Kruiningen mag tijdens de jaarwisseling geen vreugdevuur meer worden ontstoken.
De gemeente Reimerswaal stelt dat het centrumplein na de recente herinrichting 'fysiek niet langer geschikt is voor het stoken van een vreugdevuur'. Daarnaast meent de gemeente dat de animo onder de bevolking, en dus ook bij de leden van de schaakvereniging De Zwarte Dame, voor een vreugdevuur de laatste jaren behoorlijk is afgenomen.
In Yerseke, Oostdijk, Hansweert, Krabbendijke en Waarde mogen op de daarvoor door de gemeente aangewezen plaatsen nog wel vreugdevuren worden ontstoken na 24.00 uur.