En het zat ons weer eens behoorlijk mee...

Mede dankzij gratis punt naar winst!

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 17-01-2018

Zaterdag 13 januari, een kille koude dag, staat de match ScheldeSchaak - SKS 2 op de rol. Vorig seizoen kwamen de Souburgers in Oostburg met 7 man opdagen, zonder dat ik vooraf werd verwittigd. Je kunt dat verhaal teruglezen in het toen gemaakte verslag. Ze zullen nu toch zeker met 8 man komen dacht ik vorige week nog? Wat schetst mijn verbazing toen ik een dag voor de wedstrijd een mail kreeg van teambaas Carl Schoor met het bericht dat hij wederom slechts 7 spelers kon optrommelen. Ook hijzelf was er niet bij.

Afijn, we begonnen dus met een 1-0 voorsprong. Dan moest ik, betreft dit luxeprobleem, wel beslissen wie er van ons niet ging spelen. Mijn eerste gedachte was direct mijzelf. En dat bleef zo, hoewel Martin van Hecke mij nog mailde dat hij zijn bord wel aan mij wilde afstaan. Ik was blij dat hij erbij was, dus dat heb ik afgewimpeld. Achteraf gezien een goede beslissing. Ik had het overigens, gezien de opstelling, weer helemaal bij het juiste eind. Dat is natuurlijk altijd zo als je de wedstrijd wint.
De voorsprong, van het gratis punt, verdween als sneeuw voor de zon door goede overwinningen van Paul van Rooijen en Roel Schroevers op respectievelijk Cees Freeke en Bart de Vogelaere. De onzen kwamen met de zwarte stukken al snel minder te staan en dat werd uitgebuit. Ik vroeg aan Paul of hij zijn partij wilde sturen, met wat lichte aantekeningen. Nou, de analyse is wat uitgebreider geworden in de Hollandse partij en kreeg van hem de titel: 'zwakke velden en pionnen'. Nog bedankt Paul!

Wit: Paul van Rooijen (Souburg 2)
Zwart: Cees Freeke (ScheldeSchaak)

Henry Flikweert, die vorig seizoen tegen SKS 2 als 8e speler mocht toekijken, kopte - met enig geluk - de gelijkmaker in. Maar Laura Tiggelman had de dadendrang van de Oostburger beslist kunnen beteugelen. De volgende dag, na de wedstrijd, floepte een schrijven en de partij van Henry in mijn mailbox: "Gerard, ik heb mijn partij nog eens bekeken. De opening was prima, ik kwam zelfs een pion voor. Zet 23 en 24 waren erg slecht van mijn kant en toen stond ik een kwaliteit achter. Vanaf toen dacht ik dat het voorbij was, maar Cees Freeke zei ooit eens tegen mij dat schaken ook een psychologisch spelletje is. Mijn loperoffer op de 34e zet bleek dat effect te hebben, want ze speelde 34.Lg2 in plaats van 34.h3! en zodoende won ik. Niet terecht maar goed..."

Wit: Laura Tiggelman (Souburg 2)
Zwart: Henry Flikweert (ScheldeSchaak)

Daarna werd er nog langdurig gevochten op de overige borden. Vincent Tiggelman, op het laatste bord de opponent van Martin van Hecke, ging onverantwoord forceren en dat werd hem fataal. Martin bleef met secuur spel het geofferde stuk voor en won simpel. 3-2 was het toen voor ons met kansen op wedstrijdwinst. Maar het waren bijna allemaal scherpe gevechten en één foutje kon dat beeld weer helemaal doen omslaan.

Wit: Martin van Hecke (ScheldeSchaak)
Zwart: Vincent Tiggelman (Souburg 2)

Rahul Hotwani deed zijn uiterste best om Martin de Bock omver te krijgen, maar de ervaren man uit Middelburg liet dat niet gebeuren. Het werd een terechte remise.
Achteraf gezien was de pot De Meester - Toetenel cruciaal voor wedstrijdwinst. Behoedzaam manoeuvrerend haalde Johan de winst binnen. Bij ScheldeSchaak stond er toen 4½ punt op het uitslagenformulier. De winst was binnen. Jan Damen probeerde in het eindspel in mindere stelling er nog iets van te maken, maar dat liep faliekant mis. Zijn 2e nederlaag op rij. Dat zijn we niet gewend van hem en hij zal op scherp staan in de 'terugkommatch' in Souburg die al op 3 februari a.s. op het programma staat.

Wit: Max Toetenel (Souburg 2)
Zwart: Johan de Meester (ScheldeSchaak)

   Scheldeschaak  - Souburg 2        4½ - 3½
1. Cees Freeke    - Paul van Rooijen     0 - 1  
2. Gerard de Winter - NO            1 - 0  
3. Bart de Vogelaere - Roel Schroevers     0 - 1  
4. Jan Damen     - Jean-Pierre van Gemert  0 - 1  
5. Johan de Meester - Max Toetenel       1 - 0  
6. Rahul Hotwani   - Martin de Bock      ½ - ½  
7. Henry Flikweert  - Laura Tiggelman     1 - 0  
8. Martin van Hecke - Vincent Tiggelman    1 - 0  

Andere uitslagen: De Zwarte Dame - Goes 2 4½-3½ en Middelburg - Landau Axel uitgesteld wegens te weinig schakers?! Het moet toch niet gekker worden? Voor de stand na deze 6e ronde in de hoofdklas ZSB moet je hier klikken.

Terneuzen

Terneuzen