Middelburg ook in 'terugwedstrijd' te sterk voor ScheldeSchaak

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 14-02-2016

Ondergetekende had de hoop op de confrontatie teamchef vs. teamchef. Maar door enkele afzeggingen komt ook Middelburg met een alternatieve opstelling op de proppen. Ze gaan me nadoen, dat is niet de bedoeling. Tja, en dan kan het muntje voor ons weleens aan de verkeerde kant vallen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik totaal niet op Alex Jonkheer had gerekend. Hij speelt altijd goed tegen mij. Ik verloor op een wel heel knullige wijze. Ook Johan de Meester kan het op 't eind niet bolwerken tegen een sterk acterende Maarten Westerweele. Ook hier gaat het paard, net als bij mij, het winnen van de loper.

Het komt gelukkig niet zo veel meer voor, maar ik ben er nog steeds behoorlijk ziek van. En nu ik dit schrijf, op de zondagmorgen, is dat nog niet veranderd. Het gevoel van ver gaande walging. Wijlen Jan Hein Donner heeft daar prachtige stukjes over geschreven. Relativeren heeft geen enkele zin. Ik heb de pot gewoon weggegeven. Alex zal wel gedacht hebben, 'wat een slechte schaker heb ik nu voor me zitten'. Lang nadenken is niet nodig voor hem, met die opeenstapeling van domme zetten van mij moet hij gewoon gezond reageren. En dat doet hij natuurlijk. Na 13 zetten heb ik een heel mooie aanvalsstelling. Maar wat ik er daarna van brouw 'daar lusten de honden geen brood van'. En nu wilt u de partij nog zien ook zeker? Mooi niet. Geen denken aan. Ik peins erover (voor de 12e keer) om te stoppen met schaken. Echt waar! Ik ga af en toe wel scrabbelen met m'n zus. Veel leuker. Hoewel... ook daar kan je verliezen... ook niet leuk!? Maar dat is toch anders, denk je dan?! Verliezen: het went nooit.

Dat Henry Flikweert voor de tweede achtereenvolgende keer gaat winnen heeft niemand kunnen bedenken na zijn schijnbaar matige opening. Maar hoe zijn tegenstander via een vreemd stukoffer zijn gewonnen stelling om zeep helpt... afijn, speel de partij maar na.

Wit: Maarten van Haaften (Middelburg)
Zwart: Henry Flikweert (ScheldeSchaak)

Ook Jan Damen wint na een stroef gespeelde opening zijn partij. Het duurt heel lang voor hij los komt maar het initiatief is uiteindelijk beslissend. Dat Sjaak Steijn in tijdnood komt helpt ook mee.

Wit: Sjaak Steijn (Middelburg)
Zwart: Jan Damen (ScheldeSchaak)

Helaas ontbreekt op die kille zaterdagmiddag de 13e februari in het jaar 2016 in het bolwerk van SC Terneuzen ook het heilige vuur bij Nina de Putter en Adri Paauwe. Eigenlijk verliezen ze kansloos. Peter de Putter en Kees Freeke spelen remise, maar toen was de koek al op en hadden de hoofdstedelingen de benodigde 4½ punten reeds op het uitslagenformulier staan.

ScheldeSchaak - Middelburg 1    3 - 5
A. Paauwe   - M. Nellen      0 - 1
G. de Winter - A. Jonkheer     0 - 1
H. Flikweert - M. van Haaften   1 - 0
J. de Meester - M. Westerweele   0 - 1
J. Damen   - S. Steijn      1 - 0
P. de Putter - D. Wolters     ½ - ½
N. de Putter - J. Kerssemakers   0 - 1
K. Freeke   - R. Lauer      ½ - ½

We staan nu weer alleen laatste in de rangschikking. Andere uitslagen in de ZSB-hoofdklas: H.W.P. 4 - Souburg 2 6½-1½ en Z.S.C. - De Zwarte Dame 3-5. Het vierde team van Sas stoomt vol door richting kampioenschap. De Kruiningers van De Zwarte Dame 1 hebben zich na deze winst al redelijk veilig gespeeld voor hoofdklassebehoud. Voor de stand klik je hier.

Het degradatiespook

De volgende ronde moeten we op zaterdag 19 maart in Oostburg tegen De Zwarte Dame uit Kruiningen. Er zal uit een ander vaatje getapt moeten worden - hm, heb ik dat al eens eerder geschreven -, anders komt het degradatiespook wel erg dicht om de hoek kijken. Voor de voetballiefhebbers: HSV Hoek wint met 3-2 van de club waar ik als kleine jongen rechtshalf en soms rechtsback stond: Zwaluwen Vlaardingen. Ook toen had ik al een ongelofelijke hekel aan verliezen... soms tranen met tuiten...