Met mooi debuut van Christine Verreydt

Een fel bevochten gelijkspel tegen Souburg 2

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 16-4-2019

Het werd op die koude zaterdag de 13e april van het het jaar 2019 een buitengewoon spannende aangelegenheid. Dit was goed te merken aan de ietwat nerveuze acteurs. Eén acteur was zelfs vergeten dat hij moest spelen en kwam, na enkele vergeefse telefoontjes, pas na een half uur opdagen?! Beide teams streden voor behoud in de vierde klas F der Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Toen de kruitdampen aan het eind van de middag waren opgetrokken stond er voor beide teams een verdiende 4-4 op het scorebord. Na de 2-4 wisten we al wel dat we helaas niet gingen winnen. Dus wordt het in de laatste ronde nog billen knijpen of we in de vierde klas blijven. Het komt er simpelweg op neer dat De Zwarte Dame van Landau 2 moet winnen. Dan is ScheldeSchaak sowieso veilig, juist omdat we zo weinig bordpunten hebben. We zullen in de slotronde zo sterk mogelijk moeten aantreden in het verre Zundert tegen De Raadsheer. Bergen op Zoom 2 is al gedegradeerd.

We konden de wedstrijd starten met een 0-1 voorsprong. Kopman Jan Damen had in een lange partij Paul van Rooijen kunnen verschalken. Paul had zijn dadendrang wat in toom moeten houden door tevreden te zijn met remise. Maar zo zit de Vlissingse international arbiter niet in elkaar en hij koos voor de dood of de gladiolen. De bloemen gingen na de 87e zet naar Jan.

Wit: Paul van Rooijen (Souburg 2)
Zwart: Jan Damen (ScheldeSchaak)

Op bord 1 kon Cees Freeke via een solide Siciliaanse opening eigenlijk vrij gemakkelijk remise halen. Freeke is een groot theoriekenner en Max Toetenel nam het remisebod in een iets mindere stelling vrijwel direct aan. Bij Bart de Vogelaere hield ik vlak na de opening mijn hart vast. Hij zat met een geïsoleerde pion die hij zou moeten verliezen (?!) en bovendien was zijn ontwikkeling treurig te noemen. Zijn opponent, Martin de Bock, reageerde wat slapjes en Bart kon na hevig keepwerk de veilige remisehaven bereiken.
Johan had zijn vorm uit de vorige ronde naar Souburg meegenomen. Hij kreeg tegen Ronald Steijn het initiatief en liet die niet meer los. Na de negende zet werd het eenrichtingsverkeer.

Wit: Johan de Meester(ScheldeSchaak)
Zwart: Ronald Steijn(Souburg 2)

Helaas zag iedereen dat het bij Barish Valipoor al snel mis zou gaan. Zijn opening was al hopeloos te noemen met teveel verkeerde beslissingen. Er was geen structuur te bemerken. Een pionnenwals besliste al snel de ongelijke strijd. Een makkelijke klus voor de alom ervaren Eric van Driel.

Debutante

Op 4 punten kwamen we door een debutante. Nou ja, ze heeft 15 jaar geleden al wel geschaakt, dus debuteerde niet met het schaken zelf. Ze had zich 1½ maand geleden als lid aangemeld bij S.V.W.Z.V., dus nieuw bij onze vereniging. De berichten over haar speelsterkte waren zondermeer goed. Maar kunnen we haar dan zomaar voor de leeuwen werpen? Wij dachten van wel (...) en ze maakte het waar! Haar geduld werd nog op de proef gesteld door tegenstander J.P. Die dacht dat het volgende week was, of zoiets?! Ze bouwde een prima stelling op, deed rustig haar zetjes en kwam beetje bij beetje steeds beter te staan. Welnu, onderstaand de partij, met haar uitgebreide en heldere aantekeningen!

Wit: Jean Pierre van Gemert (Souburg 2)
Zwart: Christine Verreydt (ScheldeSchaak)

De zwartspelers Peter de Putter en Albert Jan Breukelman waren als laatste bezig. Ze vochten als leeuwen om er alsnog een halfje uit te peuren. Maar de Souburgers Albert Vermue en Carl Schoor verzaakten niet. De mindere standen van de onzen werden slechter en slechter en beiden moesten capituleren. Jammer, want bij wedstrijdwinst waren we veilig geweest voor degradatie. Voor uitslagen en stand kunt u hier klikken.

De laatste ronde is op zaterdag 11 mei a.s. en dan spelen we de uitwedstrijd tegen De Raadsheer uit het Brabantse Zundert. De beuk zal er weer in moeten. We gaan met maar liefst 6 SVWZV-ers: Christine, Jan, Bart, Johan, Henry en Gerard. Samen met Peter en Cees gaan we strijden voor behoud in de 4e klas F.

  Souburg 2    - ScheldeSchaak  4 - 4
1. M. Toetenel   - C. Freeke    ½ - ½
2. P. van Rooijen - J. Damen     0 - 1
3. R. Steijn    - J. de Meester  0 - 1
4. C. Schoor    - P. de Putter   1 - 0
5. M. de Bock   - B. de Vogelaere ½ - ½
6. A. Vermue    - A.J. Breukelman 1 - 0
7. E. van Driel  - B. Valipoor   1 - 0
8. J.P. van Gemert - C. Verreydt   0 - 1
Clubgebouw Souburg

Het 'intieme' clubgebouwtje van de Souburgse Schaakklub SKS.