SVWZV verslaat koploper Landau 3

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 14-12-2014

We stonden geconcentreerd in de startblokken en lieten er geen gras over groeien. Vooral Johan de Meester en Gerard de Winter pakken de zaken voortvarend aan en dat resulteerde in twee vlotte overwinningen. Johan krijgt te maken met een tegenstander die blundert en onze teamchef met een heel talentvolle jonge opponent die ik bij het analyseren de tip heb gegeven wat langer na te denken.

Henry Flikweert kreeg in een volstrekt gelijke stand remise aangeboden, wat eigenlijk wel vreemd is omdat de Axelaars op dat moment met 0-2 achter staan. Overleg met de teamkapitein was blijkbaar niet nodig. Henry neemt het aanbod vanzelfsprekend aan, daar was geen overleg voor nodig, waarna de strijd net na drie uur al beslist is. (½-2½).

Wit: Koen Dhuyvetter (Landau 3)
Zwart: Johan de Meester (SVWZV)
Wit: Gerard de Winter (SVWZV)
Zwart: Fardin Hematyar (Landau 3)

Het was toen tegen 16.00 uur en iedereen in ons team verwacht dan snel naar huis te kunnen... maar niets is minder waar. Arjo Arendse, op bord 1, wil tegen Jan Damen de eer redden en wenst van geen remise te weten.

En toen gebeurde er iets onverwachts, wat de stemming die middag danig temperde. Er waren, naast onze match, nog 2 wedstrijden aan de gang, namelijk Landau 2 - DZD 1 en Landau 1 - Oegstgeest 1. Oegstgeest ligt net boven Leiden, bepaald niet vlak bij de deur.
En toen gebeurde het; iedereen schrok ervan. Een speler van Oegstgeest wordt plotseling serieus onwel. Het is een 82-jarige man, die 'gewoon' met de auto gekomen is. "Het is een krasse baas" werd mij door een teamgenoot meegedeeld. Hij moet zwaar overgeven, trekt wit weg en heeft het met een aanhoudende zware kuchhoest heel moeilijk. Gelukkig hadden de gasten van Oegstgeest zelf een dokter mee, schrijft Wim Sinke op de Landausite. Een plaatselijke dokter wordt ook nog geraadpleegd en vrijwel direct is het duidelijk dat er een ambulance moet komen. Met loeiende sirenes komt die naast de Marijkeschool voorgereden. Voordat de zieke man op de stretcher ligt gaat er nogal wat tijd overheen met zijn behandeling en tijdelijk worden de nog aan de gang zijnde partijen gestopt. Gelukkig is er een officiële arbiter aanwezig die dit onvoorziene gebeuren samen met de Landau collega's in goede banen leidt.

Een kwartier later wordt er besloten verder te schaken een eindje verderop in de school. Johan, Gerard en Henry waren al klaar, maar Jan was nog bezig zijn inmiddels mindere stelling te verdedigen. Gelukkig maakte Arjo op de 58e zet een blunder, anders had het er voor Jan zeker en vast somber uitgezien. Met heel secuur spel wist hij om kwart over zes (!?!) en op de 82e zet de remise binnen te halen. (1-3). Zie onderstaand zijn partij. Het was een fraaie overwinning voor de "SV", maar de vreugde was niet te uitbundig na deze behoorlijk bewogen middag.

Wit: Jan Damen (SVWZV)
Zwart: Arjo Arendse (Landau 3)
    Landau 3 - SVWZV      1 - 3
1. A. Arendse   - J. Damen    ½ - ½
2. K. Dhuyvetter - J. de Meester  0 - 1
3. F.Hematyar   - G. de Winter  0 - 1
4. N. Schelleman - H. Flikweert  ½ - ½

We stijgen naar de tweede plek in de promotieklasse door deze winst. Goes 2 blijft eerste omdat ze met 3-1 de baas bleven tegen De Zwarte Dame 2. De volgende wedstrijd is op zaterdag 3 januari 2015 in Sas van Gent tegen Het Witte Paard 5.

Kasteel Oud Poelgeest

Kasteel "Oud Poelgeest" in Oegstgeest