SVWZV wint spannend inhaalduel!

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 14-3-2010

Tja, inhaalduel klinkt een beetje vreemd bij het schaken, het komt meer voor bij voetbal. Maar nu hadden wij er met de match Souburg 2 – SVWZV toch mee te maken vanwege barre weersvooruitzichten op die zaterdag de 9e januari jl. Ook alle teams van HWP zagen het toen niet zitten om te gaan reizen.

Na vele pogingen een datum te prikken blijkt 13 maart voor beide teams het meest geschiktst. De perikelen om deze wedstrijd vast te leggen zijn vergeten en in een vriendelijke sfeer beginnen we de partijen in het knusse Souburgse bolwerk.

Sean

Wij waren niet volledig, ik bedoel niet in de opstelling die de teamleider graag ziet. Sean Leydekkers vervangt Jakob Buysse. En hoe! Binnen no-time wint Sean op een soort 'Lanckriet-achtige wijze' van Peter Noorlander. De Souburger weet niet wat hem overkomt. Een mooie start van het duel. Het volgend punt komt van Johan. Onze teamchef pakt de andere teamchef - JP van Gemert - goed aan. Hij wint een stuk en dus de partij.

Complex

Chris Lanckriet speelt een zeer interessante maar complexe pot met zeker ook kansen voor zijn tegenstander. Maar als hij op een gegeven moment gewonnen staat, grijpt hij mis. Het wordt remise. Na 3 partijen blijft de tussenstand (½-2½) heel lang staan.

In tijdnood worden de duels bij Bart en Gerard onnodig weggegeven. De opponent van De Vogelaere, Albert Vermue, krijgt in tijdnood een offermogelijkheid - het was het enige, als ware uit nood geboren - wat direct wint. "Pure pech" zei Bart in de auto op de terugweg.

Gemist

We zitten zo te ouwehoeren over onze partijen dat we de afslag naar de tunnel missen, en nog een stukje richting Bergen op Zoom rijden. Bij de volgende 'uit' maar weer gekeerd en teruggereden.

In mijn partij, met wit tegen Paul van Rooijen, creëer ik een gevaarlijk uitziende koningsaanval. Ik krijg diverse winnende mogelijkheden in de schoot geworpen maar neem onder tijdsdruk enkele verkeerde beslissingen. Jammer om in deze mooie pot mijn '22 partijen ongeslagen reeks' te moeten beëindigen. Afijn, dan hoef ik daar in de toekomst niet meer aan te denken.

Afgrond

Ook de 2½-2½ staat lange tijd op het whiteboard. Voor de overige 3 partijen die nog aan de gang zijn, zijn de meningen op een bepaald moment zo dat Jan Damen, ondanks een pion achter, goede remisekansen heeft (dat maakt hij ook waar) en dat Chris van Waes en Simon Provoost winstkansen hebben. Simon lijkt zijn tegenstander de afgrond in te duwen. Uytdewilligen zit zo in een wurggreep dat hij geen fatsoenlijke zet meer kan doen. Bovendien geven de digitale klokjes aan dat het wel heel raar moet lopen dat we de wedstrijd niet gaan winnen. Simon wint en is dus de remise van Chris - "ik had het anders moeten doen" - voldoende voor de eindoverwinning.

Nog 2 ronden

We staan nu 2e met 11 wedstrijdpunten achter Goes 1 (13 pnt). Goes 1, dat ook nog eens 7 bordpunten meer heeft dan de 'SV', moet in de volgende ronde tegen het verrassend sterk spelende Landau 2 die op de derde plaats staan in de ZSB-hoofdklasse. Een cruciaal duel. Het onderaan bungelende Zierikzee zal in de slotronde wel geen probleem zijn voor de Goesenaren. Maar ja, je weet het nooit. Wij spelen op 27 maart a.s. thuis tegen HWP 4 en moeten absoluut winnen om de spanning er nog een beetje in te houden. We gaan er in ieder geval voor!

    Souburg 2     - S.W.W.Z.V.        3½ - 4½ 

  1. P. Uytdewilligen  - S. Provoost        0 - 1
  2. M. Toetenel    - C. Lanckriet       ½ - ½
  3. R. van Gemert   - J. Damen         ½ - ½
  4. M. Koolhoven    - C. van Waes        ½ - ½
  5. P. van Rooijen   - G. de Winter       1 - 0
  6. J.P. van Gemert  - J. de Meester       0 - 1
  7. P. Noorlander   - S. Leydekkers       0 - 1
  8. A. Vermue     - B. de Vogelaere      1 - 0