ScheldeSchaak verliest nipt van Bergen op Zoom 2

Door Gerard de Winter, aantekeningen bij zijn partij: Henry Flikweert, toegevoegd op 24-09-2018

Op zaterdag 15 december '18 was voor ScheldeSchaak de start van een nieuwe competitie. De 4e klas F der KNSB. Het is nog maar afwachten wat de schakers hiervan vinden, echter ik denk wel positief. Je ontmoet weer eens wat andere gezichten en dus andere clubs. Voor ons was dat al direct in de eerste ronde. De reserves van Bergen op Zoom waren onze gasten en tegenstanders. Wij kwamen fel uit de startblokken met een 'blitzzege' van de splinternieuwe open kampioen van Nederland, Sven de Putter. Daarna volgde een spannende strijd die uiteindelijk een benauwde 3½-4½ winst voor de Bergenaren opleverde.

We beginnen met het kunstwerkje van onze jongste Open Nederlands Kampioen. De opening heeft Sven al heel wat punten opgeleverd. In de laatste ronde van de inmiddels terziele gedragen ZSB hoofdklas ging Landauer Mark Zootjes voor de bijl, in deze match moet zijn (inval)opponent Zouhair Tahan na wat mistasten al snel in het zand bijten.

Wit: Sven de Putter (ScheldeSchaak)
Zwart: Zouhair Tahan (Bergen op Zoom 2)

Uw reporter en teamchef had zich geslachtofferd en zichzelf op bord 1 gezet. Dit vanwege de afwezigheid van Jan Damen en Johan de Meester. Nu is het wel zo dat ik tegen 1800 - of 1900 spelers best kan winnen, maar deze middag was niet mijn middag. Met mijn 12e zet ging ik een avontuur aan waarbij ik mezelf de das omdeed. Het lijkt dat ik wellicht te snel opgaf, maar een tweede pionverlies zat eraan te komen inclusief torens op de zevende rij plus een wit paard dat zich vervolgens eens lekker kan gaan roeren. Capitulatie derhalve.

Wit: Olivier de Hert (Bergen op Zoom 2)
Zwart: Gerard de Winter (ScheldeSchaak)

Hosein Valipoor, we zijn oprecht blij dat hij na zijn ziekte weer terug in het team is, en Kees Freeke verloren haast geruisloos. Valipoor veronachtzaamde zijn ontwikkeling, en ja, dat kan zich gaan opbreken. Kees moest keer op keer problemen oplossen en zijn stelling kwam in situaties terecht die je niet wil. Het werd van kwaad tot erger, tot het niet meer ging.
Peter deed het op bord 2 uitstekend. In probleemsituaties, die veelvuldig voorkwamen, wist hij steeds de juiste oplossing te bedenken. Zelfs bij het - gemakkelijk ogende - ongelijke lopereindspel moest hij het accuraat spelen. Dat deed hij en bereikte op de 54e zet de veilige remisehaven!

Wit: Peter de Putter (ScheldeSchaak)
Zwart: René Paardekam (Bergen op Zoom 2)

schaakmeisje

Het Schaakmeisje van Johannes Vermeer

Peter en ik waren blij dat Albert Jan Breukelman weer eens kon meedoen. Dit uiteraard vanwege de absentie van Jan en Johan. A.J. heeft een superdrukke baan, is chirurg in het ziekenhuis van Terneuzen! Hij kreeg zijn geliefde Siciliaan op het bord en cre&eeuml;erde meer ruimte. Zijn enigszins ongeïnteresseerd ogende tegenstander verdedigde zich echter met 'chirurgische' precisie. Het werd remise.
Henry had een partij met twee gezichten. De opening ging duidelijk naar zijn opponent, maar de 'tweede helft' was voor de Oostburger. Henry: "Mijn tegenstander had me in de tang, onder meer door mijn zwakke zet 19.Da2, maar gooide zijn koningsvleugel vervolgens helemaal open en daar maakte ik gretig gebruik van!"

Wit: Henry Flikweert (ScheldeSchaak)
Zwart: Piet Bruys (Bergen op Zoom 2)

Bart de Vogelaere was bij een 3-4 stand als laatste nog bezig. En hij ging zijn partij winnen was de gedachte bij zo'n beetje iedereen. Maar dat bleek veel lastiger dan hoe het er op 't eerste gezicht uitzag. Peter de Putter zegt hierover: "Ik heb de partij even ontcijferd en Bart heeft zeker ergens de winst laten liggen, dat was bij zet 37, hier had hij uiteindelijk een stuk kunnen winnen door ipv ...Kg7, ...Tc3 te spelen. Maar goed, dat zegt de engine. Ik had het zelf ook in mijn eigen partij. Vanaf zet 48 t/m het einde zet 61 was het volgens de computer remise ondanks de 2 pionnen die Bart voor stond, dus waar wij dachten 'de buit is binnen', bleek dit helemaal niet zo te zijn! Hieruit blijkt maar weer dat we niet direct conclusies moeten te trekken alvorens er goed is geanalyseerd!"

Wit: Pieter-Jan Demmers (Bergen op Zoom 2)
Zwart: Bart de Vogelaere (ScheldeSchaak)
  ScheldeSchaak  - Bergen op Zoom 2   3½ - 4½
1. G. de Winter  - O. de Hert      0 - 1
2. P. de Putter  - R. Paardekam     ½ - ½
3. K. Freeke    - R. Liekens      0 - 1
4. A.J. Breukelman - A. Hertogs      ½ - ½
5. H. Valipoor   - A. Goris-Schouwstra  0 - 1
6. H. Flikweert  - P. Bruys       1 - 0
7. B. de Vogelare - P.J. Demmers     ½ - ½
8. S. de Putter  - Z. Tahan       1 - 0

De volgende ronde is op zaterdag 6 oktober tegen De Baronie in Breda. Aanvang 13.00 uur. Een op papier sterke tegenstander. Maar dat zijn ze eigenlijk allemaal die Brabantse clubs. Echter wij hebben in het verleden bewezen dat wij op rating sterkere clubs gewoon aan kunnen. Jan en Johan zijn er in ieder geval weer bij. Voor de andere uitslagen kun je hier klikken.