Weer moet D.Z.D. eraan geloven!

Door Gerard de Winter en Peter de Putter, toegevoegd op 25-12-2018

Wat is dat toch als we tegen De Zwarte Dame moeten. Ze doen het zo goed in die vierde klas F KNSB, eigenlijk zouden wij het in onze broek moeten doen tegen de Kruiningers. Het verleden verteld echter een ander verhaal! Mede teamchef Peter de Putter had vooraf het idee dat 4½-3½ mogelijk moest zijn. Wat een vooruitziende blik!
In de analyseruimte van SC Terneuzen verkondigde Wouter Bliek, zo rond half vijf, net na zijn gewonnen partij tegen Johan de Meester, dat het 4-4 of 3½-4½ voor DZD zou worden. Ik dacht nog in een flits, maar de statistieken vertellen mij een heel ander verhaal! Want het kon, realistisch gezien, ook heel anders gaan.

Samen met Jan Damen ging ik reeds voor het einde (tussenstand 4-3) huiswaarts. Hij moest nog iets ophalen nabij de binnenstad. We spraken niet veel over de stelling van Martin - zijn opponent is de veel sterkere Willy Meulblok; echter, remise is best wel haalbaar. Toen ik thuis kwam keek ik eerst nog even, tijdens de zuurkool met worst, wat HSV hoek had gedaan. Gewonnen met 0-1. Toen ik de computer aanzette, en zapte naar KNSB-netstand, 4e klas F, kwam bij mij weer die smile... We hebben het weer geflikt (!!), DZD moet haast gek van ons worden.

Het werd echt een gevecht op leven en dood. Mijn alternatieve opstelling was minimaal dit keer, alleen Barish Valipoor op bord 1. En Henry was geklommen naar bord 3, hij had elke ronde nog gewonnen! Ik voelde me niet bepaald topfit die dag, maar liet dat vooraf zeker niet merken. Toch een remisebod na mijn 14e zet. Terecht werd dit afgewezen, wit stond ietsjes beter, en de strijd ging verder.

Sven

Hij is open-jeugdkampioen van Nederland in zijn leeftijdsklasse, en maakte het ook dit keer weer meer dan waar. Sven de Putter. Hij beukte zijn tegenstander, die weliswaar minder rating heeft dan hemzelf, er fors af - sorry Flip - en zette ons op een 1-0 voorsprong.

Wit: Sven de Putter (ScheldeSchaak)
Zwart: Flip Meijaard (DZD)

Uw reporter speelde een redelijk goede partij tegen Eric Clarisse. Wit stond steeds ietsje beter; maar beiden deden de juiste zetten en werd het uiteindelijk een correcte remise.

Wit: Eric Clarisse (DZD)
Zwart: Gerard de Winter (ScheldeSchaak)

Draaibrug Souburg

Terneuzen - De sluizen en binnenstad

Jan Damen leverde voor de zoveelste keer een degelijke partij af. Stukje bij beetje werd "oude rot" Bram Koeman (ik bedoel dit positief hoor Bram, we zijn allebei 'oude rotten' -GdW-) met problemen geconfronteerd die hem uiteindelijk te machtig werden.

Wit: Jan Damen (ScheldeSchaak)
Zwart: Bram Koeman (DZD)

Henry Flikweert heeft tot nu toe alles gewonnen. Hoe 'flikt' hij het steeds weer? Ik denk dat hij hard gewerkt heeft aan opening, middenspel en eindspel. En dan doorgrond je het spelletje en daar gaat het uiteindelijk toch om. En zijn succesverhaal gaat verder, Henry: "hieronder mijn partij tegen Rinus den Hollander. De Reti-opening ken ik niet zo goed maar met d5-d4 kreeg ik ruimtevoordeel, dus dat leek me wel goed. Het kwaliteitsoffer leek mij goed omdat mijn loper, die voor de pionnen stond, sterk was. De pion op d3 was ijzersterk maar 33. Kf1 was echt de doodsteek, welke in tijdnood was gespeeld door Rinus."

Wit: Rinus den Hollander (DZD)
Zwart: Henry Flikweert (ScheldeSchaak)

Johan de Meester speelde een pot zoals we dat van hem gewend zijn. De dood of de gladiolen. Het is eigenlijk wel heel extreem wat ik schrijf, maar gelukkig zitten de strijders na de partij, bij de analyse gelukkig nog levend tegenover elkaar... maar wel weer met Wouter Bliek als winnaar.
Barish Valipoor had het in de opening al gelijk moeilijk. Ik dacht, PVDB, gaat zonder overstappen rechtstreeks huiswaarts en dus met gemak winnen. Maar Valipoor is een strijder en de strijd leek te kantelen. Echter, volgens de DZD site: Peter van der Borgt, had in de opening al een stuk kunnen winnen, zag dat niet en wist met elke zet zijn goede stelling iets minder goed te maken. Gelukkig zag hij in wederzijdse tijdnood wel dat hij met een leep tussenzetje een stuk kon winnen.

Actief spel

Peter de Putter had het tegen Wilco Krijnsen niet gemakkelijk. In de opening ging het best goed, maar Krijnsen wist complicaties in het breiwerkje te spinnen en zelfs een pion te winnen. Technisch gewonnen werd er terecht geopperd. Maar Peter wist in het eindspel de juiste weg te gaan en met actief spel remise te halen.

Maar wie uiteindelijk in de laatste partij de winst voor ScheldeSchaak binnen haalt is Martin van Hecke. Hij zet zijn partij degelijk op, en wat de met zwart spelende Willy Meulblok ook onderneemt, hij brengt Martin niet van zijn stuk. Remise derhalve en een 4½-3½ winst voor ScheldeSchaak.

9 februari 2019, Goes 2 uit

Op zaterdag 9 februari de 6e ronde, uit tegen Goes 2. Een uitermate belangrijk duel voor behoud in de 4e klas. Je kunt je nu al vast opgeven bij één van de twee teamleiders.

  ScheldeSchaak - De Zwarte Dame  4½ - 3½
1. B. Valipoor  - P. v/d Borgt   0 - 1
2. J. Damen   - B. Koeman     1 - 0
3. H. Flikweert - R. den Hollander 1 - 0
4. P. de Putter - W. Krijnsen    ½ - ½
5. J. de Meester - W. Bliek     0 - 1
6. M. van Hecke - W. Meulblok    ½ - ½
7. G. de Winter - E. Crarisse    ½ - ½
8. S. de Putter - F. Meijaard    1 - 0

In de 4e ronde verloor ScheldeSchaak met 5 - 3 van Landau Axel. Cees Freeke en Gerard de Winter hadden, vanwege hun deelname aan het WK voor senioren, vooruit kunnen spelen in Axel. We konden helaas maar een half punt scoren.

Hopeloos

Peter de Putter schrijft verder nog over de wedstrijd: "De wedstrijd van Scheldeschaak tegen Landau in Axel was gewoon hopeloos, behalve de sterke overwinningen van Henry en Jan dan, momenteel de mannen in vorm. Ik had een verschrikkelijke black-out. Had de vroege dienst gehad en eigenlijk niet geslapen en dat bleek ook wel toen hij mijn paard aanviel en ik deze gewoon liet pakken!!! Onbegrijpelijk, ik zag het gewoon niet. Herman, in zijn eerste wedstrijd voor ScheldeSchaak, speelde best degelijk maar teamchef Arjo Arendse was sterker. Miso Sostar stond lange tijd echt remise, maar Marc Zootjes nam het niet aan en Miso maakte uiteindelijk een fout waardoor Marc er door kon komen."

Voor andere uitslagen, hier klikken.

  Landau Axel  - ScheldeSchaak 5 - 3
1. P. Moens    - J. Damen    0 - 1
2. A. Arendse   - H. Verschuren 1 - 0
3. I. Lagendijk  - P. de Putter  1 - 0
4. K. Dhuyhvetter - H. Valipoor  1 - 0
5. R. de Pooter  - K. Freeke   1 - 0
6. T. de Putter  - H. Flikweert  0 - 1
7. R. Janssens  - G. de Winter  ½ - ½
8. M. Zootjes   - M. Sostar   1 - 0