ScheldeSchaak trakteert zichzelf met verrassende winst

Ik had zomaar een vermoeden. Dat het Olaf van der Sloot was die vooruit wilde spelen. Hij werkt bij DOW, dus kwam hij vrijdag, de dag voor de match, ongeveer direct van het werk naar het speellokaal van SC Terneuzen. Martijn Dobbelaar was zijn tegenstander. Het werd remise, en het was juist Olaf die daar goed mee weg kwam melde Peter de Putter mij nog. We begonnen zaterdag 16 maart 2019 in het 'Duvekotlokaal' te Oostburg dus met een gelijke stand.

We moesten in die 7e ronde dus tegen Z.S.C. Nu denk ik altijd dat dit staat voor Zierikzee-Scherpenisse-Combinatie. Dit blijkt niet zo te zijn, Zie Scherpe Combinatie is de juiste omschrijving.

SVWZV logo

Dikke nul

Ook Bart de Vogelaere - de bekende Vlaamse internationaal arbiter - ging meedoen, maar die miste, toen hij met de bus van Gent naar Terneuzen reisde, in Zelzate de overstapaansluiting. Hoewel er met de buschauffeur van Connexxion was afgesproken dat hij moest wachten vond 'de sukkel' het toch nodig om zonder te wachten richting Terneuzen te gaan. En daar stond Bart te Zelzate in een winderig buskotje, ruiten eruit, bellende met Peter en mij... hij kon onverrichter zake terug naar Gent reizen. Een dikke nul voor busmaatschappij Connexxion. Hoe kun je dit nu doen, wegrijden terwijl je weet dat er nog iemand moet overstappen. Het had ook een dikke nul kunnen betekenen voor ons team. Gelukkig was Barish Valipoor ter elfder ure bereid om in te vallen.

Cold case

Jan Damen en Barish Valipoor werden na een uurtje of drie spelen remise aangeboden. Er was geen reden voor hun om te weigeren. Ikzelf kreeg het voor elkaar om in mindere stand een remisebod uit te brengen. Terecht weigerde Peter de Vrieze. Ik zat tijdens de partij nog te denken, De Vrieze tegen de Winter... een soort 'cold case' duel. Maar mijn stelling was dus niet zo grappig, wel een cold case voor mij! De strijd zou nog lang duren. Het kostte mij bovendien heel veel energie om mijn zenuwen in bedwang te houden. Want mijn pot en de wedstrijd waren van begin tot eind razend spannend.

Henry

De eerste winstpartij komt van onze topscorer Henry Flikweert. Wat is hij binnen zo'n anderhalf jaar goed gaan schaken! 5½ uit 6 is zijn mooie score dit seizoen. ZSC-teamchef Martin Krijger moest eraan geloven in een door Henry weer sterk gespeelde pot.

Wit: Henry Flikweert (ScheldeSchaak)
Zwart: Martin Krijger (ZSC)

Na een remise van Cees Freeke, die volgens mij heel overwegend stond, dit voordeel liet wegglippen, mocht na zijn goed getimede remiseaanbod blij zijn dat zijn tegenstander het aannam. Het was schoorvoetend, maar Eric Bouman ging akkoord. Mede teamchef Peter de Putter trof de op papier sterkste ZSC-er Rick van der Pluijm (2020). Hij opende de partij uitstekend, maar hij voelde alras de sterkte van zijn tegenstander. Toen hij een stuk achter kwam gaf hij op.

Johan maakt het af

Toen waren alleen nog uw reporter en Johan de Meester aan het spelen. Ik had het geluk dat mijn tegenstander in het beginnende eindspel niet bepaald de betere zetten deed. Ik kon mij aan de hevige druk ontworstelen en afwikkelen naar een eindspel alwaar het volledig gelijk was. Toen zag ik nog een valletje, wat mij de onverdiende winst zou opleveren. Maar daar trapte De Vrieze niet in. De remise was toen snel een feit. 3½-3½ was op dat moment de stand. In een nog langdurig eindspel wist de steeds iets beter staande Johan de Meester uiteindelijk te winnen. Heel belangrijk dus, en de eerste winst voor de Bressiaander dit seizoen.

Wit: Ben Snethorst (ZSC)
Zwart: Johan de Meester (ScheldeSchaak)
  ScheldeSchaak - Zie Scherpe Combinatie 4½ - 3½
1. M. Dobbelaar - O. van der Sloot    ½ - ½
2. P. de Putter - R. van der Pluijm    0 - 1
3. J. Damen   - J. van Eenennaam    ½ - ½
4. H. Flikweert - M. Krijger       1 - 0
5. J. de Meester - B. Snethorst      1 - 0
6. B. Valipoor  - K. van den Nieuwendijk ½ - ½
7. G. de Winter - P. de Vrieze      ½ - ½
8. C. Freeke   - E. Bouman        ½ - ½

Op 13 april a.s. is Souburg 2 onze opponent in de voorlaatste ronde. In het bolwerk van de Souburgers. Heel belangrijk deze match voor behoud in de 4e klas F. Voor de stand en andere uitslagen op de KNSB-site kun je hier klikken.

Toegift

Als extra een spannende partij uit de 6e ronde tussen DZD-er Eric Clarisse en ZSC-er Sjaak Spiegels.
De Zwarte Dame doet het dit seizoen trouwens uitstekend in deze 4e klas F der KNSB. Het team uit Kruiningen heeft nu na de 7e ronde al 9 punten en is reeds een tijdje zonder zorgen voor degradatie. Wij mochten wel weer van hun winnen, dit lijkt haast een traditie te worden.

Wit: Eric Clarisse (DZD)
Zwart: Sjaak Spiegels (ZSC)