Verlies in eerste ronde voor ScheldeSchaak

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 22-9-2016

Uiteindelijk werd het, op die zonnige zaterdag de 17e September in het jaar 2016, de kleinste overwinning (4½-3½) voor de Axelaars. En eigenlijk had het net zo goed andersom of 4-4 kunnen worden, maar het eurodubbeltje viel naar hun kant. Het 2e team van Landau heeft een ware gedaantewisseling ondergaan. Twee wat oudere Vlamingen, 1 jongere en 5 jeugdspelers bezetten nu de acht borden. Naast de Vlamingen zijn de jeugdspelers stuk voor stuk niet te onderschatten. Dat hebben we die middag kunnen ondervinden.

Jammer was dat ik Piet Leenhouts moest oproepen om mee te doen. Hij wil alleen nog meedoen als de nood het hoogst is. Ik mocht hem op bord 2 zetten, een goede keus achteraf, hij lootte tegen de sterke Vlaming Wim Versporten. Nog voor 15.00 uur kon hij huiswaarts keren. Dit is niet leuk bedoeld, beste lezer, het zou niet zo moeten zijn dat ik zover moet zoeken naar een invaller. Je zou er de wedstrijd mee kunnen verliezen?!?

Het degradatiespook

Nieuwkomer, maar een bekende voor zowel de "SV" als voor Terneuzen, Bart de Vogelaere had het heel zwaar die middag. Hij koos, zoals gebruikelijk na 1.e4, als zwartspeler voor de Aljechinverdediging. Ik vind het een vreemde wat gekunstelde opening waarin zwart praktisch altijd met ruimte kampt. De jonge Hoekenees Bas van Doren wist er wel raad mee. Hij ontwikkelde zijn stukken goed en de dreigingen stapelden zich op voor Bart. Hij verloor eigenlijk kansloos. Helaas geen goed debuut voor hem.

Uw teamchef en reporter speelde tegen Niels Schelleman een goede pot, maar mijn tegenstander ook. Hij verdedigde bekwaam en liet zich door mijn dreiginkjes niet vermurwen. In een ongelijk lopereindspel werd tot remise besloten. De hevig aanvallende Henry Flikweert moest zich ook met die uitslag tevreden stellen tegen de allerjongste van de deelnemers: Fardin Hematyar. Peter de Putter wist na een mindere opening op een gegeven moment in het middenspel het initiatief te grijpen en als eerste voor ScheldeSchaak een vol punt binnen te halen. Net als in de eerste ronde vorig jaar tegen Middelburg.

Wit: Iris Schelleman (Landau Axel 2)
Zwart: Peter de Putter (Scheldeschaak)

Op dit moment stonden we met 3-2 achter maar bij de andere borden waren de stellingen voor ons zeker niet ongunstig. Nina de Putter speelde een puike partij en leek haar dikverdiende vis op het droge te trekken. Helaas maakte ze een misrekening, ze had geen vluchtveld meer voor haar koning en werd zelfs matgezet. Geen bekroning voor haar creatieve spel. Heel jammer zei papa Peter en dat vonden we eigenlijk allemaal, ook de tegenstander.

Wit: Nina de Putter (Scheldeschaak)
Zwart: Koen Dhuyvetter (Landau Axel 2)

Cees Freeke wist, na in het middenspel een pionnetje te hebben verloren, na actief spel remise te bereiken tegen Lydia Dubbeldam. De wedstrijd was nu verloren, maar op bord 1 kromde Jan Damen de rug nog eens goed en een uur later moest de sterke Vlaming Patrick Moens zijn koning omleggen. Geniet van deze door Jan uitstekend gespeelde partij en neem vooral het eindspel in je op. Als we het met z'n allen zó doen worden we (nog eens) kampioen.

Wit: Jan Damen (Scheldeschaak)
Zwart: Patrick Moens (Landau Axel 2)

Andere uitslagen: Z.S.C. - Middelburg 4-4 en Souburg 2 - De Zwarte Dame 2½ - 5½.

  Landau Axel 2 - ScheldeSchaak  4½ - 3½
1. P. Moens   - J. Damen     0 - 1
2. W. Versporten - P. Leenhouts   1 - 0
3. L. Dubbeldam - C. Freeke    ½ - ½
4. B. van Doren - B. de Vogelaere 1 - 0
5. N. Schelleman - G. de Winter   ½ - ½
6. I. Schelleman - P. de Putter   0 - 1
7. K. Dhuyvetter - N. de Putter   1 - 0
8. F. Hematyar  - H. Flikweert   ½ - ½