Kruiningen

Eerste winst dit seizoen voor ScheldeSchaak

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 20-12-2016

"Kruiningen uit, altijd lastig" schreef ik weleens in een eerder verslag vele jaren geleden. Maar dat is verrassenderwijs nu al 2 seizoenen niet meer het geval. Zowel afgelopen zaterdag, de 17e december van het jaar 2016, met het kleinst mogelijke verschil en als vorig jaar (3-5), ging de volle buit mee naar Zeeuws Vlaanderen. Of het nu direct verdiend was, DZD-teambaas Van de Borgt vond van wel, het zat ons - voornamelijk op het eind van de wedstrijd - niet tegen!

Na ruim 4 uur spelen staan we nog met 3½-2½ achter en het was juist aan Johan en Rahul die de allerdikste pluim verdienen voor hun vastberadenheid en doorzettingsvermogen om hun “zo op ‘t oog” remiseachtige stellingen, met wat hulp van hun respectievelijke tegenstrevers Clarisse en Koeman, om te vogelen in klip en klaar gewonnen eindspelen.

Op de borst slaan

Ik wil mezelf niet op de borst slaan hoor, maar wat betreft het verzinnen van de ploegopstelling heb ik nu al een tijdje de gelukkigste hand. Ook 'de man' van De Zwarte Dame (PvdB) had wat geschoven met hun spelers, wat tot het grappige gevolg had dat, uitgezonderd bord één, wel ongeveer iedereen goed zat. Toch weet je het nooit, want of die alternatieve opstellingen, net als vorig seizoen, nu direct te maken heeft me onze 2 overwinningen (...?...), maar je zou het haast gaan denken.
-
Jan Damen zat op zijn vertrouwde 1e bord en rekende snel af met een onvoorstelbaar blunderende Rinus den Hollander. Dat ben ik niet gewend van hem. Henry Flikweert speelt knap remise, na in de opening iets minder te hebben gestaan, tegen het 'opnieuw nieuw lid' Jan Kees Tolhoek. Kees Freeke leek wat beter uit de opening te zijn gekomen, maar na een verplichte afruil was er niet veel meer aan de hand. Remise derhalve. Albert Jan Breukelman offerde een pion ter verkrijging van het loperpaar. Maar of deze deal nu zo goed was? Langzaam maar zeker kwam hij slechter te staan met verlies als eindresultaat. Jammer. Maar Wouter Bliek is wel een hele slimme speler, dat is bekend.

De twee Peters

De strijd tussen de 2 Peters - Van de Borgt en De Putter - werd gedecideerd door de eerstgenoemde beslist. De ScheldeSchaakspeler liep eigenlijk al snel achter de feiten aan, met 'geen greep' op de stelling, en moest uiteindelijk de koning omleggen. Hij was teleurgesteld, logisch, maar het was alweer een tijdje geleden dat hij verloren had. Dus niet te lang treuren Peter! -
Op bord 7 leek uw reporter op weg te gaan winnen. Maar eigenlijk was mijn stelling 'optisch' wat beter. Bovendien verdedigde mijn opponent Cor Heyboer zich met uiterste precisie. Hij gaf me wel tijdens de partij een schop. "Begin je me nu te schoppen" zei ik. "Ik moet toch wat doen om je uit balans te halen" reageerde hij direct!? In werkelijkheid gaf hij me toevallig een tikje tegen mijn schoen, toen hij ging zitten. Het was even een ontspannend moment bij een (in)spannende partij.

Blijde gezichten

Ja, en toen waren Johan en Rahul nog een hele tijd bezig. Vooral voor Hotwani werd het een zware en lange zit die middag. Echter na het gevecht waren er de blijde gezichten. Het was alweer een tijd geleden dat de vlag in top ging.

Andere uitslagen: Souburg 2 - Z.S.C. 3½-4½ en Middelburg - Landau 2 4-4. De stand na vijf ronden kun je hier bekijken op de site van de Zeeuwse Schaakbond. De volgende wedstrijd duurt nog even; volgend jaar op zaterdag 4 februari ontvangen we in Oostburg het 1e team van Middelburg.

 De Zwarte Dame - ScheldeSchaak  3½ - 4½
1 R. de Hollander - J. Damen     0 - 1
2 J.K. Tolhoek  - H. Flikweert   ½ - ½
3 E. Clarisse   - J. de Meester  0 - 1
4 T. van Vliet  - K. Freeke    ½ - ½
5 W. Bliek    - A.J. Breukelman 1 - 0
6 P. van de Borgt - P. de Putter   1 - 0
7 C. Heyboer   - G. de Winter   ½ - ½
8 B. Koeman    - R. Hotwani    0 – 1

Wit: Bram Koeman (De Zwarte Dame)
Zwart: Rahul Hotwani (ScheldeSchaak)

De lichte aantekeningen in volgende partij zijn van Johan de Meester.

Wit: Johan de Meester (ScheldeSchaak)
Zwart: Eric Clarisse (De Zwarte Dame)

Wit: Gerard de Winter (ScheldeSchaak)
Zwart: Cor Heyboer (De Zwarte Dame)

Wit: Jan Damen (ScheldeSchaak)
Zwart: Rinus den Hollander (De Zwarte Dame)

Johanneskerk te Kruiningen

Johanneskerk te Kruiningen.