Verrassend gelijkspel tegen de koploper!

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 22-2-2017

Eerlijk is eerlijk, het geluk was in het Terneuzense schaakbolwerk aan de Edvard Grieghof beslist aan onze kant. Op twee borden waren er ongelofelijke kortsluitingen bij de reserves van Landau Axel. Op bord 5, bij Hotwani-Dhuyvetter, gaf de Vlaming al kort na de opening pardoes zijn dame weg. En op 3, vlak voor de tijdcontrole, mocht Peter de Putter na een blunder (38. Pe6?) van opponent Janco Dees hem mat zetten. Ook op het laatste bord ging het snel goed fout voor de Landauers. Vooraf mailde Nick Dubbeldam mij, als antwoord op de ploeginvitatie, dat het weleens een spannende strijd zou kunnen worden. Welnu, dat werd het ook.

Op zaterdag 18 februari '17 komt Landau Axel met een sterk team opdagen. Met slechts 2 jeugdspelers. Ze staan aan kop, dus waarom niet lekker uithalen tegen de rode lantaarndrager?! Hun gemiddelde rating was liefst 1798 tegen de 1647 van ScheldeSchaak. Op papier hadden de Axelaars met 2½-5½ moeten winnen. Maar soms blijken die ratingcijfertjes niet te gelden.

Drama

We kwamen dus op voorsprong door het drama 'Koen Dhuyvetter'. Echter niet lang daarna stonden Ariaan Oosters, ingevallen voor Cees Freeke, en Nina de Putter tamelijk minder en verloren materiaal. Vooral Nina schutterde in de opening. Haar stelling, net daarna, oogde als een ruïne, ze zat alleen maar te keepen om de boel bij elkaar te houden. Maar haar Hoekse tegenstander, het jonge talent Bas van Doren, speelde de partij rustig en bekwaam uit. Patrick Moens was op bord 1 een maatje te groot voor Ariaan Oosters. Langzaam maar zeker werd hij weggeschoven. Hij wilde dat in de 'post mortem' nog wel even bewezen zien en zal erin zijn berust.
Maar niet getreurd, Bart de Vogelaere was 'zeker en vast' op weg naar zijn tweede achtereenvolgende zege. De inmiddels gecertificeerde Vlaamse arbiter dacht weer héél lang na, maar het volle punt komt er dan toch. En slechts na 15 zetten. De 2-2 stond daarna een tijdje op het scorebord, terwijl er op de andere borden keihard werd gevochten.

Wit: Bart de Vogelaere (ScheldeSchaak)
Zwart: Niels Schelleman (Landau 2)

Bart de Vogelaere: "Ik neem aan dat Pxf7 en Pxc7 wel dwingend waren, leuk trouwens dat je die zetten na elkaar kan doen! Misschien zat er ergens nog een betere zet in? Feit is wel dat Niels niet bekend was met het Weens alwaar hij ongewild in was beland na 1. Pc3."

's Morgens bij het ontbijt, zo'n paar uur voor de wedstrijd, hoop je, zeker in deze periode van het jaar, dat er niemand zich ziek afmeldt. Dat gebeurde ook niet, maar op weg naar de speelzaal voelde ik me zelf plots bepaald niet topfit. Ik liet dat aan niemand merken maar voelde me bij het begin van de partij zelfs wat koortsig. Rond de 20e zet bood ik remise aan wat door Sinke na overleg met de teamleider geweigerd werd. Even later bood Wim zelf remise aan, omdat hij dacht dat zijn ploeg wel ging winnen. Eigenlijk zou ik op dat moment door moeten gaan maar ik voelde me toen al doodop. Bovendien was mijn stelling er zeker niet één waar je maar even mee ging winnen. 2½-2½.

Aantrekkelijke pot

Johan de Meester en Nick Dubbeldam spelen een uitermate aantrekkelijke pot. De man uit Hoek trok het duel uiteindelijk naar zich toe, na langs afgronden te zijn gegaan. Dat had ik zo begrepen. Johan had het beter kunnen doen, bleek achteraf. Altijd achteraf. De analyse nam zo'n beetje net zoveel tijd in beslag als de partij zelf. Door de miskleun die Janco Dees produceerde stond het ineens 3½-3½. Hier de partij met aantekeningen van uw reporter.

Wit: Janco Dees (Landau 2)
Zwart: Peter de Putter (ScheldeSchaak)

Toen was het nog lang wachten bij de partij op bord 2. Tot kwart over vijf. Bij Jan Damen, met wit, tegen de Vlaming Wim Versporten, werd het evenwicht werd daar maar niet verbroken. In een iets minder staand toreneindspel, vanwege een dubbelpion, wist Jan het halfje op het droge te trekken. Eindstand 4-4.

  Scheldeschaak     - Landau Axel 2      4 - 4 
1. Oosters, A.(Ariaan)  - Moens, P.(Patrick)   0 - 1 
2. Damen, J.(Jan)     - Versporten, W.(Wim)   ½ - ½ 
3. Putter de, P.(Peter)  - Dees, J.J.(Janco)    1 - 0 
4. Meester de, J.(Johan) - Dubbeldam, C.J.(Nick)  0 - 1 
5. Hotwani, R. ( Rahul)  - Dhuyvetter, K.(Koen)  1 - 0 
6. Winter de, G.(Gerard) - Sinke, W.(Wim)     ½ - ½ 
7. Putter de, N.(Nina)  - Doren van, B.(Bas)   0 - 1 
8. Vogelaere de, B.(Bart) - Schelleman, N.V.(Niels) 1 - 0 

De andere uitslagen: Middelburg - ZSC 2½-5½ en De Zwarte Dame - Souburg 2 4-4. Klik hier voor de stand, en u ziet dat het wel een heel spannende competitie is dit seizoen. Tussen de nummers 3 en 6 zit slechts 2 matchpunten. Nog drie ronden te gaan. De volgende wedstrijd is op 11 maart in Souburg tegen Souburg 2.

Terneuzen

Terneuzen, met links het stadskantoor, in het midden het stadhuis en onder water de parkeergarage. Rechts flat Waterfront.