Het degradatiespook kwam even langs...

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 22-03-2016

"We zijn gewoon te zwak" zei Johan de Meester na afloop van de match tegen het eerste van De Zwarte Dame op zaterdag 19 maart 2016 in ons duivenkotlokaal in Oostburg. We zijn ook verreweg de zwakste gezien het ratinggemiddelde. Na 8 ronden hebben we er 2 gewonnen en de rest verloren. Het zou een wonder zijn willen we de overige twee ronden nog gaan winnen. En wellicht zijn we dan nóg de rode lantaarndrager. Maar we blijven vechten tot de laatste snik.

Het degradatiespook

De andere uitslagen zijn ook al niet in ons voordeel. Koploper Het Witte Paard 4 - duidelijk verzwakt dit keer - verloor van Middelburg 1, en Zie Scherpe Combinatie (Z.S.C.) wint gedecideerd van Souburg 2. De Zierikzee/Scherpenisse combinatie staat nu 3 matchpunten en een sloot aan bordpunten boven ons op plek 7 in de rangschikking. Het schijnt nog heel spannend te worden welke teams (...) er gaan afdalen naar de spelonken van de Promotieklas. Bovendien komen er waarschijnlijk 2 teams terug uit de derde klas KNSB. Ook niet leuk. Teamchef Peter van de Borgt geeft, naast zijn wedstrijdverslag, daarover een heuse en heldere uiteenzetting op de website van D.Z.D.: www.dezwartedame.nl.

Een echt duel

De match was een echt duel met veel kansen bij hunnie en bij ons. Ook veel gereken, want 4½ punt is nog steeds voldoende om de wedstrijd te winnen. Vandaar het grote aantal remises. Op bord 2 hadden we het geluk dat er daar remise wordt overeengekomen. Onze man uit Zaamslag had eigenlijk in het zand moeten bijten. Speel de partij maar na:

Wit: Adrie Paauwe (Scheldeschaak)
Zwart: Ton van Vliet (DZD)

Nina de Putter - de jeugd heeft de toekomst - opende haar partij misschien wel het best van ons allemaal. De openingstheorie heeft ze goed doorgenomen. Heel sneu en jammer dat ze net voor het eindspel tegen een blunder aanloopt.
Cees Freeke kreeg op bord 1 geen 1.e4 tegenover zich, wat hij vooraf wenste. Dit omdat de Kruiningse ploeg ook nu soms met een wisselende opstelling komt. Ze gaan me nadoen. Cor Heijboer had ik zeker niet "op 1" verwacht. Het werd een bloedeloze remise. Dat wordt het ook bij Rinus den Hollander versus Gerard de Winter nadat uw verslaggever zich had ontworsteld aan een rommelige en minder gespeelde opening. Maar juist die goede paardzet had een 'turning point' kunnen worden in de partij. We zullen het nooit weten. Henry Flikweert had zijn dag niet. Al gelijk in de opening komt hij in grote moeilijkheden, die hij niet meer te boven komt. Wouter Bliek had een makkelijke middag en wint gestroomlijnd.

Johan de Meester

Johan de Meester: helaas kans gemist.

Johan de Meester en Peter van de Borgt spelen, denk ik, de leukste partij van de middag. Na een wat andere Siciliaan dan we gewend zijn, met veel positioneel geschuif, lijkt de Bressiaander de Kruiningse teamchef in de balen te gaan steken. Het initiatief is aan Johan. Hij had op de 34e zet op slag kunnen winnen na een vreselijke misrekening van Peter. Onze man ziet het niet en daarna moet hij, wel met een pion vóór, het opboksen tegen wits loperpaar. Daar komt geen beslissing uit. Hier de partij:

Wit: Peter van de Borgt (DZD)
Zwart: Johan de Meester (Scheldeschaak)

Peter de Putter en Jan Damen zijn nog hard aan het knokken om er in het beste geval nog een gelijkspelletje uit te peuren. Helaas, het mocht niet zo zijn. Peter, die zijn uiterste best deed om complicaties te bewerkstelligen, ging haast zelf over de kop. In een iets minder staand toreneindspel kon hij een remiseaanbod niet meer weigeren. Daarmee was het duel beslist. Jan, die weer uitstekend spel liet zien tegen Willy Meulblok, geloofde het verder wel en ook daar wordt de vrede getekend.


  ScheldeSchaak - De Zwarte Dame 1   3 - 5

1. C. Freeke   - C. Heijboer     ½ - ½
2. A. Paauwe   - T. van Vliet     ½ - ½
3. H. Flikweert - W. Bliek       0 - 1
4. J. Damen   - W. Meulblok     ½ - ½
5. J. de Meester - P. van de Borgt   ½ - ½
6. P. de Putter - J.K. Tolhoek     ½ - ½
7. G. de Winter - R. den Hollander   ½ - ½
8. N. de Putter - B. Koeman      0 - 1

Andere uitslagen: Middelburg 1 - H.W.P. 4 4½ - 3½ en Z.S.C. - Souburg 2 5 - 3. De stand na 8 ronden kun je hier bekijken.


Scheldeschaak Logo

Hoe nu verder?

De samenwerking tussen S.C. Terneuzen en S.V.W.Z.V. bevalt goed. Tenminste, dat is mijn bescheiden mening. Het 'nieuwe' team ScheldeSchaak begint al een begrip te worden, en het zou jammer zijn als we weer terug moeten naar de promotieklas. Maar er is een grote kans dat dit gaat gebeuren. Blijft de samenwerking bestaan met het 'ScheldeSchaak project', of gaan we na 1 seizoen weer uit elkaar? Dat zou toch jammer zijn. Mijn idee is dat we in de promotieklas verder kunnen gaan met ScheldeSchaak 1 en ScheldeSchaak 2 (het 'Ninateam' wat ze zelf heeft voorgesteld). Want het op zaterdag schaken is door de Terneuzenaren goed bevallen. Wellicht zijn er nog meer mogelijkheden, we zien wel. We spelen de hoofdklassecompetitie vol energie uit, en gaan daarna evalueren.