Kampioen! Dat wel. Maar het ging moeizaam.

Door G. de Winter, toegevoegd op 21-04-2013

Was het een voorteken? Dat zeg je altijd achteraf hoe iets op een dag verloopt. We wisten op voorhand niet dat er wegwerkers aan de tunnelweg bezig waren. Feit is wel dat we na de poortjes van de tunnel een kilometer verder de omleidingbordjes misten. Zelfs nog na een extra rondje rijden op een rotonde om te kijken waar we heen moeten. Daarna rijden we een tijdje op een hele eenzame weg in een wijds landschap met industrie. Gaat er dan bij niemand een lampje branden? Zeker wel, maar je hoopt toch op een gegeven moment een bord met "Middelburg, nog een paar kilometer" tegen te komen. Niet dus. Tot onze schrik zien we na vele kilometers het bordje 'doodlopende weg' na een laatste en nogal verlaten fabriekencomplex rechts van ons en een schip (?) in de verte vóór ons. Daar moet water zijn en we beseffen dat we op een soort schiereiland beland zijn.

het midden van niets.

Daar staan we dan, in het midden van niets. Desolate eenzaamheid met alleen wat meeuwen her en der. Er zit niets anders op; we zullen het hele eind terug moeten rijden. Gelukkig waren we op tijd vertrokken en staan toch nog precies op tijd in de toernooizaal. Uitgangspunt: minimaal gelijkspelen tegen HWP 5, dan zijn we kampioen in de ZSB promotieklasse zaterdagcompetitie.

Speler te weinig

Te elfder ure bereikt HWP-teamchef Manuel Colsen het bericht dat de vierde speler niet mee kan doen. En er was geen reserve meer beschikbaar. Het geeft altijd een onprettig gevoel, ook bij het team dat direct al met 1-0 voorstaat. En zoals altijd is bord 1 niet ingevuld. Jan Damen loopt enigszins wit heet aan. Gelukkig is de oplossing snel gevonden omdat Chris zijn plaats afstaat. "Kan ik nog wat met mijn studie bezig zijn", en doet dat later dan ook in de analyseruimte met zijn laptop.

Na de toespraak branden de gevechten los. Na ongeveer een uur spelen zie je bij onze borden dat Sean overwegend staat en materiaal wint. Gerard staat prettig met een klein plusje. Alleen bij Jan zijn er zorgen. Good old Cor Provoost krijgt het wederom voor elkaar om een vlijmscherp gambiet op het bord te toveren. En dan is hij in zijn element. Jan moet heel secuur spelen om de boel bij elkaar te houden.

Verkramptheid

En dan bespeur ik een verkramptheid bij ons team. Vreemd is dat toch. We hebben al een voorsprong, dan zou je daar wat gemakkelijker door moeten voelen. Maar niets is minder waar, we moeten aan de bak want voor de HWP-ers is het de dood of de gladiolen. Ik speel het middenspel wellicht iets te tam, maar ik wilde geen onverantwoorde risico's nemen. Tja, en dan wordt het remise na een grote afruil.

Dan is het lang wachten. Jan en Sean knokken voor wat ze waard zijn. Ik zie het sombere gezicht van Chris en ikzelf durf het niet meer aan te zien en ga maar bij de andere borden kijken. Het zal toch niet waar zijn dat we er toch nog naast grijpen? Jan moet opgeven. Het eindspel is onhoudbaar. Een heel goede partij van Cor Provoost, dat mag wel even gezegd worden.

Blauw remiseoog

Dan kom ik in de wandelgang een geïrriteerde Adrie den Hamer tegen. "Zet hij - Manuel Colsen (red.) - die loper helemaal buitenspel? Gewoon achter de koning zetten, heft de torenschaakjes op en de vrijpion promoveert!" Ik denk dat Adrie weleens gelijk kan hebben. Eigenlijk weten we het allemaal wel zeker. Ontsnapt met een blauw remiseoog heet dat. Opluchting natuurlijk, toch nog kampioen geworden. Dubbeltje op z'n kant. Geen hiep, hiep, hoera stemming. Respect voor onze opponenten.

SVWZV weer in de hoofdklas

Kunnen we de hoofdklas aan, of beter gezegd kunnen over het hele seizoen genoeg spelers achter het bord krijgen? Sean Leijdekkers, Chris van Waes, Henry Flikweert, Johan de Meester, Jan Damen, Ariaan Oosters en Gerard de Winter hebben dit seizoen de kampioensklus geklaard. Dat zijn 7 spelers. Ariaan moet ik nog vragen, maar alle anderen willen weer graag meedoen. Ook Piet Leenhouts en andere spelers van de club zullen af en toe opgesteld worden. Onder de studenten is het "af en toe". Maar dat is een bekend verhaal.

Maar de wil bij iedereen om weer in de hoofdklas te gaan meedoen is er. Dat is al heel positief.

Het Witte Paard 5 - S.V.W.Z.V.   	 2 - 2

1. Niet opgekomen - Chris van Waes   0 - 1
2. Cor Provoost  - Jan Damen 	 1 - 0
3. Cees Smits   - Gerard de Winter	 ½ - ½
4. Manuel Colsen  - Sean Leijdekkers  ½ - ½