'SV' wint met minimaal verschil van Het Witte Paard 5

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 26-3-2015

Zaterdag 21 maart 2015 is een koude dag met af en toe een bleek zonnetje. Welnu, een uitstekende dag voor een lekkere pot schaak. Onze opponent bestaat dit keer voor 75% uit Belgen en voor 25% uit Nederlanders. Oké, oké, in de teams in onze klasse zitten maar 4 spelers, dus houden we het op jéén 'Ollander, en dat is teamchef Manuel Colsen.

Het vuufde van Het Witte Paard kwam zo op 't oog met hun sterkste team naar Oostburg. Het is altijd gissen wie er meedoet. Na een paar uur spelen kon je nog niet zeggen wie er die middag ging winnen. Pas toen plotseling mijn tegenstander iets later een stuk wegblunderde, en enkele zetten later de pijp aan Maarten gaf, kwam er enige tekening in de strijd. Johan de Meester bijvoorbeeld is flink aan het pressen en wint links en rechts wat pionnen. Ook hij wint zijn partij. Hieronder onze potjes in de viewer.

Wit: Gerard de Winter (SVWZV)
Zwart: Gilbert Ongena (HWP 5)
Wit: William Baeten (SVWZV)
Zwart: Johan de Meester (HWP 5)

Jan Damen speelt, ondanks het feit dat hij deze ronde tijdelijk aan bord 2 zit, tegen verreweg de sterkste speler van het 5e van H.W.P. Het evenwicht in deze pot word nooit verbroken; een correcte remise dus. Daarmee was de wedstrijd gewonnen. Henry en Manuel gaan er evenwel nog stevig voor zitten en zullen niet gedacht hebben dat hun partij wel tot 18.00 uur zou duren? Uw teamchef was toen net met de bus terug in Hoek gearriveerd. HSV Hoek - Spakenburg 1-1 hoor ik gelijk bij het uitstappen, maar ik dwaal af. Na 74 zetten moest Henry zijn koning omleggen. Het was 'een mooi gevecht' zou GM John van der Wiel zeggen.

Wit: Manuel Colsen (SVWZV)
Zwart: Henry Flikweert (HWP 5)

*

Spookhuis

Even tussendoor een piepklein verhaaltje. Tot ver buiten de landsgrenzen was het iets meer dan een halve eeuw 'breaking news'! Nou, dat dachten steeds in het grensplaatsje. Het 'spookhuis' van Sas van Gent.

Spookhuis in Sas van Gent

Het 'spookhuis' van Sas van Gent.

De allerlaatste foto. 65 jaar het beroemde 'spookhuis' van Sas van Gent. Ontdekt door ene Joost the Ghosthunter!? Het is natuurlijk gewoon een ordinaire bouwval, en sinds 2011 verdwenen. Nou ja, verdwenen... het stond op instorten, dus ik denk dat in maart van dat jaar de firma Sagro even is langs geweest om de geesten die er spookten definitief uit te drijven. Maar de verhalen gaan dat het daar af en toe behoorlijk kon spoken, vooral als het wat harder ging waaien. Het zou kunnen, er gebeurt tussen hemel en aarde wel meer dingen die wij maar niet kunnen bevatten, er werden regelmatig 'schimmen' waargenomen. Ja, die Joost had het zelfs over paranormaal (!). Zelfs Amerikaanse toeristen kwamen langs om het te bewonderen... nou, geloof het maar. But anyway, feit is dat de Sassenaren er heel trots op waren, dat kwam voornamelijk omdat er overdreven veel over geschreven werd in de media.

*

Oké, we schakelen nu weer snel over naar Oostburg voor het schaken. Andere uitslagen in de promotieklas deze 8e ronde: D.Z.D. 2 - Middelburg 2 ½-3½ en Landau Axel 3 - Goes 2 2½-1½.
De reserves uit de Ganzestad verliezen tegen Landau Axel 3. Ik zet er bewust niet bij dat dit een verrassing is; Landau's derde team is redelijk sterk, en staan op de ranglijst derde met 10 matchpunten. Wij staan nu, samen met Goes 2, aan kop met 13 matchpunten, alleen heeft Goes 1½ bordpunt meer. Kan het spannender?

In de negende ronde, op zaterdag 11 april in Goes, moeten we tegen elkaar. Wellicht dan al 'the deciding round', want wij zullen moeten winnen om kampioen te worden (?!), juist vanwege die 1½ punt. In de laatste ronde - op zaterdag 25 april -, aan de andere kant van Zeeland in Scherpenisse, spelen wij tegen het op één na onderaan staande De Zwarte Dame 2. Goes 2 heeft het dan maar weinig zwaarder, schat ik in, en zal het opnemen tegen Middelburg 2 wat net boven D.Z.D. 2 staat.

    S.V.W.Z.V. - H.W.P. 5    2½ - 1½
1. J. de Meester - W. Baeten	  1 - 0
2. J. Damen   - J. Vanhijfte  ½ - ½
3. H. Flikweert - M. Colsen    0 - 1
4. G. de Winter - G. Ongena    1 - 0

*

De nieuwe club van Olaf

Olaf van der Sloot uit Bergen op Zoom, onze 1e bordspeler in het vorige seizoen, speelt nu voor Z.S.C. (Zie Scherpe Combinatie). In de afkorting zie ik ook de plaatsen Zierikzee en Scherpenisse. De clubs zijn voor deelname in de Hoofdklas samengegaan. Het zal de bedoeling gehad hebben om niet steeds als een jo-jo heen en weer te gaan van hoofdklas naar promotieklas en weer andersom.
Olaf van der Sloot

Olaf van der Sloot in werkkleding bij een presentatie voor werkgever Dow Benelux B.V.

En dat blijk goed te werken, en zeker dit seizoen, want de club staat met nog 2 ronden te gaan keurig op de 2e plaats achter het ongenaakbare team van H.W.P. 4. Is de aanwinst van Olaf voor het team nu zo belangrijk geweest? Jazeker, hij is topscorer bij Z.S.C. met 5 punten uit 8 partijen.

Op deze zelfde zaterdag in maart moet Z.S.C. aantreden tegen Landau Axel 2. Al ver in de middag was de tussenstand 3½-3½. Olaf wilde persé met zwart spelen tegen de Vlaamse 1.b3-speler Patrick Moens. Dat lukte, hij zat op bord 4. Een mooie apotheose zat er dus aan te komen; de winnaar van de partij geeft ook zijn team de winst. Geniet van dit onderhoudende potje. De aantekeningen zijn van de winnaar.

Wit: Patrick Moens (Landau 2)
Zwart: Olaf van der Sloot (Z.S.C.)