Keurig gelijkspel tegen de kampioen Landau 2

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 21-04-2018

Het is een warme dag in april wanneer we naar Middelburg trekken om de gezamenlijke laatste ronde te spelen in de ZSB hoofdklas. We moeten tegen de reserves van Landau Axel en die spelen nog om de titel. Ze staan één matchpunt voor op Middelburg, maar hebben twee bordpunten minder. Dit staat dus borg voor een spannende finale alwaar wij dus gedeeltelijk in mee gaan doen. We komen uiteindelijk tot een 4-4 gelijkspel, een aardig slot voor ScheldeSchaak dit seizoen. Middelburg weet echter niet te winnen van rode lantaarndrager De Zwarte Dame (4-4), zodat de titel toch weer naar Axel gaat.

Het had zomaar gekund

Teamleider Peter van der Borgt was over het algemeen niet blij met de resultaten van zijn team dit seizoen. Zijn worstelingen in zijn geschreven stukjes spraken boekdelen. Terecht, want laatste worden wil niemand. Echter als ik de uitslagenlijst seizoen '17-'18 'objectief' bekijk kon eigenlijk iedereen van iedereen winnen. En dit gebeurde ook veelvuldig, met veel nipte eindscores. Onze grootste uitslag was 4½-3½, en dat deden we dan ook 3 keer. Vervolgens spelen we vier keer 4-4 en verliezen we 3 keer, waarvan 1 afzwaaier met 7-1. Dat was tegen kampioen Landau 2. De Zwarte Dame had ook een 'zepert' (2-6) en wel tegen Middelburg. De Kruiningers hebben liefst 4 keer met 3½-4½ in het zand moeten bijten. Om een lang verhaal korter te houden had De Zwarte Dame, als het hun lekker had mee gezeten - zoals vaak bij ons -, zelfs kampioen kunnen worden. Met 'SchSch' als runner up op plek 2 in de eindstand en de rest eronder. Het had zomaar gekund. Dit meen ik serieus.

Kloveniersdoelen

Middelburg, Kloveniersdoelen

Middelburg is de gastheer in deze wellicht (...) allerlaatste gezamenlijke ronde. Het is een beetje benauwd in de bovenzaal van "Het Palet" in Middelburg, maar voor de rest is dit 'all together event' prima georganiseerd. Onze tegenstander is, zoals eerder vermeld, Landau 2. Om het ScheldeSchaakteam compleet te krijgen zijn nogal wat mails aan vooraf gegaan. Dat is jammer en vooral vervelend voor de teamchefs. Ik hoop, en Peter met mij, dat dit volgend seizoen wat soepeler verloopt. Als je uitgenodigd wordt, ben je meer dan welkom. Dat is duidelijk.

Lievelingsopening, wapengekletter en Bressiaanse ScheldeSchaker

Invaller Miso Sostar komt een pion achter maar gaat daarna bijna alle stukken ruilen. Dat kun je dan beter niet doen met wellicht nog kans op tegenspel. De eerste tegengoal. Maar de gelijkmaker komt er al snel aan. Sven de Putter krijgt zijn lievelingsopening op het bord (met loperoffer op f7), en de fout die zijn opponent Mark Zootjes maakt, doet pijn aan de ogen. Mark kon het al snel niet meer aanzien en gaf in een kansloze stelling terecht op.

Na lange tijd op 1-1 te hebben gestaan vallen er plots 4 remises kort achter elkaar. Na goed verdedigen door de zwartspeler bij Theo de Putter - Cees Freeke, en na wat licht correct wapengekletter bij Ronald de Pooter - Jan Damen, Koen Dhuyvetter - Henry Flikweert en Lydia Dubbeldam - Gerard de Winter. In laatst genoemde partij had er nog wel verder gespeeld kunnen worden, maar bij de nababbel bleek het wel remise te zijn.
Daarna komen we nog even aan de leiding door een prima overwinning van Johan de Meester. Arjo Arendse kon de verwikkelingen (34...Qxf5!!) waarmee de Bressiaanse ScheldeSchaker hem opzadelde niet meer oplossen en na zwarts 36e zet moet wit zijn koning omleggen. Even was er nog hoop op een remise van Peter de Putter, maar die werd helaas de grond in gestampt door de sterk spelende Oosteeklonaar Patrick Moens. Jammer. Maar nogmaals, geen verkeerde afsluiter dit gelijkspel. Tegen de uiteindelijke kampioen. ScheldeSchaak speelde het beste seizoen tot nu toe en wordt vierde in de eindstand! Tot ziens in september, als we beginnen in de vierde klas KNSB.

Wit: Arjo Arendse (Landau Axel 2)
Zwart: Johan de Meester (ScheldeSchaak)

  Landau Axel 2 - ScheldeSchaak 4 - 4
1. P. Moens    - P. de Putter  1 - 0
2. A. Arendse   - J. de Meester 0 - 1
3. R. de Pooter  - J. Damen    ½ - ½
4. T. de Putter  - C. Freeke   ½ - ½
5. L. Dubbeldam  - G. de Winter  ½ - ½
6. K. Dhuyvetter - H. Flikweert  ½ - ½
7. M. Zootjes   - S. de Putter  0 - 1
8. N. Schelleman - M. Sostar   1 - 0

Andere uitslagen: De Zwarte Dame - Middelburg 4-4 en Goes 2 - Souburg 2 6-2. Voor gedetailleerde uitslagen en de eindstand in de hoofdklas ZSB 2017/2018 moet je hier klikken.