SVWZV na 3 jaren terug in de hoofdklas

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 30-9-2013

Twee seizoenen lang geen wedstrijd meer verloren. Daar ga je onbewust toch aan wennen. Maar ja, eerlijk is eerlijk we hadden het de laatste 2 jaren wel gemakkelijker met allemaal wat minder sterke tegenstanders. Soms kon een foutje af en toe nog worden recht gezet. Twee keer kampioen geworden en 2 digitale klokken verdiend, ook niet verkeerd.
Hoogste tijd voor het echte werk in de ZSB-hoofdklas!

Op die mooie zaterdag de 21e September in ons 'nieuwe' duivenlokaal van "De Snelvliegers" aan de Baljuw Veltersweg moesten we helaas in de 1e ronde al met overduidelijke cijfers (2½-5½) in het zand bijten. Landau Axel 2 bleek vooral op de laatste 4 borden de winst te pakken (0-4). Vooraf vond ik het als teamchef jammer dat we niet op volle oorlogsterkte konden optreden. Wellicht was het dan anders gegaan. Maar dat is natuurlijk achteraf gepraat, dat weet je nooit zeker.

Op bord 7 verloor Marc van Hijfte in 7 zetten van Ronald Janssens; een record in de historie van de 'SV'. Maar ik denk dat zijn hoofd er niet echt bij was. Dat was al snel 0-1. Jeugdspeler Timon Flikweert viel in voor invaller en ziek geworden Piet Leenhouts die zelfs op z'n vakantieadres in het midden van Nederland moest achterblijven. Ik moet zeggen, de jongste Flikweert lijkt een zeker talent, zoals Piet mij vertelde. Zijn overigens ook heel jeugdige tegenstander was helaas voor ons team een nog groter talent, en speelde de partij met nog meer geslepenheid. Hij won. 0-2.

Henry Flikweert was goed bezig tegen de geroutineerde houwdegen Arjo Arendse en legde het vuur bij de Aardenburger aan de schenen. Helaas vergaloppeerde Henry zich gigantisch door te blunderen via een onvoorstelbare rekenfout. Arjo, die ik maar is ga vragen om bij ons te komen spelen; hij woont toch in de buurt, kon op dat moment opgelucht adem halen en later het volle punt binnen halen. 0-3.

Theo de Putter drukte Sean Leijdekkers langzaam maar zeker de afgrond in. Zo'n bulldozerpotje. Of waren er toch kansen voor onze man? Ik heb ze niet kunnen ontdekken; echter ook voor Sean speelde er vervelende omstandigheden door het hoofd. 0-4.

Bergenaar, oud-lid en nieuwkomer Olaf van der Sloot en zijn tegenstander besloten met remise?! Olaf zag geen vorderingen in de stelling en ook de klok ging een woordje meespreken. Bovendien wilde hij niet gelijk zijn eerste partij voor de 'SV' verliezen. ½-4½.

Ikzelf, GdW, heb veel geluk gehad. Tot twee keer toe zelfs. Ik zag het tijdens de partij niet en gelukkig mijn opponent Janco Dees ook niet. Afijn, speel het potje maar na. Janco, op zijn Moto Guzzi, zag na de 40e zet de onveilige positie van zijn koning - met eeuwig schaak?! - en bood enigszins teleurgesteld remise aan. 1-5.

Jan Damen kon zich, na de uitgebreide analyse, wel voor de kop slaan. Een grote kans gemist. Hij kon zijn dame offeren, maar wel in ruil voor een heleboel stukken. Nu werd het remise. 1½-5½.

We hadden dus nog geen partij gewonnen die middag, maar Johan de Meester, die als laatste nog heel geconcentreerd bezig was, had een stevig initiatief. Dat buitte hij uit en behaalde daarmee een fraaie overwinning. 2½-5½.

     SVWZV      - Landau 2    2½ - 5½
1.    O. van der Sloot - T. Maes     ½ - ½
2.    J. de Meester  - P. Moens     1 - 0
3.    J. Damen     - M. de Clerck   ½ - ½
4.    G. de Winter   - J. Dees     ½ - ½
5.    S. Leijdekkers  - T . de Putter  0 - 1
6.    H. Flikweert   - A. Arendse    0 - 1
7.    M. van Hijfte  - R. Janssens   0 - 1
8.    T. Flikweert   - F. Hematyar   0 - 1
Wit: G. de Winter (SVWZV)
Zwart: J. Dees (Landau 2)