Ontsnapt met een terecht gelijkspel

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 26-11-2014

Op zaterdag 22 november staat in Oostburg het promotieklasse (top)duel tussen S.V.W.Z.V. en Goes 2 op het programma. De teams komen zo sterk mogelijk op. Gezien de positie op de ranglijst is een felle match de verwachting en mijn vermoeden komt uit. Hans Welten is blijkbaar geen vaste waarde meer van het Goese vlaggenschip en neemt plaats aan bord 1.

Bij alle openingen is te zien dat liefelijk geschuif die middag niet aan de orde is. Henry Flikweert, met reeds 2 overwinningen in de pocket, moet na 2½ uur spelen al capituleren. Het gaat in de opening al minder, hij moet een lelijke dubbelpion vlak voor zijn koning toestaan... maar echt fout gaat het wanneer hij zijn loper laat insluiten. 0-1.

Bij Gerard de Winter mag het wederom niet meezitten. Ontsnapte hij in de vorige ronde nog met remise, nu wordt hij door een sluwe combinatie tot opgave gedwongen. Dit was me weer eens volledig ontgaan. Speel ik nu zo slecht, denk ik pas enkele dagen later bij het opschrijven van dit epistel en na het bekijken van de partij? Nee, dat valt eigenlijk wel mee. Uiteindelijk kan ik simpelweg concluderen dat de Goese nestor Tholenaar, die notabene in de opening zomaar een pion weggeeft, het vervolg veel krachtiger, creatiever en overtuigender speelt! 0-2.

Na de analyse met Jo ging ik 'n beetje mistroostig kijken bij de andere twee borden. En hier waren lichtpuntjes te bespeuren, zeker bij Bressiaander Johan de Meester. Hij moet gewonnen staan met een kwaliteit meer, dus dat moet lukken.
Aan het eerste bord ontworsteld Hans Welten zich via een kwaliteitsoffer van de ergste gevaren. Hij stelt zich voor te gaan beuken op de enigszins met stukken in de steek gelaten koningsstelling van Jan Damen. In de tijdnoodfase richting 40e zet mondt die wens uit in een drama voor de Goese teamchef. Maar, ontegenzeggelijk, Jan speelt het uitmuntend! 1-2. Speel maar na:

Wit: Hans Welten (Goes 2)
Zwart: Jan Damen (SVWZV)

Op bord 2 ziet Niels de Feijter het nutteloze in van verder spelen en geeft op. In de opening laat Johan zich wat overdonderen - het overkomt hem, dat kan je ook zeggen -, maar blijft rustig zijn kans afwachten. En nadat de zwartspeler over de kop- en dus te ver is gegaan speelt de witspeler het nauwkeurig uit. Einduitslag S.V.W.Z.V. - Goes 2 2-2.

Andere uitslagen in de promotieklasse: H.W.P. 5 - D.Z.D. 2 1-3 ; Middelburg 2 - Landau Axel 3 2-2.

Stand na de derde ronde: 1/2. Goes 2 en Landau 3 5-8½; 3. S.V.W.Z.V 4-7; 4. D.Z.D. 2 2-5½; 5. H.W.P. 5 0-1½.

De vierde ronde is op zaterdag 13 december a.s. en geeft de wedstrijden Landau 3 - S.V.W.Z.V., Goes 2 - D.Z.D. 2 en Middelburg 2 - H.W.P. 5.

Het Groote Gat in Oostburg

Honderden schaatsers vermaken zich op het 'Groote Gat' bij Oostburg. Zal dat deze winter weer mogelijk zijn?