Ook in het laatste duel moet ScheldeSchaak buigen

"Zie Scherpe Combinatie" krijgt haar revanche!

Door Gerard de Winter, toegevoegd op 25-04-2016

Het maakte niet veel meer uit voor deze match, we zouden ook bij winst als rode lantaarndrager dit seizoen gaan eindigen in de ZSB-hoofdklas. Toch gingen we er natuurlijk voor, in de gezamenlijke slotronde in Axel. S.V. Landau bestaat 70 jaar en dat werd mede met dit evenement gevierd. Gezeten op 'groep 6 stoeltjes' worden de ruggen op die kille zaterdag de 23e april van het jaar 2016 nog één keer gerecht.

Nu zeg ik wel 'nog één keer', echter toen alle uitslagen bekend waren, juist ook die van de derde klas KNSB, was het feit daar; we krijgen nog een kans op behoud via een promotie/degradatiewedstrijd tegen Landau Axel 3. De datum moet nog geprikt worden, het zal uiterlijk op of vóór 11 juni moeten gebeuren. In het Terneuzense bolwerk zal het beslissingsduel plaatsvinden. Scheelt voor beide clubs in reistijd. De datumopties zijn, zoals het zich nu laat aanzien, beperkt, gezien de volle kalender en dan voornamelijk de zaterdagen. Wellicht kan er op een vrijdagavond gespeeld worden. Desnoods beginnen we in Terneuzen wat vroeger, om 19.00 uur bijvoorbeeld. Afijn, er zal nog met Landau onderhandeld gaan worden.

watertoren axel

De watertoren in Axel, de hoge trap met zijn vele treden is geliefd bij de klimmers.

Terug naar de wedstrijd tegen Z.S.C. Er waren helaas een aantal afmeldingen, maar Adri kwam met een goede vervanger. Op bord 1 kreeg hij zijn vuurdoop. Rahul Hotwani speelde met zwart tegen Hans Aangeenbrug. Een sterke speler die er in de eerste wedstrijd in Scherpenisse niet bij was. En dat blijkt een slok op 'n borrel bij Z.S.C. te schelen. Langzaam maar zeker ging het bergafwaarts met Rahul met de uiteindelijk te raden uitslag.

Op bord 7 was het eerst Adri die helaas via een (gemeen) schaakje een stuk verloor en na harde strijd met scherp spel moest ook Nina haar koning omleggen. Na een mooi avontuur in het Belgisch kampioenschap - ongeslagen gedeeld eerste - volgde nu een koude douche en de teleurstelling was van haar gezicht af te lezen. We hebben dit allemaal meegemaakt hoor Nina, toen we net zo oud of liever gezegd jong waren als jij. Maar je leert snel, dat is te merken, en je zal met je talent en vechtlust veel gaan winnen in de toekomst. En bedenk altijd, om te relativeren, zonder verliezers zijn er ook nooit geen winnaars. En andersom.

koude douche

Een koude douche is eigenlijk best goed voor je lijf, wist u dat? Wel afwisselen met warm en koud water is aangenamer en nog beter voor goede doorstroming van het bloed.

Middenrif

In het middenrif van de opstelling moeten de punten binnengehaald worden, had ik vooraf voor ogen. Maar met 1 winstpartij, van Johan de Meester tegen de clubkampioen van Zierikzee, Sjaak Spiegels, daar bleef het bij. De partij was zeker nog niet klaar toen er 37½ zetten waren gedaan. Spiegels ging echter door de vlag. De overige borden speelden remise. Ook weer bij uw reporter. Het had anders kunnen zijn in mijn partij tegen Bart Hertog als ik na mijn laatst gespeelde zet wat verder gekeken had dan mijn neus lang is.

Wit: Sjaak Spiegels (ZSC)
Zwart: Johan de Meester (Scheldeschaak)
Wit: Bart Hertog (ZSC)
Zwart: Gerard de Winter (Scheldeschaak)

Gelukkig doorbrak Henry zijn nederlagenreeks en kon hij de 'reguliere' competitie afsluiten met een zwaar bevochten halfje. Ook Jan Damen kwam tot deze uitslag, zie onderstaand zijn pot met een enigszins opmerkelijke slotstelling. Hoe dan ook, Jan en Gerard zijn de remisekoningen van dit seizoen met maar liefst 6 puntdelingen. De trouwste ScheldeSchakers werden Peter de Putter en Henry Flikweert die alle 10 wedstrijden van de partij waren. Chapeau! Drie spelers komen tot 5 punten; Johan 5 uit 8, Jan 5 uit 9 en Peter 5 uit 10. Peter de Putter is toch wel de revelatie van het team geworden om met een rating van 1468 een 50% score in de hoofdklas te halen. Hij zal flink in rating gaan stijgen. Uw teamchef kwam ook tot 50% (4 uit 8), maar hij had toch minimaal een punt meer mogen scoren. Anyway, we hebben als ScheldeSchaak in de hoofdklas meegedaan, en het is een ieder goed bevallen. Bij beide verenigingen is dat positieve gevoel aanwezig. Het teamchef zijn ging me goed af (dat is wel eens anders geweest), en de samenwerking met Adri Paauwe is zondermeer goed te noemen. Welnu, ik hoop tot volgend jaar, en het liefst in de hoofdklas.

Wit: Jan Damen (Scheldeschaak)
Zwart: Arend Bandsma (ZSC)
  ScheldeSchaak - Z.S.C.       3 - 5
1. R. Hotwani  - H. Aangeenbrug   0 - 1
2. J. Damen   - A. Bandsma     ½ - ½
3. J. de Meester - S. Spiegels     1 - 0
4. P. de Putter - S. Koedoot     ½ - ½
5. G. de Winter - B. Hertog      ½ - ½
6. H. Flikweert - J. van Eenennaam  ½ - ½
7. A. Paauwe   - R. van de Breevaart 0 - 1
8. N. de Putter - B. Snethorst    0 - 1

Andere uitslagen: D.Z.D. 1 - H.W.P. 4 2 - 5, Souburg 2 - Middelburg 1 4 - 4. De eindstand in de ZSB-hoofdklas seizoen 2015/2016 en andere gedetailleerde gegevens zijn hier te lezen.

Toegift

In de vorige ronde, bij de match H.W.P. 4 - ScheldeSchaak, schreef ik dat ik geen offer heb kunnen waarnemen bij de partij Philip de Vroe - Peter de Putter. Dat offer was er zeker en wel op de 21e zet. Een soort noodgreep van Peter's Vlaamse opponent, wat voor De Vroe gelukkigerwijs goed uitpakte. Samen met Fritz en Olaf van der Sloot heb ik het bekeken. Peter mailde mij: "Over mijn partij: inderdaad is de 5e zet een hele slechte (5...Lg4), dat zag ik helaas pas nadat ik de zet had gedaan. Gelukkig hapte Philip niet. Na de 21e zet (het offer waar je over schrijft met 21.Pxa5) stond ik gewoon gewonnen... helaas had ik tijdnood waardoor ik hier verkeerd besliste en i.p.v. de partij te winnen, deze toch verloor. Deze opening had ik nooit eerder tegen gekregen, maar nu weet ik hoe ik hier de volgende keer op moet reageren!"

Wit: Philip de Vroe (HWP 4)
Zwart: Peter de Putter (Scheldeschaak)